Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огнян Даскарев: Бунтовете само увеличават убедителната победа на Тръмп на изборите през ноември

Огнян Даскарев

Огнян Даскарев

В САЩ няма расизъм, това е стара, мухлясала отживелица

Размириците, палежите и грабежи са напълно недопустими, те очернят паметта на Флойд и изцяло злепоставят мирните протестиращи, казва пред Faktor.bg журналистът и преводач, който от дълги години живее в САЩ

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Даскарев, убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис сякаш отвори кутията на Пандора, може ли това да доведе до гражданска война в Америка?

- Преди всичко убийството на афроамериканеца Флойд от бял полицай е осъдително и несъмнено е престъпление. Престъплението трябва да бъде наказано – Флойд, който е криминално проявен,  не се е съпротивлявал при ареста и не е имало основание да бъде обезвреждан по начина, по който беше убит.  По това няма спор. Има, обаче, огромен спор за всичко, което се случва сега – това са най-големите размирици в Америка след убийството на М. Кинг през април 1968. Но гражданска война няма да има, защото чернокожите са около 13% от населението, подкрепят се от  неизвестен процент бели левичари, но в никакъв случай общо не са повече от 30%.  А 30% от населението не са достатъчни за гражданска война. Америка е огромна и има огромна сила там: казва се ”Мълчаливото мнозинство” (по думите на Никсън от 1969). Именно „Мълчаливото мнозинство” избра Тръмп и няма да позволи нищо подобно на гражданска война.

- Баскетболната легенда Майкъл Джордан изрази гнева си след смъртта на Флойд и публично заяви, че расизмът и насилието над цветнокожи още не са изкоренени. Това ли е  истинската причина за убийството на Флойд?

- Джордан напълно греши – в Америка НЯМА расизъм, това е стара, мухлясала отживелица.  Самият той, милионер, е доказателство за това. Може да има някакъв расизъм  в някои изолирани ферми и градчета, които са няколко, но това естествено не е определящо.  Чернокожите имаха осем години президент, федералната и щатската власт е  претъпкана с афроамериканци, приемат ги с предимство в колежите и на работа. В Минесота, където започна всичко няма никакъв расизъм, още повече, че там на власт е левицата от десетки години. В Минесота има 60 хил. сомалийци, заселени там от левите власти. От квартала, където е живял Флойд, е избрана в Конгреса сомалийката Илхан Омар, известна като ляв радикал. Министърът на правосъдието на Минесота, чернокож, е ляв радикал и поддръжник на крайно лявата черна група Антифа. Именно той ще организира и ръководи процеса против 4-мата полицаи.

Протестиращите сега се бунтуват против полицейското насилие, насочено главно против чернокожите. Но това не е вярно –  мнозинството от убитите афроамериканци в САЩ по разни поводи, са станали жертви на други афроамериканци. Мнозинството от убитите от полицията през годините не са черни, а бели. Има статистика за това, всеки може да я намери в мрежата.

Имайте предвид, че обвинението в расизъм в САЩ е изключително тежко. Няма работодател, който да откаже работа на чернокож, само да искат да работят. Но в големите градове, по двете крайбрежия, много и много поколения афроамериканци живеят на социални помощи. Естествено, обобщенията винаги са погрешни, особено за хората, които винаги са различни. Има и много почтени и образовани афроамериканци, които са неразделна част  и основна опора на американското общество. Но има и  друго: защо от малцинствата в САЩ само черните се оплакват от расизъм и двоен стандарт? Защо от другите малцинства няма оплаквания от расизъм? Нека читателите да си отговорят.

Причината за убийството на Флойд е най-вероятно икономическа – сега в САЩ благодарение на Китайския вирус има 40 млн. безработни и Флойд е бил един от тях. Дошъл е в Минеаполис от Хюстън, Тексас преди няколко години и наскоро изгубил работата си заради Китайския вирус. Опитал се да пробута фалшива 20-доларова банкнота и са го хванали.

- Верни ли са тогава твърденията на анализатори, че расизмът в САЩ вече е с обратен знак – срещу белите?

- Черният расизъм е разпространен. Но сега, например, по НBO показват нелеп сериал  - „Кръстчета и нули”, английски, където родите са разменени – показват общество, в което белите са подчинената класа, а черните – господари. Следват безумни, комплексарски сцени, които никак не допринасят за каузите на чернокожите. 

- Как така първоначалните протести прераснаха във вандализъм и анархия, съзирате ли сянката на провокатори и подстрекатели, които  съзнателно нагнетяват напрежение?

- Без съмнение сегашните размирици, бунтове, палежи и грабежи са напълно недопустими. Те очернят паметта на Флойд и изцяло злепоставят мирните протестиращи, които позволиха това да се случи. Бандитизмът обезсмисля каузите на протестиращите и те не могат да не го разбират. Сега в няколко големи американски градове е опасно да се живее, има полицейски час, който обаче изобщо не се спазва, т.е. протестиращите постоянно нарушават закона. Само в Минеаполис бяха унищожени повече от 200 бизнеса. Там се случи нещо поразително – полицаите избягаха от главния участък в града и бандитите спокойно го разграбиха и опожариха, без никаква намеса от левите власти!  Във Вашингтон разбойниците ограбиха Джорджтаун, унищожиха десетки бизнеси, запалиха църквата до Белия дом, където от два века ходят американските президенти. Умножете това по десетки пъти в големите градове на страната. Властите засега не правят почти нищо против бандитите, особено в левите градове и щати. Вчера губернаторът на щата Ню Йорк (ляв) обвини кмета на града (ляв), че е допуснал разрушаването на  част от Ню Йорк. Американската левица и нейните медии (всички големи медии, без 1-2, подкрепят левицата), макар не пряко, в много случаи подкрепят бунтовете. Това не попречи на „мирните” протестиращи  да нападнат и повредят зданието на лявата СНН в Атланта.

- Тръмп нарече нападението срещу полицаи „вътрешен тероризъм“, адекватна ли е твърдата му политика да мобилизира срещу протестиращите националната гвардия? 

- Тръмп е съвършено прав, като заплаши, че ще пусне армията против бандитите. Но, аз мисля, че няма да се наложи – до няколко дни всичко ще утихне. Той е прав и за това да обяви крайно лявата военна група Антифа за терористи.  

- В свой коментар Politico изтъква, че Русия и Китай палят бунтовете в САЩ – правдоподобна ли е подобна теза?

- Китай и Русия не са приятели на Америка, затова е съвсем възможно да се намесват в размириците. Но трябва да се знае, че многогодишната теория на левицата и нейните медии, че Тръмп беше избран с помощта на Кремъл, се провали с трясък – разследването доказа, че това не е вярно.

- Губи ли президентът Тръмп харизмата си на обединител на нацията, какви са шансовете му вече да спечели втори мандат след кризата с Covid-19 и бунтовете заради убийството на Джорд Флойд?

- Америка никога не е била толкова разделена, както последните години. С други думи Тръмп е всичко друго, но не и обединител на нацията, като в много случаи вината не е негова. Това не значи обаче, че няма да  бъде избран с голямо мнозинство през ноември тази година. Мисля, че сегашните бунтове само увеличават убедителната му победа след пет месеца, защото много колебаещи се избиратели вече разбират какво точно се случва в Америка.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!