Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истински са снимките на Борисов с 1 млн. евро в чекмеджето

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Бойко Методиев Борисов е един от най младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП, така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Билета на БКП, още си стои във вътрешния джоб на сакото му! Отказал се е от червената идея само устно!

Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

Снимките от спалнята на Борисов на които се виждат огромни суми пари и кюлчета със злато в чекмеджето му са истински. Това става ясно след експертиза, поръчана от сайтовете „Биволъ“ и e-vestnik.bg. Няма фотомонтажи или фалшифициране с фотошоп, каквито предположения се ширят в коментарите на политици, анализатори и в социалните мрежи. От всичко анализирано дотук могат да се направят следните обяснения за съдържанието на снимките. Те не са фалшифицирани, заснети са в спалнята на премиера. Възможно е да са аранжирани, както предположи самият Борисов. Доста сложно обяснение, защото това означава, че на три пъти през 2017 и 2019 г. в спалнята на премиера в резиденцията са внесяни около 1 млн. евро в пачки, златни кюлчета, евентуално и пистолет с неговата марка, ако стопанинът на стаята отсъства и е взел своя със себе си (Борисов казва, че не се разделя с него). И всичко това трябва да е минавало през охраната. Такава аранжировка може да се направи само с участие на охраната от НСО – която Борисов е избирал лично, дори и назначавал свои хора там. От 9-те снимки 3 са напълно „девствени”, не са пипани с „Фотошоп”, нито са променяни датите на заснемане в метаданните (бел. ред. – метаданни са описателен текст, интегриран в кода на снимката, в който се съдържа времето на заснемане, вид фотоапарат, смартфон, данни за диафрагма, скорост и др.) В останалите 6 снимки има промени в метаданните, с цел да се заблуди за времето, по което са правени. Но експертиза установи и реалните дата и час на заснемането (посочени са по-долу). Те се откриват в полето обозначено с шестнайсетичен код 0x0132 (DateTime или Modify Date), съобщава „Биволъ“.

Биволъ” и “E-вестник” дадоха за техническа експертиза снимките от спалнята на Борисов, разпратени до няколко издания. Проверявани бяха общо 9 различни снимки, 5 изпратени на електронната поща на “E-вестник” и 4 изпратени на „Биволъ”. В интернет циркулират и други снимки, изпратени до други сайтове, но поради липса на достъп до оригиналните файлове те не са обект на този анализ.

Снимките са изпратени от различни податели през сървъра за анонимна поща guerillamail. Този сайт генерира еднократни адреси за всяко изпратено съобщение. До “E-вестник” е писал потребител  ldq05x+7i9k23ln9dhdg@guerrillamail.com в 10:20 ч, българско време. До „Биволъ” е писал ldq21z+1f4k2yjw5rp9o@guerrillamail.com в 10:34 българско време.

Няма фотомонтажи или фалшифициране с фотошоп, каквито предположения се ширят в коментарите на политици, анализатори и в социалните мрежи.

От 9-те снимки 3 са напълно „девствени”, не са пипани с „Фотошоп”, нито са променяни датите на заснемане в метаданните (бел. ред. – метаданни са описателен текст, интегриран в кода на снимката, в който се съдържа времето на заснемане, вид фотоапарат, смартфон, данни за диафрагма, скорост и др.). В останалите 6 снимки има промени в метаданните, с цел да се заблуди за времето, по което са правени. Но експертиза установи и реалните дата и час на заснемането (посочени са по-долу). Те се откриват в полето обозначено с шестнайсетичен код 0x0132 (DateTime или Modify Date). Спесификацията на това поле може да се види тук.

Тази дата явно е убягнало на лицето, което е пипало датите, но е манипулирало полетата 0x9003 Date/Time Original (виж тук) и 0x9004 Create Date (виж тук).

Снимките са проверявани с програма, която регистрира употребата на софтуер. На снимката със спящия Борисов има регистрация на малък брой данни за употреба на Adobe Photoshop. На останалите няма.

Проверката не се изчерпва само с тази техническа експертиза на тяхното описание (метаданни). Снимките са разглеждани детайлно с увеличения до 1600%, за да се търси намеса в изображението или съмнителни промени. Увеличавани са детайлите на всяка снимка, за да се установят и подробности за предметите и каква връзка имат с обстановката и обитателя на спалнята. 

Правени са специфичните анализи Noise Analysis, Error Level Analysis, Luminance Gradient, Clone Detection и Level Sweep, които не говорят нищо на широката публика, но специалистите могат да извършат същите проверки и да потвърдят резултатите.  А те показват липса на следи от монтаж. Ето защо публикуваме архив с всички анализирани снимки във вида, в който са получени и с тяхната контролна сума. За три от снимките в архива са включени и файловете от анализа. Можете да го изтеглите тук.

Само на снимката, на която се вижда спящият Борисов, има намеса и с „Фотошоп”, която се състои в пропорционално намаляване на размера на изображението в пиксели с приблизително 50% спрямо оригиналното на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката). Няма изрязване на части от кадъра, възможна е лека корекция на яркост и контраст. Точно тази снимка официално беше призната на пресконференцията на Борисов с актива на ГЕРБ като автентична, той каза за нея, че „спинкам щастливо”. 

Самият Борисов на пресконференцията си изрази съмнения, че снимките са аранжирани в неговата спалня. Тоест не фотомонтаж, а поставяне на пачки, злато в чекмеджето на нощното шкафче и заснемането им.

Всички снимки са с размер 3264х2448 пиксела, оригиналният размер на къдъра за IPhone 6, с изключение на тази със спящия Борисов, снимана с IPhone 6S и намалена с 50% до размер 1536х2048.

Информация за снимките и дати на заснемане: 

2017 август – една снимка

Снимка с име на файл Bace_nanka.jpeg. Снимката е направена на 13 август 2017 г., неделя, в 17 ч. и 15 мин. Метаданните са променени, така че да се вижда дата на заснемане 4 август 2021 г., с цел да се прикрие точния ден и час на снимката.

Файлът е намален пропорционално с „Фотошоп”, приблизително с 50% спрямо оригиналното изображение на IPhone 6S, без да се изрязват части от кадъра, и е записан с име – „Баце нанка” на латиница. Вижда се спалня със спящия Борисов (признато и от него), нощно шкафче, пред което на пода стои шише с вода и бутилка скъпо уиски в торбичка, чиято марка се разпознава на другите снимки. На шкафчето има джиесем и слушалки към него, пистолет, чиято марка се разпознава на другите снимки, и две тубички крем хоризонтално. Мокетът е със светъл цвят. Не искаме да афишираме тази снимка заради посегателство в личното пространство на заснетия, но тя може да бъде видяна в много сайтове в България и в чужбина.

2017 септември – две снимки

Снимка с име на файл IMG_4444.jpeg. Снимката е направена на 25 септември 2017 г., понеделник, в 15 ч. и 18 мин. и 23 сек (важна подробност, защото следващият кадър по-долу е 9 сек. след този).

Името на файла е променено спрямо оригиналното от „Айфона”. Но в метаданните датата и часът не са коригирани. Вижда се нощното шкафче с отворено чекмедже с пачки банкноти по 500 евро, според дебелината им са по 100 банкноти. По видимата част на чекмеджето може да се изчисли броят на пачките на поне 20, тоест около 1 млн. евро.

Снимка с име на файл IMG_4444.jpeg, размер в пиксели 3264х2448. Снимката е направена на 25 септември 2017 г., понеделник, в 15 ч. и 18 мин. и 23 сек.

Снимката е подобна на тази с име на файл IMG_5555.jpeg, която е правена на 12 декември 2017 (виж по-надолу). Но има разлики в чекмеджето, които се виждат на по-близкия кадър от същия час.

(Бел. ред. – ако допуснем аранжировка, възможно е част от пачките, която не се вижда, да е пълнеж от нарязани хартийки, покрити само отгоре с банкноти от 500 евро. Но на снимките се виждат и пачки странично, с характерно оцветяване на банкнотите, гледани отстрани, което подсказва, че не са просто хартийки. Или са истински, или са отпечатани висококачествени фалшификати).

На пода се вижда разклонител и торбичка със скъпо уиски, което се разпознава по-добре на другите снимки като „Chivas Reagal Royal Salute 21 YO” (21-годишно „Чивас Ригал”). Мокетът е светъл, чаршафите са различни от другите снимки.

Пачката най-горе вляво е с червен ластик. Банкнотите вдясно не са обхванати с ластик като пачка, както на по-късната снимка. Но най-отгоре банкнотата е с прегънато ъгълче по различен начин от тази на следващата снимка на чекмедже с пачки от декември. Вдясно изглежда седят „оборотни” пари, с отвързана пачка, от които е взимано.

Снимка с име на файл IMG_7777.jpeg.

Снимката е направена на 25 септември 2017 г., понеделник, в 15 ч. и 18 мин. и 32 сек – тоест 9 секунди след предишната снимка.

Снимка с име на файл IMG_7777.jpeg, размер в пиксели 3264х2448. Снимката е направена на 25 септември 2017 г., понеделник, в 15 ч. и 18 мин. и 32 сек – тоест 9 секунди след предишната снимка, със същия IPhone 6.

Снимащият (снимащата) очевидно е бързал, автофокусът на айфона не е реагирал правилно и снимката не е с добър фокус. Името на файла е променено спрямо оригиналното. В метаданните датата е коригирана на 22 юли 2024 г. Въпреки че снимката е разфокусирана в отвореното чекмедже се виждат достатъчно ясно пачки банкноти по 500 евро, според дебелината им са по 100 банкноти. Във видимата част, според броя на пачките има около 1 млн. евро.

2017 декември – една снимка

Снимка с име на файл IMG_5555.jpeg. Снимката е направена на 12 декември 2017, петък, в 14 ч. и 19 мин. Датата и часът не са коригирани. Името на файла вероятно е променено спрямо оригиналното от айфона.

Снимка с име на файл IMG_5555.jpeg. Размер в пиксели 3264х2448. Снимката е направен на 12 декември 2017, петък, в 14 ч. и 19 мин.

Снимката е подобна на тази с име на файл IMG_7777.jpeg, която е правена три месеца по-рано, на 25 септември 2017. Но има разлики. Пачката най-горе вляво е с червен ластик, за разлика от предишната. Банкнотите вдясно пак не са обхванати с ластик като пачка, но на банкнотата най-отгоре вдясно ъгълчето е прегънато по друг начин в сравнение с предишната снимка. Вдясно изглежда седят „оборотни” пари, с разпиляна пачка.

В отвореното чекмедже на нощното шкафче се виждат пачки с банкноти по 500 евро, ако се съди по дебелината им са по 100 банкноти в пачка. Според броя на пачките в чекмеджето има около 800 хил. евро във видимата част. Пачката най-отгоре вляво е с тънък жълт ластик. Вдясно се виждат сгънати банкноти, нехванати с ластик, вероятно от тях е вземано.

Пистолетът Глок

На шкафчето отгоре има пистолет марка “Глок” 17С, който се разпознава по-добре на другите снимки. Тази марка пистолет е предпочитаната от Борисов, с такъв ходеше навсякъде като главен секретар на МВР. На пресконференцията с актива на ГЕРБ той призна, че не се разделя от пистолета си. До пистолета има три тубички с крем, тези отпред поизпразнени – “Фенистил” (за алергии, ухапвания от насесоми, изгаряния и др.), “Волтарен” (за ставни и мускулни болки), “Ламизил” (за гъбички). Мокетът е светъл цвят, чаршафите са различни от другите снимки. Долу до шкафчето се вижда шише вода, разклонител и вляво капачка на бутилка скъпо уиски, което се разпознава на другите снимки като 21-годишно „Чивас Ригал”.

 2019 януари – четири снимки

Снимка с име на файл IMG_1111.jpeg.

Снимката е направена на 4 януари 2019 г., петък, в 16 ч. и 24 мин. и 41 сек. Метаданните са променени, така че да се вижда дата на заснемане 7 април 2021 г., с цел да се прикрие точният ден и час

Снимка с име на файл IMG_1111.jpeg. Размер в пиксели 3264х2448. Снимката е направена на 4 януари 2019 г., петък, в 16 ч. и 24 мин. и 41 сек.

На снимката се вижда по-общ план на стаята – леглото, нощното шкафче, радиатор за парно с дървена решетка, върху която има икона и свещи. Мокетът е с по-тъмен цвят от този на предишните снимки година по-рано. Вижда се и гардеробът на стаята и електрически радиатор – важни детайли, които са публикувани в репортаж от дома на Борисов.

Точно в този интериор Борисов позира за интервю и снимки в списание „Love” от 2012 г. Мокетът тогава е светъл, като на снимките от 2017 г., а цветът на стените е кремав. Във фотосесията присъстват китара и гири. В снимката от 2019 г. мокетът вече е тъмен, а стените са в бледолилаво. На земята пред шкафчето са поставени бутилка с вода и същата бутилка уиски „Chivas Reagal Royal Salute 21 YO” като тази на снимките от 2017 г.

„Chivas Reagal Royal Salute 21 YO” вдясно и бутилката пред шкафчето вляво.

Снимка с име на файл IMG_0000.jpeg.

Тя е направена 18 секунди след предишната, в 16 ч. и 24 мин. и 59 сек. Метаданните са променени и показват дата на заснемане 26 ноември 2021 г., името на файла също е променено спрямо оригиналното от айфона.

Снимка с име на файл IMG_0000.jpeg Размер в пиксели 3264х2448. Направена на 4 януари 2019 г в 16 ч. и 24 мин. и 59 сек.

Чекмеджето на нощното шкафче е отворено и е снимана вътрешността в едър план. Виждат се две пачки по 500 евро  хванати с жълт и кафяв ластик. Над тях се виждат кюлчета злато, две от които се разпознават като марка Umicore 250 г., германски. На кюлчето с тази марка има надпис FEINGOLD 999,9, а отдолу сериен номер като банкнота, който не се разчита напълно.

Златните кюлчета в чекмеджето сравнени с кюлче от Umicore.

Вижда се навътре ръб на друг златен предмет или кюлче с по-голям размер. Златото най-долу на преден план е нестандартно кюлче или златен предмет. Нещо е загърнато в бял лист хартия и в черен найлонов плик. Вижда се отчетливо номерът на банкнотата от 500 евро, който при проверка с алгоритъма за серийни номера излиза коректен. Буквата X в началото сочи, че банкнотата е отпечатана в Германия.

Снимка с име на файл IMG_7890.jpeg.

Направена е 12 сек. след предишната в 16 ч. 25 мин. и 11 сек. И тук метаданните са пипани, за да показват дата на заснемане 9 март 2014 г.

Снимка с име на файл IMG_7890.jpeg. Размер в пиксели 3264х2448.  Направена е на 4 януари 2019 г. в 16 ч. 25 мин. и 11 сек.

На нея се вижда цялото шкафче с отвореното чекмедже и част от кревата. На шкафчето – пистолетът, тубички кремове, две дистанционни, едното за телевизор марка “Самсунг”.

Снимка с име на файл IMG_2345.jpeg.

Направена е в 16 ч. 25 мин. и 22 сек., на същата дата 4 януари, петък. В снимката не е пипано нищо и оригиналната дата и час са съхранени.

Идентична е със снимката IMG_0000.jpeg – вътрешността на чекмеджето, но от малко по-висок ъгъл. В горната част в дъното на чекмеджето не се вижда ръбът на златно кюлче или предмет, който се вижда на предишната снимка. В дъното се вижда и бяла кутийка с червен ръб, вдясно под плика черно станиолово пакетче с нечетливи надписи.

2019 февруари – една снимка

Снимката с име на файл IMG_3456.jpeg е с оригинална дата на заснемане 6 февруари 2019 г., сряда, в 12 ч. 11 мин. и 54 сек. Метаданните са редактирани, за да изглежда все едно е направена много по-назад в миналото, на 3 май 2013 г.

Снимката с име на файл IMG_3456.jpeg се датира от 6 февруари 2019 г. в 12 ч. 11 мин. и 54 сек.

Чаршафите на оправеното легло са сменени. Пистолетът е на същото място, има промяна в тубичките с кремове. На земята отново има бутилка с вода и бутилка уиски „Чивас Ригал” 21-годишно.

От всичко анализирано дотук могат да се направят следните обяснения за съдържанието на снимките:

Те не са фалшифицирани, заснети са в спалнята на премиера. Възможно е да са аранжирани, както предположи самият Борисов. Доста сложно обяснение, загото това означава, че на три пъти през 2017 и 2019 г. в спалнята на премиера в резиденцията са внесяни около 1 млн. евро в пачки, златни кюлчета, евентуално и пистолет с неговата марка, ако стопанинът на стаята отсъства и е взел своя със себе си (Борисов казва, че не се разделя с него). И всичко това трябва да е минавало през охраната.

Такава аранжировка може да се направи само с участие на охраната от НСО – която Борисов е избирал лично, дори и назначавал свои хора там.

Другото възможно обяснение е, че самият Борисов трупа там пачки и злато и те са заснети от охраната или от негов доверен човек, който той допуска в спалнята си и когато спи. Това може да е жена, с която той е поддържал връзка дълго време. Или „момченце”, както се опита да се шегува самият Борисов на пресконференцията.

Автор: Атанас Чобанов Биволъ, Иван Бакалов Е-вестник

Източници: „Биволъ“e-vestnik.bg

Бойко Методиев Борисов е един от най младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП, така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Билета на БКП, още си стои във вътрешния джоб на сакото му! Отказал се е от червената идея само устно!

Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

http://new.glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!