Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Чиста обида е, когато чужда власт се опитва да контролира какво ще се показва на шведска сцена"

Андреас Норлен (Andreas Norlen), член на шведския парламент

Андреас Норлен (Andreas Norlen), член на шведския парламент и автор на подписаното от още шест членове на парламента протестно писмо срещу опитите на китайското посолство в Стокхолм да попречи на провеждането на Китайския спектакъл (Shen Yun) на нюйоркската компания Божествени сценични изкуства. След концерта той отбеляза контрастът между  измислената от комунистическия режим "изкуствена култура" и Спектакъла, лишен от всякакви комунистически елементи, добавяйки, че типичната тактика на комунизма е да разрушава културата на дадената страна: "Това според мен е част от стратегията за установяване на контрол върху обществото. Не е достатъчно да се контролира само политическата система, трябва също така да се контролират съзнанията и сърцата на хората, и това се прави посредством културата." Линкопинг, Швеция, март 2008 г. (Jan Jekielek/Epoch Times)

Писмо с протест срещу намесата на китайското посолство в Спектакъла на нюйоркската компания Божествени сценични изкуства в Линкопинг, Швеция

Писмо с протест срещу намесата на китайското посолство в Спектакъла на нюйоркската компания Божествени сценични изкуства в Линкопинг, Швеция, написано от шведски политици и публикувано в регионален вестник на 27 март 2008 г. (Jan Jekielek/Epoch Times)

Hans Bengtsson, Cindy Drukier - Epoch Times

За разлика от България, където бе показано подчинение при намесата на китайското посолство, в Швеция политици разкритикуваха опитите на китайския комунистически режим да възпрепятства концертите на нюйоркската компания Божествени сценични изкуства, изтъквайки: "В едно свободно и демократично общество, каквото е Швеция, е естествено и стимулиращо да се участва в културни дейности от различно естество. Това е отличителна черта на демокрацията."

ЛИНКОПИНГ, Швеция – нещо необичайно се случи в края на представлението на Китайския спектакъл (Shen Yun) в Линкопинг – докато публиката ставаше на крака да аплодира, организаторите на представлението започнаха да четат пред всички полученото от губернатора Бьорн Ериксон (Bjorn Eriksson) писмо за това, как китайското посолство в Стокхолм се е намесило във вътрешните работи на Швеция, като се е опитало да притисне местни политици да не посещават или подкрепят шоуто.

В своите поздравления към Божествени сценични изкуства (Divine Performing Arts / DPA), г-н Ериксон пише, че той като много шведи "се възхищава от старинната китайска култура и от начина, по който вие успявате да я представите. В едно свободно и демократично общество, каквото е Швеция, е естествено и стимулиращо да се участва в културни дейности от различно естество. Това е отличителна черта на демокрацията."

По-рано същия ден в регионален шведски вестник бе публикувано по-директно писмо с подобно съдържание. Негов автор бе член на парламента, Андреас Норлен (Andreas Norlen), а писмото бе подписано и от още шестима други членове на парламента, всички посетили Китайския спектакъл миналия четвъртък вечер.

"Когато комунистите в Китай се опитват да изнасят своята цензура в Швеция, ние смятаме, че трябва да дадем да се разбере, че това е неприемливо. Ние трябва да опазваме свободата на словото. Сега сме тук в израз на нашата подкрепа, като с това се надяваме да направим намек на китайската диктатура", каза Норлен в интервю след шоуто.

"Чиста обида е, когато чужда власт се опитва да контролира какво ще се показва на шведска сцена. То е напълно неприемливо."

Бенгт Уала (Bengt Walla) от градската управа на Линкопинг, каза, че намесата на китайското посолство всъщност е била "добра реклама" за шоуто. Норлен също спомена, че според организаторите на представлението след намесата на посолството продажбата на билетите се е увеличила.

"Смятам за много възнаграждаващо това, че тези опити бяха ударени обратно на принципа на бумеранга. Най-добрият начин да реагира човек на такъв натиск е да дойде и да подкрепи това прекрасно представление."  

Норлен отбеляза контрастът между  измислената от комунистическия режим "изкуствена култура" и Спектакъла, лишен от всякакви комунистически елементи:

"Наистина е контрастираща картина, сравнено с маоистката т.нар. ‘култура’ ", каза той, добавяйки, че типичната тактика на комунизма е да разрушава културата на дадената страна.

"Това според мен е част от стратегията за установяване на контрол върху обществото. Не е достатъчно да се контролира само политическата система, трябва също така да се контролират съзнанията и сърцата на хората, и това се прави посредством културата."

Вече години наред китайските посолства по света полагат системни усилия да възпрепятстват концертите на независимата компания Небесни сценични изкуства в нейното световно турне, но обикновено без успех и провокирайки по-голям интерес към представлението.

За съжаление в България усилията на китайското посолство да спре представлението се оказаха успешни, нареждайки страната ни заедно с няколкото страни от третия свят, които се подчиниха на нарежданията на комунистически Китай.

Повече информация за концертите:
http://www.bestchineseshows.com/

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!