Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горанов признал: Не ги пускат да влязат в еврозоната

Дългоочакваната крачка на България в посока към еврозоната може да се окаже само мираж. В това бил убеден не кой да е, а финансовият министър на страната, научи Lupa.bg. “Няма да влезем в еврозоната, каквото и да говори премиерът”, признал самият Владислав Горанов пред своето обкръжение.

Според думите на министър-председателя България трябва да бъде приета в чакалнята на еврозоната до края на юли. Бойко Борисов  увери в това още през април. Към днешна дата обаче няма никакви изгледи прогнозата му да стане факт. Напротив – наскоро Фабио Панета от Борда на директорите на Европейската централна банка заяви уклончиво в интервю за Le Monde, че България и Хърватия могат да се присъединят към ERM-2 до края на тази година.

Истината е, че от Европа по дипломатичен път отлагат кандидатурата ни за неопределено време, защото не отговаряме на условията.

„Ние като цяло нямаме икономическата адекватност да покрием европейските критерии, някои банки също не се справят с изискванията. Освен това изкуствено завишените показатели за Брутния вътрешен продукт оказаха негативно въздействие на кандидатурата ни”, обясниха пред Lupa.bg финансови експерти.

Още в края на февруари у нас гръмна голям скандал, след като НСИ отчете доста по-висок ръст на БВП, отколкото е в действителност. От Националния статистически институт посочиха, че ръстът е 3,5 %, а две седмици по-късно признаха грешката си и намалиха на 3,1%. Според депутатите от БСП във финансовата комисия в парламента обаче в крайна сметка той можело да се окаже и под 1%.  

„Така че, ако от ЕЦБ случайно решат да направят голям жест за България – може да ни вземат в чакалнята, но да си висим там неопределено дълго време... Нашето правителство обаче нямат интерес от това, защото би означавало да спазваме европейските правила. Властта има интерес или да ни приемат бързо - за да ползва екстрите от еврозоната - или да не сме там”, коментираха още топ експерти. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!