Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И парламентарната група на още една комунистическа партия – БСП-БКП се разцепи заради

Нинова

Парламентарната група на левицата е разцепена буквално на две, след като 41 социалисти вчера се подписаха в подписка за промени в правилата на работата й. Народните представители, които застават зад подписката, искат да имат право и глас при определянето на ръководството на групата.

До идването на Нинова ръководството на парламентарната група в БСП винаги се е определяло от Националния съвет на партията, а откакто тя стана председател на социалистите, това се решава от Коалиционния съвет на „БСП за България“, в който влизат няколко извънпарламентарни фракции без особена тежест. Така, заедно с Нинова, кои депутати да влязат в ръководството на ПГ решават Красимир Премянов от ПК „Тракия“, „Нова зора“ на Минчо Минчев, ПК „Екогласност“ и Комунистическата партия на България на Александър Паунов. Подписката за промяна в правилата е била вкарана от Валери Жаблянов и Георги Търновалийски на заседание на ръководството на ПГ вчера следобед, при което Нинова обещала да постави въпроса на заседанието на цялата група по-късно. Това обаче провокирало Жаблянов да контраатакува соцлидерката, съобщи сайтът „Дарик“ н Кирил Домусчиев.

„Няма какво да обсъждаме, нали вече решенията в партията се вземат „на подпис“, жегнал се Жаблянов по повод последния скандал за отмяна на Пленума и вземане на решения от членовете му „на подпис“. Нинова отказала да се променят правилата за работа на ПГ с аргумента, че коалиционната рамка се определя от Конгреса и не може друг орган да я променя.

Сред подписалите се били още Драгомир Стойнев, Весела Лечева, които са и част от ръководството на ПГ. Подписи са сложили и Дора Янкова, Красимир Янков, Теодора Халачева, Надя Клисурска, Виолета Желева, Иван Иванов, Антон Кутев и други до 41. Сред остстаналите 38, които не са се изправили срещу Корнелия Нинова, са твърдо Георги Свиленски, Филип Попов, Христо Проданов, Димитър Данчев, Кристиан Вигенин и Александър Симов, като всички те бяха издигнати за членове на ръководството лично по предложение на лидерката. Сред подписалите се има хора, които предпочитат да не ги числят към този или онзи лагер, а смятат, че е въпрос на принципи депутатите да решават кой ще ръководи парламентарната група.

Подписалите се искат още и говорителят на групата Александър Симов да бъде махнат от ръководството заради няколко негови медийни изяви, в които критикува лидера на пловдивската организация Георги Гергов. След повече от тричасови разправии Нинова склонила да отнесе въпроса с искането на депутатите на вниманието на Коалиционния съвет на „БСП за България“, който следобед ще заседава заедно с Изпълнителното бюро на БСП. Очевидно напрежението в столетницата предизборно ще продължи да нараства право пропорционално на приближаването на последно определените дати. Все още не се знае и кога ще е първият пленум на БСП, след като вече всички ограничителни мерки отпаднаха.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.mignews.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!