Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски учени призовават немския парламент да преустрои китайския отдел на “Гласът на Германия”

Li Ming, Epoch Times

Около Джанг Данхонг (Zhang Danhong), зам.-директорка на китайския отдел на “Deutsche Welle” (“Гласът на Германия”), наскоро се вдигна шум, когато тя открито защити Китайската комунистическа партия (ККП). След речта й няколко китайски учени започнаха внимателно наблюдение на “Гласът на Германия”, включително на предаващите на китайски език отдел и уебсайт.

Когато наскоро германският парламент бе повторно свикан след лятното прекъсване, осем китайски учени, представители на различни китайски демократични организации, изпратиха отворено писмо до парламента с препоръка за цялостно преустройство на китайския отдел на “Гласът на Германия”.

Сред осемте учени са писателите на свободна практика Джонг Уейгуанг (Zhong Weiguang) и Хуан Сюен (Huan Xuewen), Уанг Ронгфен (Wang Rongfen), д-р Ах Хай (Ah Hai), Фей Лянгйонг (Fei Liangyong) – председател на Демократичния обединен фронт, Пан Йонгджонг (Pan Yongzhong) – секретар на Световния форум за подкрепа на свободата в Китай и Азия, Пинг Сяоминг (Ping Xiaoming) – председател на Китайско-германската студентска асоциация, и д-р Хуанг Сифан (Huang Sifan). 

Учените са убедени, че китайският отдел на “Гласът на Германия” се е откъснал умишлено от основната политическа линия на станцията и от линията й на поведение.  Неговите репортажи са се отклонили от главната й цел – да насърчава човешките права и демокрацията, и да разпространява един положителен образ на Германия по света.   

Джонг, един от учените, е изследвал тоталитаризма в продължение на много години. “Това отворено писмо относно кризата в китайския отдел на “Гласът на Германия” е разпратено до различни партии в германския парламент, както и до членове на комисията за медиен надзор към парламента” – каза той.

Учените изтъкнаха, че речта на Джанг по “Гласът на Германия” и някои репортажи от

китайския отдел са били отразени спрямо гледната точка на комунистическите китайски власти.

В писмото се критикуват и репортажите на китайския уебсайт на “Гласът на Германия”. Китайският отдел на “Гласът на Германия” е изключително пасивен в отразяването на новини, които китайският комунистически режим не одобрява – например събития, свързани с човешките права, с демокрацията и с политически дисиденти. Китайският отдел на “Гласът на Германия” избягва подобни репортажи при всеки възможен случай; ако подобни репортажи са твърде обширно отразявани, за да бъдат пренебрегнати от “Гласът на Германия”, неговият китайски отдел само отразява информацията, налична от други медийни източници.

Освен това репортажите, публикувани от китайския отдел на “Гласът на Германия”, са обикновено с по-ниско качество и по-кратки, отколкото оригиналните медийни публикации. Китайският уебсайт има силно ограничени репортажи и новини относно китайските правозащитни активисти, политически дисиденти и активисти на демокрацията.

Китайските учени отправиха молба към германския парламент да повдигне тези въпроси пред “Гласът на Германия”. “Онези служители на “Гласът на Германия”, които могат свободно да влизат в Китай или да бъдат третирани като високопоставени лица от китайския комунистически режим, могат да повлияят на правдоподобността на “Гласът на Германия”. Това явление може да се отрази и на сигурността на онези, които работят за “Гласът на Германия” и се осмелят да интервюират китайски политически дисиденти. Безопасността на техните семейства също може да бъде засегната. Дори безопасността на такива политически дисиденти, които са в контакт с “Гласът на Германия” в Китай и извън страната, може да стане несигурна” – каза Фей Лянгйонг.

В писмото си учените препоръчват извършването на преустройство в китайския отдел на “Гласът на Германия”. И особено се предлага “Гласът на Германия” да избягва назначения на някогашни членове на ККП, които не могат да докажат, че впоследствие са се оттеглили от партията.

На 19 септември 2008 г. немският седмичник DerSpiegel публикува отвореното писмо на китайските учени до германския парламент. DerSpiegelпредложи “Гласът на Германия” да разследва дали неговият китайски отдел е предоставил трибуна за целите на пропагандата на ККП.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!