Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Сега": НИМ отказва да съобщи къде е иззетият ритон на Божков

'Сега': НИМ отказва да съобщи къде е иззетият ритон на Божков

Автор: "Сега"

Доц.д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, отказа да съобщи на "Сега" къде се намира ритонът, за чиято незаконна продажба съобщи по-рано днес Васил Божков. Тя се аргументира, че тече разследване и не може да съобщи нищо. Пред БНР по-късно доц. Петрунова заяви, че "всичко, което е донесено, е тук". Тя заяви, че още не е правена експертиза на "пещерата на Али Баба, както я наричаме". На подобно основание Министерството на културата мисли вече няколко часа какво да отговори. А по-рано днес прокуратурата препрати именно към МК да се пита къде е ритонът.

Доц. Петрунова увери в предаването „Нещо повече“, че всичко, донесено в НИМ, си е на мястото:

„Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус. Покрай него бяха изсипани невероятни обиди върху експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава и няма да го приема по никакъв начин. Ние съхраняваме над 100 000 инвентирани предмета, национално богатство на България“.

„Това, което Божков прави с това съобщение, прилича на нещата с „Левски“. Едни писма, обаждания, които предизвикват и се стига до това, че всичко това е един кьорфишек. Затова не мога да допусна, че може да бъде изнесено нещо, което е под защитата на музей и на прокуратурата“. Това допълни в коментар по темата археологът проф. Николай Овчаров.

„През годините Божков използваше пролуки и несъвършенства в Закона за културното наследство. Така той успя да направи и няколко изложби. В начина на придобиване на тези предмети е „заровено кучето“, коментира археологът. 

В профила си във фейсбук Васил Божков съобщи в 8 ч., че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия в Лондон. Той е иззет от българските власти на 2 март т.г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите". 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!