Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Схемата с Божков като с Цветан Василев. Но сега почват да падат жертви. Божков, е сочен като една от основните фигури в организираната престъпност в България, а Бойко като лице свързано с организираната престъпност и участник в незаконни дейности...

Васил Божков, с прякор Черепа, е сочен като една от основните фигури в организираната престъпност в България в докладите на американското посолство в София, добили публичност чрез „Уикилийкс”. В същите доклади като лице, свързано с организираната престъпност и участник в незаконни дейности, е посочен и тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов.

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Бойко Методиев Борисов е един от най младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Баща му Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП, така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Билета на БКП, още си стои във вътрешния джоб на сакото му! Отказал се е от червената идея само устно!

Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Разкритията, които прави избягалият от прокуратурата Васил Божков, започнаха да дават жертви. Правителството влезе в обяснителен режим, а обвиненията на Божков започнаха да ги цитират и в чужбина. Прокуратурата обяви, че започва проверка по сигнала на Божков, макар че главният прокурор се отнесе с насмешка към неговите разкрития.

Първа пострада пиарката на премиера Севдалина Арнаудова, която го съпътства неотлъчно и се грижи за имиджа му. Божков попита премиера за какво пиарката му е посещавала неговия кабинет на „Московска” ежемесечно, защо я е пращал. Арнаудова се заплете в обяснения във Фейбсук, че Божков сам се предлагал, баща й работел при него, написа някаква приказка за Шехеразада, в отговор на Божковия комикс.

Арнаудова веднага привлече внимание върху себе си и редакторът на „Бивол” Атанас Чобанов извади данни от имотния регистър, според които тя и съпругът й през 2015 г. са купили апартамент 198 кв. м в София, за 352 хил. лв., като са изплатили кредит от 150 хил. евро на ДСК за по-малко от 5 години (пада се по 5200 лв. на месец). А през 2019 г. са купили двуетажна къща с двор над 1 декар в Бистрица, за 1 млн. и 56 хил. лв., за която са взели кредит 500 хил. евро.

В сигнала си до прокуратурата Васил Божков твърди: „За период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане“. Божков пише, че е готов да представи доказателства, снимки, записи от охранителни камери и свидетелски показания (виж тук).

Васил Божков разкрива на части какво се е случило в началото на годината, преди да бъде подгонен от прокуратурата. Разказаното до голяма степен

съвпада със случая с Цветан Василев

Той също беше приближен на властта банкер, собственик на футболен клуб, в неговата банка бяха вкарани сметките на повечето държавни компании, а с негови кредити, пряко или косвено, бяха поддържани медии, обслужващи властта и др.

В един момент Цветан Василев изведнъж стана обект на разследване. Медиите на Пеевски предизвикаха паника хората да си теглят парите от тази банка, а прокуратурата направи шумни акции с покана към всички телевизии, за да усили паниката. И банката, добра или лоша, рухна, след като вложители изтеглиха около 1 млрд. лева за седмица, а БНБ отказа да помогне, както направи малко по-късно с Първа инвестиционна банка при настъпилата паника да теглят и от нея. Месец преди това БНБ обяви, че КТБ е стабилна и ликвидна, а още няколко месеца преди това след одит БНБ даде разрешение на КТБ да купи банка „Креди агрикол”, преименувана на „Виктория”.

Цветан Василев съобщи от чужбина, също като Божков, че са му поставяни условия да прехвърля безвъзмездно активи, които притежава банката. И когато отказал, започнала атаката срещу него. Той дори показа есемес, в който го заплашват с унищожение, и твърдеше, че е от Пеевски.

Какво се случва с Васил Божков? Той също изведнъж стана обект на прокуратурата, скри се в чужбина и започна да прави разкрития оттам. Първите от тях бяха нарисувани като комикс във Фейсбук, вероятно грешно посъветван от свои пиар специалисти. И като видя, че не го приеха много сериозно, разпространи като инфографика схема с истинските имена на участниците. Тя също не беше добре направена, защото не се чете достатъчно ясно. След това в петък Божков разпространи нова схема, в която вече се обяснява не за плащане на 20% „такса помагане”, а как са му поставили условие да прехвърли половината от собствеността на „Национална лотария. По-късно в „Бивол” се появи и сигналът му до прокуратурата (виж тук), в който се обяснява, че е изплатил на управляващите 60 млн. рекет.

Премиерът Борисов се закле

пред тв камерите, че една стотинка не е получил от Васил Божков. Но ето как вървят събитията по дни, описани от от Васил Божков и съвпадащи в много пунктове с официални данни:

– 23 септември 2019 г.:

Чешката Sazka Group предлага над 1 млрд. лв. за 51% от „Национална лотария“. Това означава край с такса „Помагане“, пояснява Божков. Офертата на чешката компания е ключова за последвалите събития. До 2012 г. тя е собственост на Петр Келнер, чешки милиардер, който притежава в България мобилният оператор „Теленор” и Би Ти Ви. Сделката с Би Ти Ви още не е финализирана, одобрена е от акционерите, но минава през регулаторните комисии на ЕС. Келнер се опита да купи преди това Нова тв, но Комисията за защита на конкуренцията у нас не одобри сделката и тя беше продадена на Домусчиеви. Тогава Келнер купи СМЕ („Сентрал Юропиън Медия Ентърпрайсис“) – компания, която притежава Би Ти Ви и телевизии в още 4 страни – Чехия , Румъния, Словакия и Словения. Келнер съчетава бизнеса си в телекомуникациите с телевизии.

Властта посрещна враждебно Келнер

като нов собственик на телевизия, който е извън контрол. Неговото навлизане в България очевидно гневи Борисов, който нарече Би Ти Ви „Божков ти ви”.

Първо Борисов обясни, че от Божков е получил само една пура, която той го черпил, като бил на среща с него в централата на ГЕРБ, заедно „с ръководството на Би Ти Ви“. След това пиарката на премиера Севдалина Арнаудова разкри в пост във Фейсбук, че посрещнала Божков в централата на ГЕРБ заедно с Флориан Скала, директор на Би Ти Ви. Борисов и Аранудова искат да кажат вероятно, че Божков и Би Ти Ви имат нещо общо. Случката е от 2017 г., когато Келнер още не е правил оферти да купува телевизия у нас.

Какво се случва по-нататък по схемата на Божков:

– Ноември 2019 г.:

Владислав Горанов към Божков: „Трябва да дадеш безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект.“ При съгласие с това предложение – законът остава неизменен, при отказ – унищожение, твърди Божков.

– 16 декември 2019 г.:

Владислав Горанов възлага на Агенцията за държавна финансова инспекция проверка на Държавната комисия по хазарта.

– 16 януари 2020 г.:

Валери Симеонов и НФСБ вкарват проектозакон за национализиране на лотариите. Това е противоконституционно, според Божков. Но това каза и юристът проф. Огнян Герджиков неотдавна, който допълни, че Божков може да осъди държавата.

– 22 януари 2020 г.:

Агенцията за държавна финансова инспекция казва, че проверката в Комисията по хазарта НЕ Е установила нарушения. Това е посочено от Божков. Всъщност не е съвсем така. На 22 февруари шефът на комисията Георги Начев съобщава пред медиите, че проверката установила как около 210 милиона лева не са постъпили в хазната, защото Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин „Българския спортен тотализатор“ и частните оператори. Но Начев наистина не се ангажира с твърдение, че има закононарушение и щета за бюджета. Той не обяснява на какво се дължи тази разлика, отправя към прокуратурата тя да установи.
Съдружниците на Божков фамилията Найденови отправиха точно такова обвинение към него – че е ощетил бюджета с 200 млн. такси, а тази сума беше увеличена после от министър Горанов на 500 млн., сега прокуратурата говори за 700 млн. Божков от самото начало обясняваше, че плаща точно по закон и ще се защитава в съда, а Комисията по хазарта и министерството на финансите са одобрявали месечно и годишно заплащаните такси. В следващите дни спецпрокуратурата вдига медиен шум, като претърсва сградата на ДКХ и арестува членове на комисията.

– 23 януари 2020 г.:

На сутринта Бойко Борисов твърди, че при проверката ИМА установено нарушение; На обяд Владислав Горанов внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри: 25% такса върху комисионните. Почти същата, която „Национална лотария” плаща до момента; Владислав Горанов се обръща към Божков:

„Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?“

Следва отказ; според описаното от Божков. Вечерта Владислав Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионната и внася ново предложение – за 15% от оборота. Проектозаконът от сутринта е „забравен“. Предложението за 15% върху оборота е съвсем същото, като предложеното от опозиционния депутат Георги Кадиев през 2014 г. Тогава то не е прието, за да се облага по-малко лотарията и Божков да „помага”. И сега, след 5 години, Горанов иска да обложи повече лотарията, след като сутринта е предложил по-ниско облагане.
Същия ден Агенцията, направила проверката на ДКХ, вече описва като нарушение начина на таксуването на лотарията.

– 29 януари 2020 г.:

Започва най-мащабната прокурорска акция в България, както я нарича Божков. Без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков, пише той.

– 18 февруари 2020 г.:

Приет е закон за одържавяване на частния лотариен бизнес. Божков подчертава, че е противоконституционен. Този въпрос сигурно в бъдеще ще е предмет на парламентарни спорове и разглеждане в Конституционния съд.

Обясненията на Божков съвпадат с официални данни за събитията. И чешката компания Sazka Group официално потвърждава пред „Дневник”, че е искала да купи мажоритарен дял от „Национална лотария”.

Васил Божков, с прякор Черепа, е сочен като една от основните фигури в организираната престъпност в България в докладите на американското посолство в София, добили публичност чрез „Уикилийкс”. В същите доклади като лице, свързано с организираната престъпност и участник в незаконни дейности, е посочен и тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Васил Божков: Връщам се в България и влизам в политиката

Остава едно впечатление, че играчи от подземния свят са овладели властта и пренасят рекетьорските си методи на разправа между групировки и в държавното управление, бизнеса и законодателството в държавата.

Иван Бакалов, e-vestnik.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.mignews.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!