Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ново доказателство за инсцениране на инцидента в Ласа от ККП

Ново доказателство за инсцениране на инцидента в Ласа от ККП

Двете снимки, различаващи се в горния десен ъгъл, където на едната липсва облечения като тибетец и държащ нож-мачете полицай, за който разказва студентка от Ласа (родом от Тайланд). Горната снимка е била предоставена на медиите от китайското посолство. След публичното изявление на студентката, разпознала предрешения полицай, долната снимка заменя горната на уебсайтовете на китайските държавни медии, но в последствие първата снимка е върната обратно.

Qin Yue and Qi Yue, Sound of Hope

Доказателствата за оркестриране на вълненията в Ласа, Тибет, от страна на китайския режим стават все повече . Според китайският преводач на Далай Лама, Нгауанг Ниендра (Ngawang Nyendra), свидетелка е съобщила за китайски полицай в Ласа, който се е предрешил като тибетец и с нож-мачете в ръка се е присъединил към протестиращите. Свидетелката е разпознала след това същия полицай на кадри и снимки в предоставени от Китай новини, излъчени от ВВС (снимката вляво). След публичното изявление на студентката, разпознала предрешения полицай, долната снимка заменя горната на уебсайтовете на китайските държавни медии, но впоследствие първата снимка е върната обратно.

Живееща в Тайланд китайска гражданка следвала в Ласа, когато започнали протестите. Близък неин приятел бил полицай и тя го посещавала често в местната полицейска служба, при което се запознала и с други полицаи.

След протеста на 14 март тя била изпратена заедно с други чужденци в полицейската служба и докато чакали там тя видяла да докарват група арестувани тибетци, с които вървял човек с нож-мачете в ръка. След това същият мъж свалил своите тибетски дрехи и облякъл полицейска униформа.

На следващият ден тази студентка била изпратена от Ласа за Индия. Там, по време на репортаж на ВВС тя разпознала същия този полицай на излъчените кадри и снимков материал, които според информацията били предоставени на ВВС от китайското посолство.

Студентката била шокирана да види този полицай на кадрите, излъчени от ВВС. Едва тогава тя осъзнала, че той се е предрешил като тибетец, за да подстрекава хората към бунт.

Тя контактувала една тибетска организация в Индия и им разказала за видяното. На митинг, проведен от тази организация на 17 март, свидетелката разказала за видяното от нея, като снимката на този китайски полицай в тибетски дрехи била също показана на митинга.  

Веднага след този митинг на уебсайта на главната осведомителна агенция на Китай и уста на Китайската комунистическа партия, Шинхуа (Xinhua, Синхуа – рус.), както и на уебсайтовете на други държавно-контролирани и приятелски на режима медии, въпросният полицай е изтрит от всички снимки, на които преди това се вижда ясно.

Наскоро след това на същите уебсайтове е върната оригиналната снимка, където отново се вижда облеченият като тибетец полицай.

„От ТВ репортажа в новините се вижда как този човек прави опити да посяга към хората с ножа си. Но на последвалите новини в същите кадри този човек липсва. Отреагирали са бързо. След като хората започнаха да задават въпроси за тези снимки, този кадър вече не се появи.”, каза Нгауанг Ниендра.

Според NY Times „Чужденци и жители на Ласа, станали свидетели на насилията, са били изумени от това, което са видели, както и от това, което не са видели: полицията. След първата престрелка, тя е изчезнала и след това често не се виждала никъде…Един монах, с който успяхме да се свържем по телефона, каза, че няколко от полицаите ги е интересувало повече снимането на насилието с видео камери, отколкото да се опитват да го спрат. ‘Те просто гледаха’, каза монахът.” 

Публикуваните от Шинхуа и разпространени от китайските посолства кадри и снимки на човека с ножа-мачете, за които споменава преводачът на Далай Лама, съвпадат с наблюденията на този монах.

Междувременно тибетците продължават да настояват, че китайският режим е инсценирал инцидента в Ласа и се опитва да измами света.

По време на организиран от китайския режим прес-брифинг в храма Джоканг (Jokhang Temple) нахлуват 30 млади монаси. Според репортера на USA Today, Калум Маклиод, (както Ройтерс съобщи), монасите са скандирали: „Не им вярвайте. Те ви мамят. Разказват ви лъжи.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!