Следвайте "Буднаера" в Телеграм

малък СКАНДАЛ? Пернишки поток излиза от употреба: 27 млн.лв. на вятъра... или в чекмедженцето?

Спасителният водопровод за Перник, за който правителството плати 26,5 млн. лв. с ДДС, излиза от употреба. Очаква се съоръжението да спре да се ползва трайно през следващата седмица. Така водопроводът, който се строи месец и половина, влезе в употреба за общо 3 месеца. Водата по тръбата тръгна на 24 март., пише Сега.

Тази седмица "ВиК Перник" започна тестово подаване на вода за града само от язовир "Студена". "Очаква се следващата седмица изцяло да спрем ползването на софийската вода", съобщи за "Сега" управителят на "Вик Перник" Борислав Иванов. Според него този дебит в момента не е нужен, защото язовирът е достатъчно пълен и може да се ползва. "Софийската вода идва и малко по-скъпа, макар че това не влиза във фактурите на потребителите", обясни Иванов. За да се гарантира, че водата от "Студена" ще е чиста, са извършвани ремонтни дейности по пречиствателната станция, като това е ставало през нощта, за да не затруднява допълнително хората.

Спирането на софийската вода ще съвпадне и с окончателната отмяна на режима на водата. Очаква се кметът на Перник да подаде ново заявление за корекция на графика за водовземане на юни, така че да се отрази спирането на водата от София. На теория новият водопровод ще може да се ползва и в случаи на други кризисни ситуации, но за целта ще са необходими нови решения на столичен общински съвет. Според взетото на 28 януари решение на СОС водата от яз. "Бели Искър" ще тече възмездно до Перник до възстановяването на регулярното подаване на количества от яз. "Студена". 

Нуждата от новия водопровод отпада още преди да е приключило актуването му. За окомплектоването на всички актове и документация бе даден 6-месечен срок, като от "ВиК Перник" смятат, че ще успеят да се вместят в него. След оформянето на документите съоръжението ще бъде прехвърлено като актив в частта си на територията на Столична община - към "Софийска вода", а в частта, която попада на територията на област "Перник" - към "ВиК Перник". На фона на доброто ниво на язовира предстои да бъде обсъждан и въпросът дали да бъде възстановявано промишленото водоподаване от "Студена", научи "Сега". 

ЦЕНА

Софийската вода излиза от употреба за Перник, но цената й продължава да е мистерия. КЕВР продължава да не излиза с решение за цената, като тарифата, която в момента се прилага, е по договаряне между "Софийска вода" и "ВиК Перник". По информация на "Сега" водата е с около 25 стотинки по-скъпа на куб. м., но това не влиза във фактурите на хората и е генерирало загуби на "ВиК Перник". 

ОТ ТРЪН ТА НА ГЛОГ

Докато Перник се готви да излезе от водния режим, съседен Радомир изпада в паника, че ще остане без вода посред лято. Градът поиска с писмо от МОСВ отново да получи разрешение да ползва вода от каптаж "Врелото" през помпена станция "Крапец". Водата от "Врелото" е един от основните източници, които захранват яз. "Студена", като водата бе спряна в началото на водната криза. Според становище на МОСВ подаването на вода от "Врелото" към Радомир не следва да се възстановява без разрешение на общинския съвет на Перник и областния управител на Перник. МОСВ изтъква, че Радомир не е подновило голяма част от разрешителните си за ползване на водоизточници и има общо 25 алтернативни водоизточника. Може да се мисли и за ползването на яз. Долна Диканя, който бе спряган за резервен вариант за Перник, изтъква МОСВ. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!