Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кумата на образователния министър - шеф при най-голямото издателство на учебници: 60 000 000 лева пазар

Докато медиите дъвчат едни 60 000 000 лв. от Дубай към финансовия министър, неговият близък приятел - министърът на образованието, сериозно навлиза в не по-малко опасни води - също за 60 000 000 лв., но годишно – контролираният от  повереното му министерство пазар на учебници у нас. Оценката е на декана на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев – бивш просветен министър, в чиято адвокатска кантора пък, по случайност, работи съпругата на сегашния образователен министър. 

 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

Най-големият играч на пазара на учебници – издателство Просвета – София има едноименна фондация, чийто изпълнителен директор от неотдавна е Мария Карабельова – Маргаритова. По случайност, тя е кума на образователния министър Красимир Вълчев и е съпруга на председателя на друга държавна институция – Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Министърът и директорката не са само роднини.

Мария Карабельова е и съдружничка на съпругата на Красимир Вълчев – Лилия, в тяхната обща консултантска фирма Бонафиде Адвайзърс.

Още като главен секретар на просветното министерство, какъвто е неизменно в кабинетите Борисов 1, Орешарски, Борисов 2, заради въпросното дружество Красимир Вълчев бе официално оповестен като нарушител от Сметната палата, защото беше „забравил” да декларира участието на съпругата си в дружеството в имотното състояние на семейството. Освен всичко, съпруга на висш чиновник – консултант, си е сериозен конфликт на интереси.

Съпругата на министъра е имала също пиар компания на име ПР енд ивент консултинг.

А като член на политическия кабинет на Даниел Вълчев при тройната коалиция има и интересни участия в бордове – на търновската болница и на държавната спортна фирма Академика 2000. Интересно е изобщо как едно момиче на 26-28 години, според влизането си в бордовете, без никаква квалификация в нито една от тези области е не просто член на политическия кабинет на вицепремиер и министър по онова време – родена е през 1980 г., но и управлява такива предприятия и институции.

По същото време в политическия кабинет е и кумата Мария Карабельова (1979 г.).

Двете дами са наричани от колегите си в МОН, тогава МОМН, „адреналинките”.

Всичко би било много забавно, ако министерската кума не се занимаваше във фондацията на най-голямото издателство на учебници, чийто оборот зависи от политиката, одобренията и финансирането на покупките на учебници от училищата, които прави с нашите 4 милиарда годишно на данъкоплатци просветното министерство.

Фондацията не само носи името на издателството и гордо е в рубриката „За нас” на неговия сайт. Преди да я ръководи министерската кума, управителните съвети на фирмата и на неправителствената организация имат същите членове.

Още по-тревожен е фактът, че дори някой да претендира, че фондацията и издателството са различни юридически лица, ужасяващото е, че предметът на дейност на организацията на кумата на министъра е в отчайващ конфликт на интереси с неговата дейност на висш администратор.

„Важно място в обучителната програма на фондацията заеха международните изследвания PISA и PIRLS. До създаването на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО) съдържанието на тези изследвания, както и резултатите от тях не бяха огласявани. Не само обществеността, но и работещите в системата на образованието не познаваха целите и инструментариума на PISA. От 2010 г. „Просвета” е ексклузивен издател за България на всички тренировъчни задачи и материали по формата PISA”.

Става въпрос за онези тестове, които показват, че страната ни твърдо заема последно място в ЕС по функционална грамотност на учениците, каквато липсва на над 40% от тях.

Тоест, работата на МОН пред Европа вече се оценява от кумата на министъра. А тя едва от неотдавна е в тази функция.

Това обаче не е всичко:

 „Фондация „Просвета – София“ работи активно по проекти по европейски и национални програми, като през последните години по-важните проекти са свързани със средищните училища, кариерното ориентиране на учениците, гражданското образование, ограмотяването на възрастни и др.”

Как това би могло да стане без МОН?

А представяте ли си, когато кумата на министъра и съдружничка на министершата може да ви консултира, кого другиго бихте избрали за съветник и на кого бихте дали бюджета си? Ето вижте:

„Фондация „Просвета – София” извършва и консултантска дейност, свързана с Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, с Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+" и др., като осигурява сътрудничество и партньроство на училища и детски градини за участие с проекти по тези програми”.

Видяхте името на програмата Еразъм + и сигурно доста от вас се сетиха за вчерашното писмо на европейската агенция на МОН, наречена Център за човешки ресурси, която разпределя почти 100 млн. лв. годишно именно по тази програма. Това писмо настояваше категорично, че изкуственият интелект и медийната грамотност не са актуални за българските млади хора. Коментарът бе за посветен на тези две неща проект.

Дали има подобни проблеми кумата на министъра, защото на сайта на издателство и фондация Просвета – София, от който са нашите цитати, ясно си пише:

„Дейността на фондацията е организирана на проектен принцип. Финансирането на проектите ѝ се осъществява чрез дарителство, кандидатстване в процедура за обществени поръчки и други източници”.

Чудесно звучи, нали!

В следващия брой ще ви докажем с декларациите на министъра и шефа на КЗП как се купуват супер евтини луксозни имоти на уникално ниски цени и колко закона са нарушени при процеса.

Ще бъде много интересно!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!