Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Мангъров: Ако зависеше от Щаба, още да сме затворени

Не съм изпращал съобщения на никого от НОЩ. Ако зависеше от Щаба, още щяхме да сме затворени. Няма никакъв пик на COVID-19 в момента. Чест прави на Борисов, че не се поддаде на страха и манипулациите на НОЩ. Това каза пред Фрог нюз доц. Атанас Мангъров. Ето какво още обясни той:

Г- Мангъров, къде ви намирам?

В Стара Загора имах среща с местната преса. Не бяха медицински причините за посещението ми в града.

НОЩ отказаха да се срещнат с вас и други ваши колеги на обществена дискусия за Ковид-19, разбрахте ли?

Така са решили. Предложението за дискусията не е по моя инициатива. Мои колеги просто ме попитаха дали искам да участвам и аз. И се съгласих. Никога не съм отказвал да обсъждам въпроси, свързани с коронавируса.

Сигурно се чувате така или иначе с колегите си от НОЩ?

С никого не се чувам.

И никой от тях  не ви търси?

Не. Нито пък съм изпращал съобщения на когото и да е. Защото Ангел Кунчев е казал, че е получавал заплашителни есемеси, но поради колегиални съображения нямал да ги каже. Значи това е нещо като да кажеш: „Не знам кой е говорил срещу мен, но ако го науча, ще му извадя и другото око“. Не съм пращал съобщения на никого от Щаба и от февруари насам не съм се чувал с никого от тях.

Остава ли все пак дискусията на 17-ти май?

Не, няма да има.  Появи се някакъв колаж в интернет. Някои хора дори не отговорят на имената под тях. Това е някаква фалшификация. И пак да подчертая, че не съм инициатор. Обадиха ми се и ме поканиха.

Кажете сега дали има пик на коронавирус?

Няма никакъв пик. В момента болни хора няма. Или ако има, те са няколко души с температура и ги наболява гърлото.  Нищо повече. Броят на хората в интензивните отделения е по-нисък. Там има около 10 човека. А хората в болница, но истински болни, също са много малко.

А защо броят на заразените се увеличава-надмина 100 души?

Защото се правят повече тестове. Преди се правеха по 800-1000 теста и се откриваха 30-40 души. Сега се праят около 2700 теста и са открити 100 души. Ако утре направят 4000 теста, сигурно ще открият 120 заразени. Няма нищо притеснително. В болниците трябва да влизат само истински болните. А другите трябва да си живеят нормално.

Във фейсбук се коментира, че се е плащало на хора, за да кажат, че са заразени. Имате ли информация дали това е истина или фейк новина?

И аз го научих и то от хора, на които имам пълно доверие. Това е един българо-мохамеданин от Якоруда. Той ми каза, че на негов роднина от съседно село са предлагали незнам си колко лева, за да пишат тяхна близка, че е починала от Ковид-19. Но това не ми се струва сериозно. Ако това го разчовъркат, може да се разбере. Но нямам доказателство.

 Вие продължавате да се държите опозиционно на НОЩ. Не се ли притеснявате, че премиерът Бойко Борисов може да ви „скръцне със зъби“?

Ами да ми „скръцне“. Важното е, че извънредното положение беше продължено, но мерките бяха разхлабени.  Мисля, че това стана, въпреки съпротивата на хората от НОЩ. И то стана благодарение на това, че премиерът разбра за какво става дума.

Може би и от Вас е разбрал?

И от самия мен, защото и аз съм му казвал и то нееднократно. Той е човекът, който носи отговорността. И му прави чест, че не се поддаде на страха и манипулациите на НОЩ. А взе мъдро решение. Това е точната дума.

Да не би това да го казвате, за да му се подмажете?

Не. Ако нещата бяха продължили по начина, по който НОЩ ги вижда, ние още щяхме да сме затворени. Не искам изобщо на никого да се подмазвам. Няма и защо да го правя-не искам да ставам шеф на болница или на каквото и да е. Прави му чест, че той разбра, независимо, че не е медицинско лице. Докато тези там, които са лекари, не искат да разберат.

Интервю на Катя Илиева

https://frognews.bg/

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!