Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фалшиви ходове с оставките на 3-та, Доган се плацика на Росенец, протестиращите да го духат

.

Отново ще ни баламосват с оставките на тримата министри. Премиерът Борисов вече им поиска оставките, но май не беше питал задкулисието и оттам скръцнаха със зъби. Борисов прехвърли отговорността за решението на регионалните структури, които смятали, че за финансовия Горанов, вътрешния Маринов и икономическия Караниколов имало съмнения, че са свързани с Делян Пеевски и ДПС.

(За гербаджиите съмнения, за експертите и гражданите гаранция, но тях кой ги пита…) И все пак е странно – сега ли в ГЕРБ разбраха, че тримата министри са свързани и вероятно зависими от Пеевски?

Всъщност това беше трик, за да печелят управляващите време с идеята протестиращите да се изморят и да почнат да се разотиват. Пък и нали им пуснаха рекламен клип „Преоткрий България“ – да вървят да я преоткриват.

Още по-абсурдно прозвучаха големите благодарности за успехите, постигнати от тези министри. Направо супер герои, но заради протестите, трябва да ги жертват. Вицето Екатерина Захариева не издържа и приписа на Горанов исторически заслуги за влизането на България в чакалнята на Еврозоната. Исторически, бе, тулупи!

Подобно шикалкавене и лъготене налага  един поглед върху свършеното и несвършеното от тримата министри.

Горанов... Първото, което се набива на очи са „проспаните“ от Владислав Горанов и невнесени, според него, над 700 млн от хазартни фирми. Аз съм невинен, - мърмори Горанов и сочи други. В тази връзка обвиняемият Васил Божков показа документи и разкри, че е дал на Горанов и Борисов 67 милиона такса „спокойствие“. (Нали не се заблуждавате, че само Божков е плащал такава такса?)

С над 800 млн е ощетена държавата от митнически несъбрани такси, но Горанов пак е невинен. Макар агенция „Митници“ да му е пряко подчинена.

Изтекоха личните данни на милиони българи от НАП – също пряко подчинена на Горанов – той пак се прави на разсеян. Не реагира и за несъбраните от НАП десетки милиарди от ДДС, с което обслужва именно тези, които го закрилят. Изтъква се „историческа“ роля на Горанов за приемането на България в чакалнята на Еврозоната, но това е рутинно действие, което много други държави са направили успешно преди нас. Горанов не е направил нищо повече от това да изпълнява поставените условия. А и това е извършено от експерти. В същото време България е последна по всички финансови критерии и стандарти в ЕС. За над 10 години управление на ГЕРБ, през които Горанов е бил над 6 г. министър, страната ни не се е придвижила по тези показатели и на милиметър. И това ли е историческо постижение? А сътвореното от синдиците на КТБ, които той назначи и които ощетиха държавата с милиони? Еквилибристиките с бюджета и нелепите обяснения, че има милиарден излишък, който след дни се „превръща“ в бюджетен дефицит… Прибавете арогантното му поведение в избухналите скандали около безплатното ползване на луксозно жилище и вила тип „прогимназия“ на Витоша във вилна зона Ярема. Списъкът е ужасно дълъг.

Емил Караниколов… И неговата обвързаност с ДПС и Пеевски е извън всяко съмнение. Караниколов е в кабинета от квотата на „Атака“, но още при предлагането му съмненията, че е от квотата на Пеевски са огромни. Караниколов побърза да ги докаже. Повече от две години той каточели е ангажиран основно да осигури присвояването на фирмите „Емко“ и „Дунарит“ от офшорна фирма, свързана с Пеевски чрез личния му адвокат. За „Виафот“ става дума, което сайтът Бивол доказа с документи. Тези опити са свързани с цяла верига от незаконни действия. Караниколов дължи отговор и за  потъналите в неизвестна посока 500 млн лева, отпуснати за ремонт на язовири. Същият министър трябва да отговаря за милионите, минали през Държавната консолидационна компания без никаква прозрачност. Името му изплува и в скандалите около водния режим на Перник и некадърното строителство на спешния водопровод.

Емил Караниколов извършва сделките по продажбата на Булгартабак и Дипломатическия клуб в ролята си на шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Изцяло тези сделки са в полза на фирми, свързани с Пеевски. След назначаването му за министър на икономиката, името на Караниколов се свързва с Делян Пеевски и покрай внасянето на поправките в Закона за държавната собственост (ЗДС) от ведомството през депутат, без знанието на правителството.

Караниколов е завършил право в УНСС през 2001 г. Юристи оспорват дипломата и възможността на 21 г. да се завърши 6-годишно обучение по право.

Караниколов, заедно с Горанов трябва да обяснят всичките си действия – най-вече задкулисните, - които превърнаха държавната банка ББР в касичка на Пеевски и още неколцина олигарси.

Вътрешният министър Младен Маринов е третият с оставка. Три години не дава отговор на съмненията и въпросите към него, дали е работил за висаджийския бос Мето Илиенски. Не отговаря и на съмненията за топли връзки и досега с други босове от ъндърграунда. Обществена тайна е и от кой кръг е номиниран за министър, а преди това за главен секретар.По "случайност" братът на Маринов е шофьор на Петьо Еврото, прочулият се бивш шеф на следствието като главен герой в корупцианния скандал "Осемте джуджета"...

Маринов не е разкрил и заловил нито един сериозен престъпник в живота си. Освен това не е направил нищо, за да бъдат отстранени от системата на МВР всички „кадри“ на ДПС и Пеевски, внедрени там. Това го прави част от тази група и проводник на интересите на определени кръгове. Борисов го похвали, че МВР под негово ръководство е разкрило всички убийства. На данъчния инспектор Иво Стаменов и бизнесмена Петър Христов също ли?  

Бойко Борисов винаги е знаел, че тези тримата са хора на Пеевски, Доган и кръгът, който издига преди време него самия. Особено Горанов. Но не е имал думата за тях, защото са му заявили, че ако ги пипне, ще си ходи той. И понеже сме държава на задкулисието, заплахата е съвсем реална.

Спасението от подобна зависимост е честен диалог с гражданското общество - с цялото му многообразие, дискусии и проблеми. Само гражданската подкрепа е в състояние да разбие мафиотските попълзновения. Вече е късно, хората оттеглиха доверието си.

Казусът с тримата министри е отчаян опит да се заблудят протестиращите, че нещо се прави. Към тази лъжа се прибавя и фукнята с "извоюваните" 29 млрд евро. Но това е друга тема, макар че и тя ще бъде използвана като реклама и отвличане на вниманието.

Исторически успех ще е ако поне по един-два показателя получим дори 3-, а не само двойки.  Но това не е по силите на тези тримата, нито на останалите. Оставката била най-лесното нещо, но управляващите имали отговорности пред обществото, повтарят те. Три мандата не изпълниха тези отговорности, сега щели да го сторят…

Тактиката е ясна: Борисов уж поискал осавките на тримата, но на коалиционния съвет "патриотите" се запънали. Започват ново умуване какви промени в кабинета да има все пак. Доган се къпе на Росенец, Пеевски е в неизвестност, а Сачева упорите я пробутват като нов някакъв водач. Да са доволни и "библиотекарите". Протестите да чакат, да си викат и най-вече - да го духат.

Наистина "историческа" наглост.

Не можеш да излъжеш тези, които знаят, че лъжеш. 

Фрог нюз

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!