Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Томислав Дончев: Данаил Кирилов и Екатерина Захариева са участвали в писането на Конституцията – Затова е такава

Вицепремиерът Томислав Дончев е на мнение, че премиерът най-вероятно ще подаде оставка независимо от резултата при гласуването в парламента "за" или "против" свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да приеме нова конституция.

"Отворен въпрос е какво ще се случи, ако в Народното събрание няма решение за ВНС. Според мен решението е същото - оставка," каза Дончев пред Нова телевизия.

В обръщение към гражданите миналата седмица Борисов беше обещал, че ще подаде оставка в деня, в който депутатите подкрепят свикването на ВНС. За това обаче са необходими 160 гласа подкрепа, каквито не е сигурно, че ГЕРБ ще успее да мобилизира.

Днес Дончев коментира обратната хипотеза, но с уговорката, че това е личното му мнение.
Данаил Кирилов и Екатерина Захариева са участвали в писането на Конституцията. Странно би било да не вземе участие в този проект министърът на правосъдието, посочи Дончев в ефира на Нова телевизия по повод внесените от ГЕРБ промени в Конституцията. 

По думите му "имам всякакви мнения за промените в Конституцията и как ще изглеждат те - но единствено и само за тях може да се произнесе Великото Народно събрание".

"Демокрация е. Опасно е всички да мислят по един и същи начин. Ясно е, че всички чакат какъв ще е текстът и да му се търсят грешки. Няма как да стане само с персонални промени. Тези промени не са направени с цел да се потуши напрежението, а в отговор на искането на хората", категоричен бе още той.

Попитан дали се дава законодателна инициатива на Съвета на прокурорите, той заяви, че им се дава възможност да предлагат промени.

Продължаваме реформата, каза той. "Президентът, за съжаление, се държи като партиен лидер. Събрана е достатъчна енергия, за да може да се претвори в промяна. В тази ситуация, дълбоко се съмнявам, някой да е в състояние да произведе предложение, което да е обект на обществен консенсус", заяви Дончев.

Що се отнася до предложенията на ВМРО, той поясни, че не е добре партньори да си говорят с ултиматуми.

"Отношението на Радев към правителството е негативно. Понякога, когато се чудим защо хората са толкова злостни, трябва да си дадем сметка, че това е в резултат на негативното политическо говорене", обясни той.

"Машинното гласуване не може да реши проблема с купуването на гласове. Проблемът е друг - с текстовете от Изборния кодекс, където не е записано кой отговаря за машините. Ако не могат да бъдат закупени, ще бъдат наети за следващите избори. Не е редно МС да купува машини, за да се избегнат спекулациите. Категорично е правилна стъпка да има машинно гласуване, щом хората го искат", каза още той.

Що се отнася до охраняването на протестите от полицията, Дончев заяви, че ресурсът на МВР не е безкраен. "Полицията ще прави всичко възможно да няма сблъсъци и напрежения. Но не може да са навсякъде", каза още Томислав Дончев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!