Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Възкръсването на Цветан Цветанов в политиката

КАК КОМУНИЗМЪТ СЕЕ ХАОС В ПОЛИТИКАТА

Цветан Цветанов – комунист, служител в ДС! (Седмо управление). Осиновен от баба си и дядо си – активни борци, за да бъде приет БЕЗ приемен изпит във ВУЗ! Баща му е бил също член на БКП и личен шофьор на Григор Шопов!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Новата партия на бившия втори човек след Борисов може да нанесе щети на ГЕРБ по места

Следващата седмица Цветан Цветанов ще напусне ГЕРБ, а през септември ще обяви и официално новия си политически проект. Такъв вероятен сценарий на завръщането на бившия втори човек в управляващата партия в политиката чертаят близки до него.

Това не е държава. Нищо сериозно и държавническо не е останало тук

Точно преди година името на Цветанов беше замесено в скандала с купените от видни функционери на ГЕРБ и висши държавни служители по високите етажи на властта от правителството на Бойко Борисов апартаменти на занижени цени, което стана причина той да напусне парламента и зам.- председателския пост в ГЕРБ, пише „Капитал”.

Между предложението на Борисов да остане в партийната централа и да продължи да се занимава с партийните структури – нещо, което е правил още от създаването на ГЕРБ, но да прекрати публичните си изяви, или да остане редови член на формацията, Цветанов избра второто.

Това му позволи максимално да се дистанцира от партията и свободата да създаде неправителствената организация „Евроатлантически център за сигурност“. Чрез нея Цветанов събра около себе си кръг от хора от научните среди, появяваше се по медиите и критикуваше умерено управлението на Борисов.

През последните месеци той пътуваше по оста САЩ – Германия – Брюксел за срещи с политици и представители от неправителствения сектор и обикаляше легитимно страната под шапката на центъра за срещи с хора по места в опит да изчисти репутационния си проблем, натрупан през дългия си престой в политиката като основна фигура в ГЕРБ – първо като силов министър и вицепремиер в първия кабинет на Борисов, а впоследствие и като председател на парламентарната група на ГЕРБ. Това до миналата седмица, когато изненадващо прокуратурата прекрати проверката за апартамента му и така му даде картбланш за рестарт на политическата му кариера.

Кой ще влезе в партията

Близки до Цветанов твърдят, че именно част от привлечените от него хора към неправителствената му организация ще бъдат в инициативния комитет за учредяването на новата му формация.

Сред тях са експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев, енергийният експерт Христо Казанджиев и ген. Съби Събев от „Атлантическия съвет на България“, който беше кандидат за вицепрезидент на последните президентски избори от разпадналата се дясна коалиция „Реформаторски блок“.

Профилът на тези хора е ясен – те са с евроатлантическа ориентация и критици на Русия, така че няма съмнение, че новата формация на Цветанов ще се ситуира в дясното политическо пространство.

Засега обаче намерението е бъдещата партия да се яви на предстоящите догодина парламентарни избори сама, без да влиза в коалиция с други политически сили.

Друга част от ядрото на новата партия обаче ще дойде основно от ГЕРБ – разочаровани от политиката на партийното ръководство или загубили позициите си във формацията партийни активисти, както и структури от смесените региони.

За създаването им Цветанов усилено работеше, докато беше зам.-председател на ГЕРБ, но след оттеглянето му Борисов започна да отстъпва тези територии отново на ДПС.

Неотдавна председателката на общинския съвет във Велинград Елисавета Сариева подаде оставка след разговор на високо ниво в централата на ГЕРБ и на нейно място беше избран Пламен Хаджиев от ДПС. За напускането й не бяха посочени мотиви, както и такива за избора на представителя на движението, което има само шестима съветници от общо 29 във велинградския общински съвет.

Друг пример, че ГЕРБ ще бъде донор на хора за новата партия на Цветанов, е Видин, където близо 50 активисти вкупом напуснаха формацията на Борисов преди две седмици.

Единият от тях – бившият кмет на града Огнян Ценков, заговори за присъединяване към бъдещата партия на Цветанов още преди той да е обявил официално намерението си за създаването й. Поне публично Борисов с нищо не показа, че се притеснява от новата роля на бившата си дясна ръка.

„Цветанов най-вероятно ще си направи собствен политически проект, защото е обиден от начина, по който за подозрение го отстраних. Така че му пожелавам успех, той това го може, харесва му да го прави“, каза премиерът.

Притеснението на ръководството на ГЕРБ обаче си пролича от последвалите действия. В опит да предотвратят напускането на активисти от други градове беше сменено общинското партийно ръководство в Плевен, а трима общински съветници бяха изключени от ГЕРБ.

Почти сигурно е, че те ще се присъединят към новата формация на Цветанов, а не е изключено да ги последват и други представители на местната власт в града. Това означава, че бъдещата формация не само ще стартира с хора, които имат партийни умения, а някои от тях и влияние по места, но и ще има представителност във властта.

Може ли Цветанов да разцепи ГЕРБ

С днешна дата отговорът на въпроса колко и какви поражения може да нанесе Цветанов на ГЕРБ изглежда с повишена трудност, защото формацията тепърва ще се структурира.

„Не бих надценявал шансовете на Цветанов. Той се позиционира добре, има на разположение енергията, таланта и няколко структури, но му липсва обаяние и обществено доверие. Не се знае и какви са възможностите му като партиен строител, защото досега само сме чували легенди. Оттук нататък предстои да видим дали са истина. Предстои да разберем и какво означава партийно строителство без особена харизма, защото харизмата си остана при Борисов“, казва политологът Първан Симеонов.

Колегата му Живко Георгиев е още по-скептичен. „Цветанов е зависима величина – и от бившата си позиция в ГЕРБ, и от прокуратурата. Това, което може да постигне, е разпиляване на вот – около 2-3% от периферията на ГЕРБ, но при проява на по-големи амбиции може бързо да бъде респектиран, защото е уязвим. И това ще е така, дори ако успее хипотетично да влезе в парламента“, смята Георгиев.

Какво точно ще постигне Цветанов ще се разбира през следващите месеци, но на етапа сигурно изглежда едно – неговият проект може и да не бъде много успешен, но със сигурност има потенциал да отнеме подкрепа от ГЕРБ.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!