Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев с остра атака: Прокуратурата дава тон за погазване на закона, не спазва следствената тайна!

"Прокуратурата дава тон за погазване на закона - не спазва следствената тайна, произволно решава кое е "висок обществен интерес" и кое - не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет", заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос, предаде БТА.

Глава 10: ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЗЛОТО

Според президента по-тревожното е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, което е пагубно. Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя, коментира Радев.

По думите му българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България се нуждае спешно от изчистване на "това омерзително петно", което може да бъде изчистено само с истината. Това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти. Няма да стане с шумно преследване на неудобните, прикриване на правителството, каза Радев.

Не мога да съдя по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация, каза Радев, попитан дали вярва на Пламен Узунов, негов секретар по правни въпроси и антикорупция.

Очаквам всички данни да излязат от прокуратурата, очаквам, разбира се, да се произнесе и съдът, каза Радев в отговор на въпрос как се е сдобил Пламен Узунов с решение на съда и това не е ли странно.

Очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства. Където "свинските черва" водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителството, заяви Румен Радев. Затова трябва ние, като общество, да отстояваме законността и принципите на правовата държава. Днес това зависи от българите и от независимия български съд, добави президентът.

В България дали някой е виновен, решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът, коментира Радев. По думите му на всички е ясно кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера. За съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пи ар на министър-председателя, коментира президентът.

Чух че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона, смята президентът.

Радев подчерта, че в екипа му има стабилност, защото хората работят по ясни цели и те са изцяло в обществен интерес.

Държавният глава участва в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".

Припомняме, че секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов беше уличен в търговия с влияние. На 27 декември 2018 г. е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние.

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат. Прокуратурата извърши и обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!