Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко Ноев: Няма отговор, защо с наши пари се охранява бизнеса на Доган и Пеевски, а Цачева и Главчев имат привилегии

.
Бойко Ноев

”Не се дадоха отговори на въпроси, които дразнят гражданите всеки ден, включително защо се охраняват Ахмед Доган и Делян Пеевски, защо с нашите пари се охранява техният бизнес. Защо продължават да се ползват с привилегии Цецка Цачева и Димитър Главчев? Защо офицери служат като портиери в Народното събрание, в Министерския съвет или в президентството?

Защо за двама-трима висши държавници се поддържа над 1000 души персонал?".

Това каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

"НСО е не просто служба, а явление - остатък от тоталитарното минало и няма място в съвременната архитектура на националната сигурност на България", заяви още Ноев. Категоричното му мнение е, че охранителните служби в държавата трябва да са към Министерството на вътрешните работи.

Ноев изрази съжаление, че в дебатите, които се състояха покрай структурните промени в МВР, не се дадоха отговори на принципните въпроси, "защото съществуването на НСО е политически, а не структурен или експертен въпрос":

Бойко Ноев припомни, че президентът Румен Радев беше обещал да се направи ревизия на НСО, но "всичко потъва и се покрива":

"Основният проблем на НСО е, че тя беше замислена и създадена като една безконтролна служба".

По думите на Ноев не е проблемът в това дали НСО да бъде в МВР, или да е под ръководството на президента заради някакъв баланс. Според него проблемът е в това как функционира държавата, в която в структури на МВР и ДАНС "под похлупака на секретността" охранители от миналото, които сега са ръководители, правят каквото си искат.

"Няма баланси, тази структура е обречена на провал. Ако реши Бойко Борисов, утре ще приемат закон и НСО ще стане нещо друго - може да му стане някаква лична служба. Той може да направи каквото си иска и гласуването в парламента днес го доказа".

Бойко Ноев определи като неясно ветото на президента върху разпоредби в закона за МВР, отхвърлено днес от парламента: "Не разбрах срещу какво той е против", каза бившият министър на отбраната.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!