Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ген. Григоров: Кирил Добрев бе задържан за трафик на валута на Калотина по време на югоембаргото

В трафик на валута е участвал зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, който наскоро обяви, че ще се кандидатира за председател на социалистите, като не скри и амбициите си да управлява държавата.

Това разкри пред ТВ Евроком генерал-майор Валери Григоров - бивш директор на Национална служба „Гранична полиция.“

Пресата преди време извади проблемното петно от биографията на сина на Николай Добрев, а днес генерал-майор Валери Григоров по ТВ Евроком категорично обяви, че има достатъчно полицейски служители, които могат да свидетелстват като участници в залавянето му на Добрев-младши на границата и задържането му.

„Това беше периода 1998 година, когато ние знаем, че имаше ембарго в съседната на нас Югославия, тогава и аз мога да кажа и конкретни имена на полицейски служители, които на ГПП Калотина участват в акция за задържане на Кирил Добрев. Тогава куфара с парите попада в служебния джип на водачите на служебни кучета“, коментира генералът в предаването „Политика и спорт“ по ТВ Евроком.

Синът на покойния бивш вътрешен министър и лидер на БСП Николай Добрев е бил арестуван и разпитван за внос на 215 000 германски марки и 43 000 долара през май 2000 г. Той получил парите от сърбина Бранислав Зечевич, който влязъл през ГКПП Калотина и декларирал пред митничарите валутата. Сумата обаче събудила интереса на митничарите и те алармирали полицията в Сливница.

Декларираните на границата пари сърбинът предава веднага на Кирил Добрев и Илиян Йорданов, които го чакали близо до границата с автомобил мерцедес. Бранислав Жечевич бил задържан по-късно в София. Установено било, че на 20. 4. 2000 г. той внесъл други 420 000 марки, а на 4. 5. 2000 – още 290 000 DM и 42 000 долара.

При разпита Добрев и Йорданов обяснили, че парите са от търговски сделки, като уточнили, че с тях на границата имало още 1 кола с 3-ма души, двама от които са охранители във финансово-брокерската къща „Сконто“. Службите допускат, че е възможно да става дума за канал на валута.

С разпореждане от 19 май 2000 г. на Районната прокуратура - Сливница, на МВР е възложена проверка по прокурорска преписка с регистрационен № 542 от 2000 г. с оглед събиране на достатъчно данни за извършения от Кирил Добрев престъпление по чл. 251, ал. 2 и чл. 252 от Наказателния кодекс. Бившият главен секретар на МВР генерал-майор Божидар Попов възлага проверката на ДНСС.

Прокуратурата се заема със случая, но не повдига обвинение на Кирил Добрев. За младия социалист се застъпват хора от високите етажи на властта (по това време сестра му Марияна Добрева работи за президента Първанов) и аферата с доларите и марките е потулена.

Тогава, в разгара на скандала на 11.10.2010 г. Павел Писарев изпрати отворено писмо до Кирил Добрев, в което казва: "Питаш ме, дядовото, правя ли разлика между бизнесмен и мафиот. Като те гледат тебе хората - не, няма разлика. Иначе при повечето бизнесмени разликата е очевидна. Тях не ги залавят на сръбските и други граници с торби долари. Трудят се хората, движат икономиката в името на скъпите за теб стоково-парични отношения. Но на един социалист не това трябва да му е в главата. Би трябвало в устата му да се въртят тежки думи като „експлоатация", „ограбване на нощния труд на жените, а през деня и на децата", „наемен труд", „нищета и бедност", „глад" - такива непознати за вас думи. Защото нали на днешните чучулиги-социалисти не Сметната палата, а демократичният социализъм трябва да им е идеал. Ако не ги разбираш тези работи, дядовото, питай чичо си Пирински. Нали той сега за такива като теб е написал в новата програма на БСП, че тя е партия на „предприемчивите, инициативните, образованите", т. е. на богатите, а не на бедните, онеправданите, на трудовите средни и дребни слоеве. И богати хора може да има в БСП - така е било и по-рано в тъмното минало. Но не се ли насъбрахте много повече, отколкото е необходимо в различните ръководства на БСП, пък и в парламента?... Завиждат ви в Брюксел на коалиционния рахатлък и на парите. Като стана дума за пари, дядовото, се сетих - защо не поемеш една инициатива да посъберете малко пари и отремонтирате светите за социалистите къщи-музеи на Георги Димитров и Георги Кирков. Или това последното не ти е по сметките, защото си се разположил на мястото на Майстора и вместо библиотеката с неговите книги, си направил офис, склад или хралупа. На масата, на която са писани знаменити фейлетони, ти пишеш бакалски сметки.

Защото не бива, моето момче, идеалът на един социалист да бъде богатството. Хич не върви да бъдеш едновременно социалист, министър, депутат, кмет, член на Висшия съвет и крупен бизнесмен. Едната работа - партийната, да знаеш, няма да върви. И хората няма да ти вярват и да гласуват за теб..."

Във връзка с тази афера Кирил Добрев винаги е твърдял, че "по случая никога не е имало прокурорска проверка, нито съм бил арестуван. Никога не съм нарушавал закона и няма от какво да се срамувам". Оттогава обаче тойноси етикета на "лошото момче на БСП."

Генерал-майор Валери Григоров коментира в тв ефир още: „Ние виждаме, че криминалният преход създаде много богати хора. И именно сега това е опиране на опозиционната част на БСП в най-едрия капитал в България в лицето на Гергов и Добрев.“

Според него: „Тези хора са забравили за основите на социалистическата идеология. Те са забравили за основата на същността на социализма. Тези хора би трябвало много осъзнато да разберат едно, че на фона на общия капитал, който са натрупали на фона на криминалния преход, най–малкото е достойно да създадат една консервативна партия на едрия капитал в Българя и да освободят социаллиберализма, социалдемокрацияиа и социалистическата идеология“.

Генералът разкри и своите наблюдения: „Аз бих направил анализа, имайки предвид че много детайлно и аналитично наблюдавам обществено политическия живот в България. Тези хора не съответстват и не съвпадат със социалистическата идеология. Те трябва да осъзнаят, че сега е моментът, може би след този пленум или до избора на председател на партията, те трябва да създадат една консервативна пария на едрия капитал, да излязат със собствената си идеология, да излязат със собствените си лица и да започнат да правят политика. Която би се обърнала към обществото и би започнала да създава работни места“.

Генерал-майор Валери Григоров има дълга и сериозна кариера в МВР. Работил е в Столичната дирекция на вътрешните работи. От 2000 г. директор на Национална служба „Гранична полиция“ на МВР. На 25 юни 2004 г. е удостоен със званието генерал-майор от МВР. Бил е съветник в кабинета на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Към 2013 г. е служител по сигурността на класифицираната информация в Софийския апелативен съд.

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!