Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петролната компания – тежък популизъм за наивници и премиер

.

Мирчев: Вероятно веригата държавни бензиностанции е в полза на Пеевски

Министрите Горанов и Караниколов, според слухове, са в кабинета от „квотата“ на Делян Пеевски. Точно те вече цяла седмица ни проглушиха ушите колко са загрижени за нас и ще направят Държавна петролна компания, за да ни продават евтино гориво. Ако някой се върже на тези плиткоумия да отива на психиатър.

Няма в света държавни бензиностанции, които да регулират цените на пазара. Няма! В Унгария - дава се такъв пример от някои - държавата притежава акции от дружество, в което основен акционер е банка, която има и бизнес с петролни продукти. Нищо повече.

Една средна бензиностанция се строи за около две години минимум. Самото строителство може да стане и по-бързо, но придобиването на документацията е дълъг процес. Строежът струва около 1,5 млн евро. Горанов и Караниколов говорят за около 100 обекта. Сметката превишава 300 млн лева. Откъде?

Важен стълб в новата компания щели да бъдат складовите бази. Тези на Държавния резерв – окей. А другите? Откъде?

Замисълът вероятно е съвсем друг. Бившият миистър от кабинета „Борисов 1“ Трайчо Трайков повдигна завесата. Той спомена по бТВ, че е много вероятно да се налеят пари в една компания и тя да се превърне в рекламираната Държавна петролна компания (ДПК – вероятно вече е поръчано лого и рекламни материали…).

Точно това ще стане. Държавата ще налее милиони, за да придобие бензиностанциите и складовете на някоя от сегашните компании на пазара. Кой ще определи цената, по какви критерии – не е ясно.

Пълен абсурд е да се говори, че чрез бензиностанциите си, държавата щяла да детерминира цените на пазара. Това няма как да стане, защото:

Държавата не притежава петролни находища;

Не притежава рафинерии;

Купува петрола, който ще продава на бензиностанциите. Не определя тя цената!

Ако внася суров петрол няма ресурс да го преработва.

Ще внася петрол отвън на по-ниски цени? Това означава създаване на отделна компания, която да се занимава с търговска дейност, транспорт, лицензи, такси, митници и пр. Това работа на държавата ли е?

Щели да зареждат и електромобили. Това е смешно. Такива устройства има вече в гаражи, по улици, на бензиностанции.

И как със 100 бензиностанции ще се регулират цените?

Подобен модел няма никъде по света.

По логиката на Горанов&Караниколов държавата трябва да създаде Хлебарска компания, за да регулира цените на хляба.

Аптечна компания, хранително-вкусова компания и пр. Вижте как Ангелкова ръководи туризма, какви са резултатите и отношението на хората от бранша към нея и си представете какво ще стане с петролната компания. Освен ако целта не е да се превъртят няколкостотин милиона в полза на определен кръг. Не казвам, че е така, но на такова прилича.

А най-смущаващо в цялата уйдурма е каканиженето и мълчанието на експерти. Всички те са наясно за замислената схема, но страхът ги сковава. Тъжно.

Караниколов се хвали, че нямало да се ползват пари от бюджета. А откъде? С какви пари ще се купят въпросните бензиностанции и бази за компанията?  

Понеже вече са го решили – без обществено обсъждане, - ще наблюдаваме отстрани. По следите на парите ще стигнем и до поръчителя на „идеята“. Не че не е известен и сега, де.

Допускам, че премиерът Борисов не е запознат с детайлите на идеята. Сега му обясняват, че обещанията за евтино гориво печелят избори. Окей, но не му казват, че налетите стотици милиони може да потънат някъде. А това в ситуация като сегашната гарантира протестен вот. Освен това авторите си правят сметката някой друг да е виновен, ако нещата се размиришат. А те ще се, повярвайте.

Държавата има всички възможности и механизми да контролира цените на пазара и спаването на правилата. Има институции и структури. Това трябва да прави държавата. Въпреки нея обаче монополът на една рафинерия, вносител и продавач е очевиден.

Популизмът е последен пристан на олигархо-политическия мафиотски кръг у нас. Пробваха всичко, дори щедри дарения. Но трябват свежи пари, за да се издържа творческият и изпълителен апарат на модела. Но пари няма. И се пръкват причудливи идеи, уж в полза на народа.

Истината е, че данъкоплатецът за авторите на подобни проекти е последна грижа. За тях той е тъпо копеле, цървул, човек с маска, манипулиран индивид и потенциален обвиняем. Обещай му с 10 стотинки по-евтин бензин и той сам ще се качи на кънките. Затова коленете му са винаги разранени… Падания и пълзене, падане и пълзене – невиждан разцвет.

Инж. Манол Веселинов

Глава 9: ИКОНОМИЧЕСКИЯТ КАПАН НА ПРИЗРАКА НА КОМУНИЗМА

Глава 10: ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЗЛОТО

Georg Georgiev:
Бойко Борисов - комунист, майор от УБО, и син на полковник от МВР или на който и да било.

Ексклузивно! Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

Как призракът на комунизма управлява нашия свят: Глава 1: СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

75% от ръководителите на "дясно"-комунистическата бкп-ГЕРБ са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Комунистите в ГЕРБ са повече от БСП! Бойко уж се отказва от партията-майка едва през 1995-а: Разследване на Narod.bg

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

Хитрите деца на Лукавия: Един от най-младите някога членове на БКП, израснал в семейство на комунисти – По наглост и лъжа е първи в ЕС!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!