Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунистически кич до последно? Творци възпяха родното село/град на вожда-комунист по време на протести, които искат оставката му

Бойко Методиев Борисов е един от най-младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП!

Подбудите за патетичната балада са идеалистични и нямат нищо общо с текущата обществена ситуация.

Човек би рекъл, че тя не е политическо заявление, а обикновен златноорфеев кич.

Но "Песен за Банкя" не е просто кич, това е короната на кича. 

Музиката на химна на родния град на един от най-младите комунисти в България (член на БКП още на 18-годишна възраст), комсомолски секретар и член на БКП, майор от УБО и премиер-чекмедже е дело на българския композитор Хайгашод Агасян. 

Текстът, който е микс между клишета от соца и богохулствени религиозни препратки за любовта на Бог към комунистите, е на Румяна Николова.  От сайта на общината разбираме, че тя е автор на три поетични книги и една за местния фолклор.

А аранжиментът е дело на Алекс Нушев и Петър Алексиев (ANP Music Production), постпродукция и мастеринг - Алекс Нушев, съобщават от община Банкя на сайта си. 

„С мисълта за Банкя дишам аз докрая“, „Тук си свой дори неканен“, „Ти говориш кротко на сърцето като майка нежно на детето“, „Моя Банкя, ти си в нашите души“, са само част от хвалебствията за Банкя. 

Жалко, че вече не съществува "Фестивал на политическата песен "Ален Мак". Щеше да спечели минимум предпоследно място.”, е един от коментарите на страницата на Район Банкя във Фейсбук, където е публикувана. 

Песента започва с развълнувана рецитация от Евгени Будинов, актьор и депутат от ГЕРБКП,

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

Осъдете комунизма и ВИЕ

който рецитира думите:

Моя Банкя, ти си в нашите души./Тебе, Банкя, Бог благослови“.

Като фон на изпълнението се виждат кадри от възстановената баня, както и снимани с дрон пейзажи от града. 

По-нататък са намесени души, Бог и клишета от типа на "Китна ти, земя, омайваш ми сърцето" . 

За песента бяха поканени изпълнители, свързани с града ни, повечето от които нейни настоящи и бъдещи жители: обичаните Дует Ритон, завърналите се в България и обикнали Банкя Братя Аргирови, БГ Дуетът - Милчо Соколов и Кирил Веселинов, осигуряващи логистиката, озвучаването и рекламата на културните събития в Банкя, Людмила Манолова - Люси, участничка в „Star Academy“ и победителка от телевизионен музикален конкурс по bTV, Никола Чочев - финалист в „Гласът на България”, малкият човек с големия глас Емилиян Бърдарски, оперната прима и музикален режисьор в дублажи Еделина Кънева, любимката на ценителите на фолклора Поли Паскова, джаз певицата Русана Христова; с вълнуващ речетатив и вокал в песента участва и актьорът Евгени Будинов; майсторските импровизации на пианото са родени под пръстите на виртуозния композитор и пианист Ангел Заберски, който също е жител на Банкя - син на проф. Ангел Заберски и на незабравимата естрадна прима от 60-те и 70-те г. Маргарита Радинска, изпяла първата песен за Банкя през 1974 г.“, информират от общината.  

Подобна самодейност в редиците на българската популярна музика не е развивана дори по времето на кадровика-комунист Цв. Цв. и "Нашата полиция". 

Цветан Цветанов – комунист, служител в ДС! (Седмо управление). Осиновен от баба си и дядо си – активни борци, за да бъде приет БЕЗ приемен изпит във ВУЗ! Баща му е бил също член на БКП и личен шофьор на Григор Шопов!


"Боже опази! И дано подадат оставка, преди да ни спретнат някой фестивал на политическата песен в помощ на икономически пострадалите от коронавируса творци", смятат обаче слушатели и зретилети на клипа.

Песента предизвика разгорещени коментари в социалните мрежи и бързо натрупа десетки хиляди преглеждания в Ютюб. Реакциите бяха изпълнени най-вече с ирония, произтичаща от факта, че се възпява родния град на премиера по време на протести, които искат оставката му.

Да бъдем справедливи. Има песен и за Правец, където е роден ТАТОТО на сегашния комунистически вожда. Вярно, написана е през 2011 г. но текстът си го бива не по-малко от сегашния комунистическо-атеистичен кич. 

Правец, град чудесен,
малък - интересен,
всички го обичат
и към него тичат.
 

Припев:
Айде де, айде де, Правец град чудесен е,
Айде де, айде де, всички го обичаме. 

Хубава природа,
чистота и сгода,
близко до София –
наша орисия.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!