Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Преходното китайско правителство с призив за частна поземлена собственост

Г-н У Фан (Wu Fan), президент на Преходното китайско правителство. (Epoch Times)

Fang Xiao, Epoch Times

През последния месец около 40 000 фермери от китайската североизточна провинция Хейлонджиан стартираха движение, за да си възвърнат земеделските земи, нелегално присвоени от местното правителство. Основаното зад граница Преходно китайско правителство изрази подкрепата си към движението и призова всички китайски фермери да защитават собствените си права.

Включилите се в движението около 40 000 фермери са от 72 села около гр. Фуджинг (Fujing), провинция Хейлонджиан (Heilongjian). Фермерите започнаха с импийчмънт на назначен от режима ръководител на едно от селата и избраха нов лидер. Под новото управление селяните си взеха обратно около 100 000 хектара земя и я поделиха помежду си.

На 31 декември 2007 г. репортер на Epoch Times интервюира президента на Преходното китайско правителство, г-н У Фан (Wu Fan). У заяви, че изразява своята „най-дълбока почит към фермерите за техните твърди и смели действия в защита на правата си”, като даде висока оценка както на самата постъпка, така и на нейното значение за популяризиране на демократичното движение и решителността на китайския народ.

Смел и непоколебим акт

По време на движението фермерите от с. Чангчунлин (Changchunlin) настояха за връщането на 4 000 хектара земи, присвоени от правителството.

На 19 декември местният режим изпрати стотици въоръжени полицаи и гангстери да потушат движението в с. Чангчунлин. Независимо от надвисналата заплаха, селяните не се уплашиха, а останаха непоколебими и грабнаха тояги и грапи за битка. С безпрецедентен кураж и енергичност фермерите се справиха успешно с арогантната шайка на режима. 

През следващите 10 дни представители – по един от всяко домакинство в селото – работеха от сутрин до здрач, за да съставят списък за отнетите земи и ги върнаха на всяко семейство.

За момента местните власти не са дали съгласието си за предприетите от селяните действия. Новият лидер на селото, Джанг Уеншуан (Zhang Wenshuan), каза пред Epoch Times, че над 2 000 жители от селото са вече решени да се борят докрай, за да защитят земята си.

„Действията на фермерите от гр. Фуджинг представляват фундаменталните интереси на 700-800 милиона фермери от цялата страна. Земята в Китай е на държавата само на думи, но в действителност тя принадлежи на бюрокрацията на китайската комунистическа партия (ККП). Бюрократи от различни нива грабят земите и ги разпродават както намерят за добре. За тях [фермерите] е напълно оправдано да си вземат земята обратно”, каза У.  

„Аз съм ‘за’ частна поземлена собственост на фермерите! Ако имат възможност, всички фермери в Китай е добре да започнат действия. Контролът на фермерите над земята е еквивалентно на това, те да имат контрол над своята съдба.”

Бъдете по-единни

Epoch Times проведе много телефонни обаждания до правителството и полицията на гр. Фуджинг, за да разбере каква ще е следващата им стъпка, но не получи никакъв отговор.

У изказа мнението, че фермерите трябва да бъдат по-единни. „Фермерите трябва да се защитават един друг; ако властите искат да арестуват някого, да се мобилизират повече фермери, за да го охраняват. Те трябва да настояват, че всичко трябва да бъде извършвано съобразно закона. Всеки, който идва за арест, трябва да има съдебна заповед. Всеки, който е нелегално арестуван, трябва да бъде освобождаван.”

Друго негово предложение бе фуджинските фермери да създадат първата фермерска асоциация в Китай. „Обединете се и сформирайте независима фермерска асоциация. Предлагам по-възрастните в селото да поемат управлението. Таксувайте всяко домакинство с 5-10 юана за финансиране, с тези пари могат да се правят неща. Като се събират да вършат неща заедно, хората ще придобият увереност.”

„Надявам се да няма пролята кръв, да няма насилие, или нещо, което да даде повод на правителството да репресира хората. Предлагам на фермерите да смъкнат табелата с името на комунистическите власти и да я стъпчат, да подронят престижа на ККП, тъй като ККП е вършила само лоши неща. Заменете табелата с тази на ‘Независима фермерска асоциация’. Избягвайте сблъсъци с полицията.”, добави той.

В края на интервюто У отбеляза, че би искал да чуе отзивите на фермерите. Той изрази надежда, че те ще са в състояние да изпълнят предложенията на Преходното китайско правителство и допълни, че би искал да дискутира това по-подробно с тях, така че те да предложат и други практични решения.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!