Следвайте "Буднаера" в Телеграм

К`ъв е тоя ЕС, к`ви са тия европейски принципи за прокурори!

.

С новия ни главен прокурор Иван Гешев обликът на прокуратурата не само придоби нова визия – каскет и разпасана риза, но и рязко промени начина си на работа и желанието си за обществено одобрение и обожание. Ставаме свидетели на все по-чести и все по-остри реакции срещу адвокати, защитници и критични медии. Изказванията на Гешев в стил дебелашки хумор обаче, брутално погазват принципи, установени и приети от европейските прокурори.

Възможно е Гешев да ги неглижира, или защото ги е приемал предшественикът му Сотир Цацаров, или защото не смята че нашата прокуратура трябва да спазва каквито и да било норми на ЕС.

След като прокуратурата „остро осъжда“ „определени медии“, които според тях уронват престижа й, все по-често стават и случаите да се клеймят адвокати изказали се публично в защита на свои клиенти и оповестили нередности и нарушения на правата им от страна на държавното обвинение.

При комуникацията между прокурори и медии, трябва да се спазват следните принципи: презумпцията за невинност, правото на личен живот и достойнство, правото на достъп до информация и свободата на печата, правото на справедлив съдебен процес, правото на съдебна защита, на почтеността, ефикасността и поверителността на разследванията, както и на принципа на прозрачност.“

Това четем в така наречената „Римска харта“, която е едно от становищата на Консултативния съвет на европейските прокурори към Комитета на министрите на Съвета на Европа относно европейски норми и принципи, засягащи прокурорите. Това конкретно е от 2014 г. и до сега не е, нито отменено, нито променено.

Прокурорите трябва да са  независими не само от изпълнителната и законодателната власт, но и от други участници и институции, включително в областта на икономиката, финансите и медиите.“, пише още в него.

Има и още едно такова становище, от 2013 година  и отново е на Консултативния съвет на европейските прокурори, но този път е конкретно относно отношенията между прокурорите и медиите. И двата документа са прието в мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор. Възможно е да е пропуснал да ги предостави на наследника си. Защо ли? Защото това което са приели да спазват всички европейски прокурори у нас очевидно не се спазва.

Например:

"Всеки има право на свобода на изразяване, включително участниците в правни процедури“, или „От прокурорите се изисква да проявяват особено внимание по отношение правата на защита, свободата на изразяване, презумпцията за невинност и правото на информираност.“  И още – „Прокурорите следва да зачитат правата на защита. Това се изразява в стремежа да не се разпространява преждевременна информация и винаги да се дава възможност за реакция от страна на защитата. Разгласяването на информация, която нарушава правото на жертвите да бъдат подходящо информирани, следва да се избягва. Предоставянето на информация не бива да нарушава индивидуалното право на справедлив процес.

А какво ще кажете за това:

Необходимо е постигането на баланс, посредством зачитане на принципа за невинност до доказване на противното, между обществената информираност и защитата на достойнството и честта на отделния индивид. Със своите действия, доколкото е в юрисдикцията му/й, прокурорът не трябва да привлича медийното внимание върху задържаното лице и трябва да предпазва участниците в процеса от медиен натиск, като особени усилия са необходими за защита на жертвите на престъпления от медиен тормоз.“

Целия документ може да видите ТУК.

Прочетете го, защото следващия път, когато прокуратурата излезе с поредното остро осъждане на „определени медии“, обвиняем или нечий адвокат, който напомня за презумпцията за невиновност, на това може да реагира не само главният прокурор на ЕС, но и всички други прокурори в съюза.

Диана Йонкова

Фрог Нюз

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!