Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Конгресът на САЩ и ФБР разследват български политик и олигарх за корупция

Български политик и олигарх е разследван от Конгреса на САЩ (The United States Senate's Committee on Homeland Security and Governmental Affairs - HSGAS) за публична корупция чрез финансиране на американска лобистка компания със средства с неясен произход, които са предназначени за корумпиране на американски политици. През месец февруари на 2020 г. Международният отдел на FBI (International Corruption Unit) засича прехвърляне на големи суми пари към американската компания, за които има основателни подозрения, че отново са предназначени за влияние над американски политици. Във фокуса на разследването е българският политик и олигарх. 

В информацията, която LIBERTA.BG получи от своите източници зад океана, не се съдържа името Делян Пеевски, но е посочено, че парите са прехвърляни от компанията Soda Communications Bulgaria към американската Blue Star Strategies.

Във връзка с това разследване на Конгреса на САЩ има запитване отколегите журналистина The Wall Street Journal към HSGAS: дали огромните суми пари към Blue Star са изплащани от полулярен български политик и олигарх?, научи нашата медия.

С Делян Пеевски се свързва  компанията "Дореко комерс", която имаше търговски договор с "Юрий Гагарин" и продаваше продукцията му. Собственикът ѝ от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция "Сода комюникейшънс" през 2014 г., която веднага започна да обслужва "Булгартабак". "Дореко комерс" е собственик и на "Принт трейдинг" - дружеството-инвеститор в печатница на медиите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. 

На фона на разследванията на САЩ и продължаващите 32 дни антиправителствени протести в България, оставката на българският министър-председател Бойко Борисов, свързван в САЩ с Делян Пеевски, е очаквана до дни.

Цялата западна преса е залята с публикации, сочещи Борисов  като нарицателно за политик и държавник, символ на корупцията и беззаконието в България и Европейския съюз (ЕС). Той е пример за това - какво всеки един имащ власт или стремящ се от тук нататък към властта не трябва да бъде.

Предсрочните избори в България ще са факт. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://liberta.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!