Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Минчо Спасов: В прокуратурата действат организирани престъпни групи за завземане на бизнеси, за тормоз на хора

Хората са на площадите и искат оставката на главния прокурор Гешев, защото нямат никакво доверие в прокуратурата. А това е така, защото в прокуратурата действат организирани престъпни групи за завземане на бизнеси, за тормозене на хора. Това коментира бившият депутат Минчо Спасов в ефира на бТВ.

Помните ли тефтерчето на Златанов. В него имаше няколко групи инициали – Б.Б., Д.П. Наблюдаващият прокурор беше променил инициалите Д.П. н а цифрата 10 и внезапно след това тефтерчето на Златанов изчезна. Инициалите Б.Б не бяха промени. Значи прокуратурата защитава не Б.Б., а Д.П. и затова Б.Б. е толкова уплашен в момента. Без Златанов да е отрекъл, че това е неговия почерк, прокуратурата поиска експертиза, която е безсмисленаи докато пътува тефтерчето с експерта, то изчезна, коментира той.

Това разбирате ли колко е трагично!? Прокуратурата фалшифицира писмен документ, доказателство. Ето затова хората не вярват, допълни той.

След като Гешев не иска да си подаде оставката, следващата стъпка на протестиращите ще е на 20-те, които са го избрали, коментира Спасов.

Всичко се обърка. Имам чувството, че всеки прави нещо без да си дава ясна сметка на какви конституционни основания го прави и какви ще бъдат последствията. Това коментира в ефира на бТВ проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

До оставка на Гешев не може да се стигне, тъй като той не е склонен да го направи. И тези призиви на президента за оставка и на правителството, и на главния прокурор, се хвърлят в публичното пространство доста лековато. Президентът има политически правомощия, той може да излиза с обръщения към народа и към Народното събрание. На правителството и Народното събрание има право да иска оставка.

Но по отношение на главния прокурор нещата стоят по-различно. Той може да призове прокурора да си подаде оставката и доколкото виждате той въприема изявлението на президента и отговаря, че няма да го направи. В Конституцията е предвиден ред, по който се прекратява предсрочно мандата на главния прокурор. Инициативата за прекратяване на мандата на висш магистрат може да произтече от самия Висш съдебен съвет с една процедура, която е симетрична на начина, по който се номинира главния прокурор, обясни той.

Тук става за независима неполитическа власт, допълни той.

Има пет основания, за да се иска оставка – уронване престижа на самата институция, навършване на 65 г., подаване оставка по лично желание, влизане н сила на осъдителна присъда за умишлено престъпление, крайна фактическа невъзможност да се изпълняват правомощията повече от 1 г., тежки нарушения и системно неизпълняване на възложените задължения.

Когато президентът казва „вън мутрите от съдебната власт“, трябва да посочи кои са мутрите. Има министри, които не ми изглеждат мутри, има жени, например Захариева не ми прилича на мутра. Като кажеш „вън мутрите от прокуратурата“, трябва да си конкретен. Там работят около 2000 прокурори и следователи. Не можеш да кажеш, че всички 2000 човека са мафия. Посочете коя е мафията, коментира Киров.

Нещата стигнаха твърде далеч. Личните дразги между определени политически фигури доведоха до институционална криза, смята той.

Президентът много бързо реагира на едно изключително неподходящо и недопустимо действие на прокуратурата – да влезе с въоръжен отряд в сградата на администрацията на президента. Има си ред за тези неща. В президентство не се влиза като в центърала на наркокартел. За мен това беше грешка на прокуратурата, коментира професорът.

Прокурора непрекъснато говори как трябва да се въздава справедливост. Справедливост се въздава обаче от съда. Прокурора трябва да пази законността, да се спазва. От друга страна премиерът излиза и с официално изявление говори за народен представител на хората с името Шиши. Този човек си има име. Не може така да се говори в публичното пространство. Това е недопустимо. Не може да принизяваме политическото говорене с това на Васил Божков. Ако го правим, тежко и горко на тази държава. Това е човек с множество обвинения, коментира Киров.

Би ти ви

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!