Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По 8 - 9 бона на месец за чиновници с изтекли преди години мандати: властта нехае

Вицът за „независимите” органи в България се превръща в горчива чаша, когато разберем, че с месеци, а дори и с години, властта забравя за края на мандатите на супер платени чиновници и ги оставя тихо и кротко да се угояват на държавната софра, докато някой друг не се сети.


В петък от ГЕРБ обявиха, че „започват да търсят нов шеф и членове на КЕВР, които до 12 юли трябва да влязат” в най-омразния „независим” орган в държавата. Смешката започна преди около месец, когато премиерът се закани да ги „уволни”, при положение, че мандатът им е изтекъл още на 2 април, както 19 минути първи писа на база спомените на ексдепутата М. Ташева.
Т.е. преди извънредното положение парламентът трябваше да е избрал нова Комисия. Старата, на изпроводяк, си изкара благодарност в неизвестно каква форма, тъй като по нейно решение, вместо 28%, топлофикациите ще ни връщат само по 10% от 40-процентното намаление на природния газ от Русия. От 5 октомври 2017 г. – без малко 3 години, КЕВР не намери време да приеме и оставката на съпруга на медийния съветник и кумец на премиера Делян Димитров, който си остана срещу над 8 000 лв. на месец в борда на Булгартрансгаз.

2 години извънмандатно карат пенсионерите в борда на АЯР


Покрай скандалите с лъжите на енергийния министър Теменужка Петкова, категорично опровергана от Европейската комисия вече 2 пъти за 3 дни, проф. Г. Касичев напомни в интервю за Студио Хъ по тв 7/8 интересен факт:
2 години след мандата си са оставени да прибират тлъстите свои възнаграждения другарите от АЯР – агенцията за ядрено регулиране, които апропо са отговорни тоно по темата за площадката и лицензите на АЕЦ Белене. При това, уточни професорът – са и пенсионери.

Преди 3 месеца 19 минути предложи като антикризисна мярка властта да съкрати 11% пенсионери в администрацията и 10% незаети бройки – мъртви души. Чак миналата седмица вицепремиерът в ресора т. Дончев се присети за това. Но не каза важното – за година от тази лесна работа, която трябваше отдавна да е сторила без подсещане и кризи, хазната ще спести над 3 млрд. лв. в заплати и осигуровки, с които би могла, ако иска да завърти пари в икономиката, защото търсенето спада катастрофално. А досега мерките са само пиар, няма лев реално за подкрепа на онези, които осигуряват 80% от работните места в страната. Да започват от АЯР.

3,5 години забравиха за КРС


Макар и много важен, органът Комисия за регулиране на съобщенията, беше забравен рекордно време за промяна на управата си от властта. 3,5 години! Вероятно е световен рекорд. А членовете се сменяха насред лято, бившите се бяха постарали още в първата половина на годината, когато очакваха ротация, да похарчат всичките сто хиляди лева, определени на 5-имата за гарбероб, отделно от заплатите. Но тогава се оказа, че са се старали зорлем. Мина бая време, докато ги освободят. Органът се попълни с по-млади и по-адекватни хора и сега действа по-добре.

3 месеца и още търпят шефа на КЗП

На 27 юни – през уикенда, станаха 3 месеца, откакто изтече мандатът на Комисията за защита на потребителите. Напомняме, че неин председател е Димитър Маргаритов - най-добрият приятел, а по роднинство – кум на министъра на образованието Красимир Вълчев. Съпругата на председателя Мария Маргаритова, кума на министъра, на жена му и съдружничка на жена му консултантска фирма, от своя страна, е шеф на фондацията Просвета – София на най-голямото издателство за учебници Просвета – София, което само́ се хвали на сайта си как  НПО-то му работи ударно с евроагенцията на Министерството на образованието – ЦРЧР по европейската програма Еразъм+. Институциите не признават дали това е довело до усвояване на 751 452 евро по проекти там, които можеше да е реализирал и някой нероднина. Докато двойките отричаха връзките им да помагат на техните бизнеси, на изпита след 7-и клас МОН даде „непознат” текст,който обаче се оказа от учебната тетрадка на издателство... Просвета. А пиар агенция, в чийто Съвет на директорите като неин основател, Търговският регистър ясно показва съпругата на министъра на образованието Лилия Николова, което той незнайно защо отрича като е видно черно на бяло и най-официално, работи по договори с Комисията за защита на потребителите. Нейните две съдружнички – най-близките приятелки на министершата и на съпругата на шефа на КЗП, също са на важни позиции във властта. За когото е интересно, ще споменем допълнително.  

Семействата Вълчеви и Маргаритови са известни с имотите си. Министърът купува ВИП апартамент в спецкомплекс в полите на Витоша за 336 евро на кв.м. А кумът му, като шеф на КЗП, взе предколедно през 2018 г. мезонет за 500 евро на кв.м. на централния бул. Стамболийски в София. Съседният мезонет също е негов, от времето, когато е шеф на обществените поръчки в МРРБ, когато се разпределят милиардите за магистрали. Този имот обаче, кой знае защо не е деклариран пред КПКОНПИ.
В по-предишната си роля – на шеф на Държавна собственост в МОН, Маргаритов оглавява дирекцията, когато тя продава 6,5 дка на Витоша и сграда за 5600 евро на МОН, които в момента са на пазара за 980 000 евро. Близо 20 пъти разлика в ущърб на хазната!
КПКОНПИ и прокуратурата разследват обвързаностите на семейства Вълчеви и Маргаритови.

Снимка: БГНЕС

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!