Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чекмеджето във Враца: Който работи, (има чекмедженце и) не ходи на протести. Хората МУ: "Браво!", "Бойко", "Чекмедже за всеки от нас", "Благодарим ви!"

Премиерът Бойко Борисов отново подкара джипката, без да се притеснява от протестите, които вече искат не само неговата оставка, но и на цялото правителство. 

Поредната му инспекция е на спортната зала във Враца, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.

Той е придружен от кмета на града Калин Каменов и министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Пред волейболното хале, където паркира премиерската джипка, от рано се бяха събрали много хора в очакване на Борисов. "Това протестиращи ли са", попита той с нотка притеснение в гласа. "Не, това са подкрепящи", отговори кметът на града Калин Каменов. "Ние като видим много хора и почваме...", засмя се от своя страна PR-ът на премиера Севделина Арнаудова.

Врачанският градоначалник обясни, че се планира града да сформира и свой собствен женски професионален волейболен отбор.

Събралите се граждани аплодираха Борисов, щом слезе от колата. "Бойко, Бойко", скандираха възторжени симпатизанти. Борисов свойски ги поздрави. 

Те от своя страна благодариха, че градът им е със съвсем нов облик и похвалиха градоначалника си, който преди няколко месеца избраха с рекордна подкрепа.

След като премиерът разгледа волейболната зала и се запозна с женския и мъжкия отбор, той разговаря с няколко човека навън и отново се качи в джипа. 

Тримата с кмета и регионалния министър Петя Аврамова се отправиха към новоизграден завод до Враца. "Знаеш ли кога двата завода, защото и двата са много големи, се съгласиха да дойдат тук? И този от Кърджали - "Тесла". Знаеш ли кога се съгласиха? Да ти кажа ли? Когато им казах, че пътят Ботевград-Мездра ще стане 4-лентов. В момента, в който видяха, че Петя Аврамова подкара багерите, те стартираха", разказа с гордост премиерът.

Министър Аврамова отчете милиони инвестиции, а премиерът каза, че най-важно да се работи ударно по отсечката за скоростен път Ботевград-Мездра. Аврамова съобщи, че отчуждаванията приключват и до две седмици стартират работите и по Лот-1, като сега усилено се работи по Лот-2.

Каменов разказа как на мястото на огромно блато от 100 дка са успели с дренаж да осигурят огромни площи за заводи и там вече има два големи такива. 

Борисов напомни, че не случайно е договорил средства за Северозапада от ЕС, защото за да дойдат инвеститори и да има работа, трябват пътища, по които да се стига до там. "Ние вече инвестираме, за да не чакаме докато дойдат тези пари. Ние работим сега", отчете премиерът.

"Сега като тръгнат заводите, хората веднага ще усетят. Ще станат след това тези инвеститори спонсори, ще ви подпомагат и спорта", допълни уверено  Борисов.

Кметът пък му показа първите два завода, които в момента се разширяват и обясни, че има осигурен и градски транспорт до тях.

Борисов обясни също, че целта на грантовете от Европа е именно развитие на по-изостаналите региони като Северозапада, където пътната мрежа не е в добро състояние. "Затова са тези 200 млн. евро. Това са около 400 млн. лв., които са грантове, които получаваме - бонбонките, както ги наричат в Брюксел.

Тези близо половин милиард са бонбонки за този регион", каза Борисов. Той попита и колко санирани блокове има във Враца, а кметът отговори, че са 40 и още 140 чакат финансиране.

"Ако не беше тая коронавирус, сега дефицитите са ужасни. А като ви слушам кметовете все едно няма криза. Само викате "дайте"!", направи забележка премиерът.

После той инспектира завода на немската компания МД "Електроник" и отбеляза, че само преди година на мястото е имало блато.  Пред завода, който Борисов разгледа, отново го чакаше голяма група от хора, която го посрещна с аплодисмени и скандирания "Бойко!, Бойко, Браво!". "Какво прайте, бе? Много сте гласовити!", възкликна премиерът, а една жена го увери, че "всички сме твои хора".

После министър-председателят разгледа халето и се запозна с процеса на производство.

След няколко минути Борисов отново излезе, за да говори пред граждани и журналисти. "Правим работни места за Северозапада, пътят Ботевград-Мездра. Ще започнем и Монтана-Видин", похвали се той.

"Ама вие имахте вариант 10 години преди това да построите този път", прекъсна го в този момент жена, която беше дошла на събитието. В този момент няколко мъже, симпатизантите на ГЕРБ, ѝ се нахвърлиха с викове: "Как преди управление ще се построи, бе, госпожо? Орешарски защо не го построи? То така става..."

"Това е най-модерният завод в Северна България - немско бижу, 1500 работни места. Тук се произвежда електрониката, която движи автомобилите. Това показваме днес - нови инвестиции, нови заводи. Същото ще направим по-натам и с Монтана и Видин. Работните места за Северозапада минават през пътя Ботевград-Мездра и строим ударно", сподели пред журналисти Борисов.

Той коментира и новите социално-икономически мерки на правителството, като посочи, че България е втора в Европа по най-нисък бюджетен дефицит, а дали ще се тегли заем, ще се прецени след анализ на стойностите за второто тримесечие на годината. 

"Все още сме с най-нисък дефицит в Европа и България вървеше само нагоре преди пандемията. Затова сега имаме възможности да помагаме на хората", каза Бойко Борисов. Той отчете, че там се произвежда електрониката за всички немски автомобили, независимо дали са на електрически или да гориво, което гарантира, че винаги ще имат работа.

Калин Каменов бе категоричен, че години наред не е направено нищо за водния цикъл, а сега се довършва. "Нещо, което изглеждаше като невъзможна мисия, днес вече е факт и загубите на вода са свалени със 70%. Това се усеща от всички хора. Пречивствателната станция също е готова и работи перфектно", отчете Каменов.

Министър Аврамова обясни колко проекти са усвоени от местния ВиК оператор, който започва водни цикли и във Мездра и Бяла Слатина.

"Много сме благодарни за подкрепата на правителството, защото за миналата година Враца е с най-много привлечени инвестиции на глава от населението, а това се случи благодарение на многото инфраструктурни проекти, които се реализираха. Видяхте колко много хора са доволни и как също благодарят. България не е само София и видяхте във Враца работните места и благодарните хора", заяви кметът на града Калин Каменов.

После Борисов пак се качи на джипа и потегли на фона на аплодисменти. "Аз мисля, че на всякакви провокации, хората най-добре се справят вместо нас", изрази мнение пиарът Арнаудова.

А Борисов продължава разсъжденията по въпроса: "Представи си всички тея багери да протестират, тогава ще избягаме."

В един момент, докато шофира, той влиза в ролята на въображаем говорител:
"Инвеститорите вече идват. Ето, сега нашите драги зрители ще могат на живо от протеста на работниците да се включат. Протестиращи работещи не спират да работят. Напук на всички продължават да изграждат бъдещето на младите хора, защото младите хора така ще се върнат в България", реди той.

"Представи си всички тея багери да протестират, тогава ще избягаме.", допълва премеерът. И пак, докато шофира, той влиза в ролята на въображаем говорител:

"Те искат да се сбият, да направят провокации. Това е най-лесното, бе. Ама завод да направиш. Ей, в тези ями и дупки след един месец ще стане пътя. Това е следващия, който ще открием, завод. И то бижута немски. Тука се произвеждат електрониката, която движи автомобила. Тя става за водородни автомобили, за електрически, за всякакъв тип автомобили", заяви премиерът.

"Много съм радостен за тези заводи. С най-много принадена стойност са тези инвестиции", подчерта премиерът.

"Във Враца вече няма неремонтирани училища и детски градини", отчете и кметът Калин Каменов.

После Борисов и министър Петя Аврамова направиха инспекция на строежа на скоростния път Мездра-Ботевград и премиерът отсече, че е направено много само за няколко месеца, тъй като той бе там на откриването на строителството и преди два месеца.

"Колко много са свалили от дефилето и колко тежка работа е това. Ето това са българите, които строят България", отчете премиерът. Той попита дали работниците ще отидат на протест, а те му казаха, че само хора без работа могат да стоят по улиците с часове.

"Ние работим, не сме чували за никакви протести. Имаме си работа и се плаща редовно", обясниха строителите на пътя.

"Представи си всички багери и машини да протестират, тогава вече ще избягаме", каза Борисов.

"Ще се обадя на Валери Симеонов да дойде да види тук какво е направено и как се строи в дефиле, че той не вярва и е свикнал все по равното на морето. А тук да види как се строи", каза Борисов. 

Той се удивлява колко много тежка техника е струпана, за да прокарва път, колко трудна е работата, какво коства пробиването на скалите. "Взривяват, изриват, взривяват, изриват", казва премиерът.

В един момент той се обръща към регионалния министър Петя Аврамова, която също е в джипа: "Затова е много важно навреме да плащаме", а тя уверява, че пътната агенция е предвидила средствата.

След още няколко минути в джипката, Борисов остави кмета Калин Каменов на бензиностанция край пътя.

"Мисля, че видяхте колко много доволни хора има", каза кметът на изпроводяк и добави: "България не е само София". "Ама то и в София има доволни - от тангентите. Демокрацията е така, не могат да те харесват всички", обясни му премиерът.

"Включвайте се на живо оттука, да видят хората какво правят", съветва, без да назовава конкретна медия, Борисов, докато шофира по строящия се път.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!