Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Генерал Мутафчийски: Извинявам се, че нямаше камиони с трупове

Питате ме дали се извинявам, че нямаше камиони с трупове? Извинявам се. Това заяви след провокационен въпрос на репортер от телевизията на Слави Трифонов ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски в края на последния брифинг на Щаба в Министерския съвет.

Проф. Чирков: Коронавирусът е манипулиран, за да потънат икономиките на САЩ и ЕС

Тенденцията, която се наблюдаваше през цялото време, и се очакваше от математическите модели, се оправда в реални цифри: Първо се говореше за няколко пика, но основната философия на управление на тази криза с ограничен ресурс беше да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи с всички новозаболели. Което по принцип беше изпълнено. Имаше и моменти, - например болницата във Видин, която спря приема на пациенти – заради изчерпване на леглата, и заради големия брой на заразените медици – около 10% от персонала на болницата. Тогава министърът на здравеопазването Кирил Ананиев взе решение болните да се релокират в Лом, Монтана и Света Ана в столицата. Същото стана и в Ямбол, и в Сливен, и в Пазарджик, което наложи предислоциране на болни в съседни области, каза той.

Ген. Мутафчийски съобщи, че най-честите придружаващи заболявания, заради които вирусът е довел до фатален край са: диабет, хронично сърдечни и белодробни заболявания.

Повишената бройка на заболели се наблюдаваше през април, после имаше пик на смъртността – за първи път белязахме 11 случая на смъртност, която се задържа за по две седмици.

Следващия момент с повишена заболеваемост е в седмицата 20-26 април, когато достигнахме най-много регистрирани за една седмица - 433 души новозаразени за седмица. За радост друг такъв пик нямаше.

Закономерно след това имаше спад, - когато се откриха доста ограничени клъстери, които туширахме, но не можахме да предотвратим повишената смъртност около средата и след средата на май, когато се регистрираха седмица с 18 и 20 починали за една седмица.

Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се наблюдава от 24 май – на новозаразените спада, а тази на излекуваните расте.

Смъртността е в ниски граници в момента – около 10 души на седмица, уточни началникът на Щаба ген. Мутафчийски.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!