Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мутрашенко като Лукашенко: Ще си тръгна, но първо - нова Конституция

.
Александър ЛукашенкоИзточник: БГНЕС

Ултиматум - първо нова Конституция, после си тръгвам. Тези думи излязоха от устата на политик, срещу когото има нестихващи протести. То не от 40 дни, а от около седмица. Става дума за диктатора Александър Лукашенко. Паралелът с родната действителност обаче е напълно обоснован.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес пред работниците на Минския завод за колесни трактори (MЗKT), че няма да напусне президентския пост под натиск, но е готов да прехвърли правомощията си едва след приемането на нова конституция. 

Точно това (но с други думи) бе заявено и от премиера Бойко Борисов в петък по време на извънредно обръщение към народа. Припомняме, че точно тогава стана ясно намерението на управляващите да пренапишат конституцията, да свикат Велико народно събрание, след което Борисов щял да се оттегли. Днес обществено достояние стана и въпросният проект за нова Конституция, който крие някои подводни камъни. 

Но сега към Лукашенко… 

Гражданското недоволство избухна, след като дългогодишният президент на Беларус успя да спечели 80% от вота на изборите преди малко повече от седмица. Смята се обаче, че вотът е бил манипулиран, а целта много проста - Лукашенко да затвърди диктатурата си. 

В резултат избухна невиждано гражданско недоволство. Вчера по улиците на Минск бе целия град. От началото на протестите има хиляди арестувани, ранени и дори загинали.

Днес Александър Лукашенко заяви - ще си тръгне, но само след приемането на нов Основен закон. 

"Нуждаем се от нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото те се различават много малко от съществуващия. Работи се по трети вариант. Елате, седнете и работете върху конституция, и я внесете на референдум. И ще предам правомощията си по конституцията. Но не под натиск или чрез улицата “, каза той и допълни: 

“Разбира се, ще напусна един ден. Или след година, или две. Но не можете да дадете тази конституция на незнайно кого. Защото това ще бъде катастрофа. И от това най-много се страхувам”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!