Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Береану пред Фрог: Кьовеши не е казала на Гешев, че с “въдица слонове не се ловят”

.
Владимир Береану

Лаура Кьовеши не е казала на главния ни прокурор Иван Гешев репликата, че с “въдица слонове не се ловят”. Това разказа пред Фрог нюз журналистът Владимир Береану. Ето какво още допълни той:

Г-н Береану, в предаване по ТВ7/8 казахте, че сте търсили връзка с шефа на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. По какъв повод е станало това?

Потърсих становището на Лаура Кьовеши, по повод изказването на главния прокурор Иван Гешев, че в разговор с нея и говорейки за НК, тя му споделила, че с въдица слонове не се хващат. Стана ми любопитно, понеже подобни изказвания не са в стила на Кьовеши. Затова се свързах с познат, който пък има пряк контакт с нея. Исках да разбера дали действително Кьовеши е казала това на Гешев.  

Получихте ли отговор? 

Да, Кьовеши е споделила, че е имала разговор с Гешев, но единствено по въпроса за българските прокурори, които ще участват в Европейската прокуратурата. Никога обаче не е говорила за “въдици и слонове”. Аз това и очаквах. Гешев си  измисля. Но той има огромно желание да се сравнява с Лаура Кьовеши. Много иска хората да го сравняват с нея, едва ли не че той е българския Лаура Кьовеши.  

Напоследък прокуратурата насити общественото пространство с чатове от разследването срещу братя Бобокови. Според вас с каква цел се прави това - да се покаже истината или се гонят други интереси?

Нещата са напълно ясни. Този начин е незаконен. Не може да публикуваш неща, които са получени по досъдебно производство. Особено за хора, които са свидетели. Съветника на президента Пламен Узунов няма повдигнато обвинение, но негова кореспонденция излезе наяве.  Всичко, което се пуска от държавното обвинение, е като от  колега-разследващ журналист. Всички ние като разследващи журналисти, ако попаднем на такива чатове, може да си позволим да ги пуснем. Но е недопустимо това да го прави прокуратурата. Това се прави само с политическа цел. 

Каква може да е тя?

 Първо премиерът каза, че Румен Радев му е основен противник и го обвини, че се занимава със следене, като му пуска дрон в двора. Иван Гешев, който е злопаметен, също се насочи към Радев. Той няма да забрави, че държавният глава върна веднъж кандидатурата му за главен прокурор на ВСС. Цялото това пускане на есемеси и цялата дискусия е насочена към Румен Радев, а не срещу Пламен Узунов. Забелязвате ли, че се използва съвсем различен аршин.Видяхме есемеси между Божков и Горанов, видяхме записите на Борисов, снимките с него. И на всичко това само се каза, че има там някакъв наблюдаващ прокурор. И дотам. В случая с Бобоков се постъпва по съвсем друг начин. Прокуратурата обаче може да говори едва след като има съдебна присъда. Преди това няма никакво право да вади най-различни неща, защото чисто и просто това е клевета. Само в съда се представят доказателства.  

Знаете ли дали Кьовеши в своята практика не е търсила подобни начини да доказва тезите си пред обществото? 

Между другото Лаура Кьовеши,  когато и да я попиташ за знакови дела, аз съм я питал, тя винаги отговаря: “Да, има такова разследване. То е за корупция в особено големи размери, но не може по никакъв начин да коментираме делото преди присъдата на съда. И толкова. Тя е имала възможност да разказва какво ли не. Но никога не си го е позволила. Това не е журналистическо разследване.  Гешев непрекъснато говори за политически врагове. Измисли някакви анархо-либерални кръгове. 

Какво ви говори това?
Никой не знае.  Когато го попитаха какво е отношението му към критиците си, той ги обвини всички, че са били същите като тези, които подкрепят национал-социалистическата партия в Германия. Ето такива глупости чуваме. Цялото му говорене е политическо. Той, разбира се, винаги работи в името на пенсионерите и социално-слабите.  

Вчера, след като бе запитан за разследването по филма “Осемте джуджета”, Гешев каза, че ще работят и по “10 малки негърчета”. Как разчитате тези му думи?

Това е опит за негов хумор. Той си хваща една шегичка, която после си я повтаря. Сигурно и това ще го повтори сто пъти.  Главният прокурор непрекъснато се прави, че забравя, пита уж кой е този Божков. Това с десетте негърчета е проява на неговия “изтънчен” хумор.  

Интервю на Катя Илиева

Ето какво точно каза Гешев пред журналисти: "Имах две срещи със сегашния шеф на европейската прокуратура г-жа Кьовеши. Едната беше за кратко в Брюксел. Първата беше на официално посещение в България при главния прокурор тогава Сотир Цацаров. Тя каза: "Не може с въдица да се лови слон", говорейки по тези теми с нея. И аз й казах тогава, че колкото и да е странно, ние в България наистина с въдица ловим слон, но от време на време и хващаме. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!