Следвайте "Буднаера" в Телеграм

DW: Тези три жени могат да предизвикат оставката на Борисов

Ако Ангела Меркел, Лаура Кьовеши и Урсула фон дер Лайен се вслушат в призивите да погледнат България под лупа, реакцията им би могла да предизвика оставката на Бойко Борисов. Коментар от Александър Андреев:

Нека да цитираме:

Германската канцлерка Ангела Меркел да прекрати покровителството си над Бойко Борисов.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и Европейската народна партия (ЕНП) да вземат България, ГЕРБ и най-вече премиера под лупа.

Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши да се самосезира заради обвиненията за корупция, които протестиращите отправят към Борисов. И заради съдържанието на подслушаните телефонни разговори.

Три призива, три имена

Горните три призива могат да се чуят по разбунените софийски улици, да се прочетат по плакатите на демонстрантите и в статиите на редица авторитетни европейски медии. В интервю за ДВ ги споделя и германската политоложка Йохана Даймел, която внимателно следи българските събития и неволи.

Дали и най-вече доколко Европейската народна партия, Еврокомисията и германската канцлерка наистина активно подкрепят българския премиер? Трудно може да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Да, самият Борисов многократно е изказвал благодарност към германските консерватори и техните политически фондации за помощта в партийното строителство. Огромният му пиетет към Ангела Меркел също е документиран не един и два пъти. А като „член на семейството ЕНП" ГЕРБ естествено открай време получава подкрепа от европейските консерватори.

От друга страна същите тези европейски консерватори заеха много критична позиция срещу друг „член на семейството" - Виктор Орбан. Миналата година замразиха членството на неговата партия „Фидес", а тази година дори предупредиха, че може да я изключат окончателно. Защо тогава да не допуснем, че сега на дневен ред може да излязат ГЕРБ и Борисов? Такова развитие на събитията обаче навярно ще се препъне в огромните проблеми, с които в момента се борят всички европейски структури. Което се свежда до добре познатото тъжно обобщение: „Сега не ни е до това". А в момента и Ангела Меркел едва ли страда от безсъние тъкмо заради Борисов.

Ако погледнат България под лупа

Ако все пак допуснем, че европейските консерватори и двете техни най-изявени политички решат да вземат под лупа случващото се в България и общественото недоволство срещу Борисов и ГЕРБ, тогава българският премиер наистина ще се лиши от най-важната си опора. И ще трябва да слезе от сцената.

А ако и Лаура Кьовеши прецени, че в България има отказ от правосъдие и юридически чадър над премиера, това би било истински прецедент в ЕС. И би доказало, че замитането на притеснителни обстоятелства под дебелия брюкселски килим вреди не само на отделните държави-членки, но и на целия ЕС.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.dw.com/bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!