Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Бойко Борисов загубил дело в Ню Йорк за €100 млн. заради боклука на Румен Вълка, София изплаща парите и в момента?

Бойко Борисов умишлено е причинил вреда на София по време на злощастното си кметуване в периода 2005-2009 година в размер на космическите 100 милиона евро, които да влязат по сметките на неговия близък приятел Румен Гайтански – Вълка! Това твърди пред Narod.bg бивш общински съветник от групата на ГЕРБ, който впоследствие преминал към конкурента политическа сила.

До грандиозната са бюджета на столицата щета, която и в момента се изплаща, се стигнало след като щатската адвокатска кантора „Бъркли-Симънс, брадърс енд партнърс” завела и спечелила съдебен процес от името на своя клиент Румен Гайтански, между другото – един от най-приближените бизнесмени до Ахмед Доган, заради внезапно прекратените му концесии по почистването на София, обясни източникът на Narod.bg.

Признание за съществуването на такова дело излезе дори в правителствения подлистник „24 часа” на 20 юни 2010 г.:

Историята гласи, че през 2005 г., току станал кмет на София, Борисов поискал разтрогване на договорите за концесията със своя авер Румен Гайтански-Вълка. Сметките обаче тогава показаха, че общината ще загуби много пари. През 2006 г.се появиха информации, че са в ход преговори с различни компании, които искали да купят концесията. През юни 2007 г. собственик стана фондът „Икуест”, чрез фирма „Новера”. Според запознати зад нея стоял пак Вълка чрез консултантски договори.

Всичко бе наред до лятото на 2008 г. Тогава през август за 5 дни „Новера” спря да извозва сметта от центъра на града. Обяснението – внезапно хигиенисти заминали на море.

През март 2009 г. кметът Борисов предложи на Столичния общински съвет да се прекратят едностранно договорите с „Новера” за боклука на София заради системно неизпълнение.

На 1 март 2009 г. „Новера” спря почистването на 5 района. Договорите за тях били изтекли. На 5 март спря извозването на смет във всички квартали, защото не си били получили 10 млн. лв. Кметството плати, но на 8 март „Новера” отново прекрати работа с обяснение, че нямала гаранции за плащането.

На 13 март 2009 г. Борисов прати писмо до фирмата, че прекратява едностранно договора.

Решението да се развали по принцип концесията с „Новера” бе гласувано с пълно единодушие в СОС. Още тогава имаше съмнения, че концесионерът се готви да предяви съдебен иск към общината за няколко десетки милиона пропуснати ползи.

Румен Вълка кара една от най-скъпите коли в света – бугати „Вейрон“ за 1,3 млн. евро

Борисов се измъкна, че договорът за концесия с Вълка е бил подписан по времето на Стефан Софиянски. По думите му, когато се е явила „Новера” като концесионер, Столична община не имала нито един правен аргумент, за да се развали концесията.

Заради прекратяването на концесията с Вълка в София в момента има дело срещу мен в Ню Йорк, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“ след пресконференция в Министерски съвет в края на юни 2010-а.

По време на кметския си мандат в София Борисов развали договора за сметопочистване с фирмата на Румен Гайтански-Вълка, освобождавайки място под слънцето за конкурентните „Титан-Чистота”, общинската „Чистота-Искър” и „АЕС-Х”  , зад която стои бивш общинар.

Всъщност, зад цялата врътка прозира добре обмислено престъпление – Бойко „прецаква” близкия си авер Вълка, за да даде бизнес на други свои приятели – перничаните Иво Иванов – Праховеца и Димитър Борисов – Митко Гърнето, бившите собственици на ЦСКА.

Така върши две „добрини” за приятелите си – на Вълка дава основание да осъди София и да прибере 200 млн. лева без да си мръдне пръста, които се изплащат от всички данъкоплатци, а на Праховеца и Гърнето дава златен бизнес, с който да се развиват, ядосва се източникът на Narod.bg.

Информацията гласи още, че Бойко ужасно много е натискал именно Йорданка Фандъкова да успее да поеме още един мандат начело на столицата именно за да се изплащат парите на Вълка след загубеното дело в Ню Йорк.

При евентуален друг кмет източването на бюджета е щяло да стане обществено достояние, завърши екс общинарят пред Narod.bg.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!