Следвайте "Буднаера" в Телеграм

The Guardian: Политическа буря заплашва да погълне дългогодишния премиер на България

.

Пореден международен анализ на политическата криза в страната е публикуван в престижно издание. Той идва от британският реномиран вестник ”The Guardian”. За нестихващите вече над 40 дни антиправителствени протести в страната вече са писали медии от ранга на ”Ню Йорк Таймс”, ”Financial Times”, ”Ройтерс”, ”Politico”, ”Spiegel”, ”Der Standard” и др.

Ето и цялата статия:

След повече от месеци на протести, дългогодишният премиер на България Бойко Борисов миналата седмица заяви, че ще се оттегли, ако парламентът одобри предложението му за свикване на Велико народно събрание. По думите му това е необходимо, за да се направи “рестарт” на държавата.

В обръщение към нацията от телевизионния екран Борисов заяви, че партията му ще предложи промени в конституцията, които включват намаляване наполовина на броя на народните представители, както и реформи в съдебната система.

Доскоро Борисов бе способен да устои на всякакви политически бури - от тайни записи, в които той използва нецензурен език за политическите си опоненти, до изтекли снимки, на които се вижда как то спи с пистолет на нощното си шкафче. Но протестиращите настояват за оставката на неговия кабинет и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

В демонстрациите, които текат вече над месец, се включват хиляди хора, а в тяхна подкрепа се обяви и президентът Румен Радев.

Недоволството избухна, след като бившият правосъден министър Христо Иванов, заедно с още двама души, се опита да акостира на плажа край Бургас, където заедно да забият българския флаг. Плажът, който по същество е държавна собственост, се намира в близост до имение, собственост на Ахмед Доган - бившият лидер на партията на етническите турци (ДПС), който има сенчести бизнес интереси. Служители на Националната служба за охрана изгониха тримата въже и хвърлиха българския флаг.

Случката промени образа на Иванов на откъснат интелектуалец и го превърна в неудобен политик, който поставя условията за публичен дебат. Неговата партия “Демократична България” пък удвои подкрепата си.

“Това е не просто пиарският ход на годината, но и на десетилетието”, заяви пред “The Guardian” Петър Чолаков - политически анализатор и социолог от БАН.

Целта на операцията бе плажът да се върне обратно в ръцете на народа и да се подчертае дебело онова, което Иванов описва като “правителство, което е зависимо от Делян Пеевски” - медиен магнат и депутат на ДПС.

Политическата партия е основана, за да защитава правата на малцинството на етническите турци, които са били обект на репресии по времето на тоталитарния режим. Пеевски обаче използва влиянието си в парламента, за да се превърне в основен играч в икономиката на България. Пеевски притежава няколко компании, както и 80% от печатните издания в страната.

Акцията на Иванов успя да предизвика реакция в много българи и драсна клечката в конфликта между Борисов и президента Радев, който е подкрепен от социалистическата партия. Спорът е за протекцията на Доган и Пеевски. Освен всичко прокурори нахлуха в офисите на Президентството и задържаха двама негови съветници. Това допълнително подпали публичния гняв.

“Ще си върнем България. Мутри - вън!”, заяви Радев в края на първия ден на протестите. Държавният глава се обедини с демонстрантите срещу правителството и главния прокурор, които се смятат за дълбоко корумпирани от мнозина.

България е бивша съветска държава. Населението е около 7 милиона души. Страната се присъединява към ЕС през 2007 г., но продължава да е с изостанала икономика, засегната от корупция по високите етажи. Христо Иванов заяви, че обществото постепенно е осъзнало необходимостта от реформи в съдебната система и нуждата главният прокурор да се държи отговорен за действията си.

“Прекарах 14 години в името на това да накарам хората да разберат какви са проблемите в българската правосъдна система и знам колко е трудно”, заяви той.

Иванов е бивш правосъден министър в периода 2014-2015 г. Прекарва на поста около 15 месеца. Приема за основна своя мисия реформата в правосъдната система, с която да се намали влиянието на главния прокурор в държавата. Правил е опити да преследва известни магистрати и е започвал разследвания, които биха могли да достигнат до хора от най-високите етажи на правосъдната и изпълнителната власт. Опитът му да се промени системата отвътре обаче бързо се проваля.

“Знаех, че влечето ми е свършило, когато стана ясно, че няма да има никакви сериозни разследвания за корупция, че Европейската комисия няма да подкрепи призивите ми и в същото време конституционните промени, за които призовавах, бяха напълно загърбени от парламентарното мнозинство”, заяви Иванов.

Нежеланието от страна на Борисов да приеме реформите, не изненадва Иванов. Премиерът доминира българската политическа сцена през последните 15 години, без да има особено силни идеологически убеждения.

Иванов го сравнява с бившия премиер на Италия Силвио Берлускони, като заявява, че той има абсолютно същия “покварен чар, медийно влияние и навик да използва недостатъците на определен медиен пейзаж”. Борисов отдавна се възползва от топлите си отношения с медиите, свързани с ДПС.

Иванов вече има опит с отказа на подкрепа от страна на ЕК. Това е оставило у него съвсем малки илюзии, че ЕС има отношение към реформите, които се случват в страната.

“Разбрах, че трябва да спрем да се надяваме, че някаква сила отвън ще ни помогне”, заяви Иванов в отговор на въпрос дали очаква от Лаура Кьовеши, наскоро заела поста на европейски прокурор, да помогне на България да разреши своите проблеми с корупцията.

“Ще и отнеме години, има много сложни бюрократични задачи преди това”, посочи още лидерът на “Демократична България”.

Миналата седмица Борисов направи своето предложение да се оттегли.

“Готов съм да си тръгна по всяко време, ако това е най-важното” заяви по време на националната конференция на партията си, на която присъстваха 4000 от членовете. Срещата бе оповестена в последния момент. Присъстващите пък крещяха “Не!” в отговор.

Цялата тази неяснота само подхранва още повече общественото недоволство. Палаткови лагери са блокирали ключови пътни артерии в столицата и други места в България, а хиляди хора са се присъединили към антиправителствените шествия.

Според Чолаков, колкото по-дълго време Борисов се задържи на власт, толкова по-големи ще са пораженията върху партията му по време на предстоящите избори.

“Вкопчването във властта в този момет изглежда като вероятно най-лошото решение за управляващото мнозинство”, посова политологът и допълва, че според проучванията към момента всички парламентарни партии - включително социалистическата опозиция - губят позициите си, сравнено с миналия месец.

Христо Иванов бе категоричен:

“Борисов се опитва да реши най-трудното политическо уравнение в кариерата на един политик - не е въпросът как да управляваш, а как да излезеш. Колкото по-дълго стоиш и колкото повече власт концентрираш в себе си, толкова по-трудно става пускането на управленския лост в името на оцеляването”.

Превод: Джесика Вълчева

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!