Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще се опита ли Пекин да изиграе пак западните журналисти с ‘шоу турове’ на трудови лагери?

Matthew Robertson, Epoch Times

Китайските власти тайно преместват практикуващи Фалун Гонг в трудови лагери извън Пекин, предполагаемо с цел да се подготвят отново оркестрирани шоу турове за чуждите медии, в трудовите лагерите около Пекин.

След оповестяването на Наръчника за журналисти с местонахождението на близки до Олимпийските съоръжения лагери за принудителен труд, в които биват държани практикуващи медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) , китайските власти са предприели действия, премествайки тези хора в лагери далече от Пекин, съобщи Информационният център на Фалун Дафа.

Трудовият лагер Масанджа (Masanjia Labor Camp), в провинция Ляонинг (Liaoning), където са затворени много практикуващи Фалун Гонг, и където през 2001 г. поканените от китайските власти западни журналисти бяха посрещнати от усмихнати затворници с надписани на английски имена на гърдите си. (Epoch Times)

Базирайки се на своята мрежа от контакти в Китай, Информационният център оповести, че задържаните в лагерите около Пекин практикуващи Фалун Гонг са били отведени в Принудителния трудов лагер Шанси (Shanxi Forced Labor Camp) и в лагери

във Вътрешна Монголия.

На мястото на отведените практикуващи са били поставени лица, които твърдят, че са се отказали от Фалун Гонг и които са обучени да повтарят пропагандата на режима относно Фалун Гонг пред западните медии, споменава Центърът.

Предполага се, че това е свързано с подготвяни от властите в Пекин оркестрирани шоу турове за западните медии.

„Те преместват жертви на мъчения и други злоупотреби извън Пекин, замествайки ги с лица, които повтарят думите на Китайската комунистическа партия относно Фалун Гонг”, каза г-н Ърпинг Джанг, говорител на Информационния център.

„Не е ли логично…те подготвят ‘шоу турове’, за да замажат очите на международната общественост. Надяваме се журналистите да не се поддадат на подобни тактики.”

Същата тактика бе приложена от китайските власти през 2001 г., когато те поканиха журналисти на шоу тур в трудовия лагер Масанджа (Masanjia Labor Camp) в провинция Ляонинг (Liaoning), където бе съобщено, че биват изтезавани много практикуващи Фалун Гонг.

Според информация от вътрешни източници, през 2001 г. 18 жени, практикуващи Фалун Гонг, са били съблечени голи и хвърлени в килии с престъпници, за групови изнасилвания.

Само месец след като тази и друга подобна информация бе публикувана, китайските власти поканиха журналисти да посетят лагера Масанджа. Отзовалите се на поканата медии бяха посрещнати пред прясно боядисани стени от усмихнати затворници с надписани на английски имена на гърдите си.

Защо в китайски затвор имената на затворниците трябва да са написани на английски, бе един от въпросите, които отправи по този повод Информационния център на Фалун Гонг.

В момента се вземат отново подобни мерки от китайските власти, поради което Центърът призовава журналистите в Пекин да не се оставят да бъдат заблудени, а да се опитат да посетят и други лагери, освен тези, посочените им от правителството.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!