Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокат по човешки права призован в съда за разкриване на поверителни сведения

Дженг Енчонг, адвокат по човешките права, и Шен Тинг, авторка на набиращата популярност в Китай книга „Кой взриви случая с Джоу Дженгай: Как Шен Тинг и Дженг Енчонг предизвикаха Шанхайската клика” („Who Detonated the Zhou Zhengyi Case: A Documentary on how Shen Ting and Zheng Enchong challenged the Shanghai clique”). (The Epoch Times)

Дженг Енчонг, адвокат по човешките права, и Шен Тинг, авторка на набиращата популярност в Китай книга „Кой взриви случая с Джоу Дженгай: Как Шен Тинг и Дженг Енчонг предизвикаха Шанхайската клика” („Who Detonated the Zhou Zhengyi Case: A Documentary on how Shen Ting and Zheng Enchong challenged the Shanghai clique”). (Epoch Times)

Li Zheng, Epoch Times

След интервюто си за EpochTimes, шанхайският адвокат по човешките права Дженг Енчонг, бе призован в съда и задържан за няколко часа, очевидно поради разкритите от него поверителни сведения относно скандала с незаконно присвоените земи от най-богатия човек в Шанхай, Джоу Дженгай, и участието на синовете на бившия лидер на Китай в тази сделка.

Неотдавна Дженг Енчонг (Zheng Enchong) сподели пред Epoch Times, че двамата сина на Джиянг Земин (Jiang Zemin), са замесени в случая с незаконното присвояване на земя от най-богатия човек в Шанхай, Джоу Дженгай (Zhou Zhengyi). Твърди се, че този съдебен процес е отражение на борбата за власт между настоящия лидер на режима Ху Джинтао и бившия лидер Джиянг Земин. В последствие хонконгската гражданка Шен Тинг (Shen Ting ) публикува нова книга, разкриваща поверителни сведения за съдебното дело на Джоу Дженгай. Шен е дългогодишна активистка, противопоставяща се на незаконното придобиване със земи в Шанхай. Наскоро след това Дженг е получил призовка да се яви в полицията.     

Джиянг Земин  вбесен, настоява за източника на сведенията

В интервю за Epoch Times, проведено на 13 декември, Дженг разкри, че според достоверна информация, която е получил от трима високопоставени служители и служители от Главното общинско управление на Шанхай, два от общо осемте парцела земя, присвоени от Джоу, са принадлежали на компаниите на двамата сина на Джиянг Земин – Джиянг Мианхенг (Jiang Mianheng) и Джиянг Мианканг (Jiang Mianкang). Epoch Times получи информация от пекински източник, че когато Джиянг Земин научил за това, той бил така вбесен, че ударил по масата и настоял да научи кой е предоставил информацията.

Междувременно на 14 декември Шен Тинг проведе пресконференция в Хонконг, за да представи новата си книга, озаглавена „Кой взриви случая с Джоу Дженгай: Как Шен Тинг и Дженг Енчонг предизвикаха Шанхайската клика” („Who Detonated the Zhou Zhengyi Case: A Documentary on how Shen Ting and Zheng Enchong challenged the Shanghai clique”). Тя е писала тази книга в продължение на 10 месеца. Книгата съдържа голям брой доказателства за престъпленията, извършени от Джоу, а описва също така и подаваните от Шен жалби, както и преследването от страна на шанхайските чиновници, на което тя е станала жертва.

В интервю за Epoch Times Жин Джонг (Jin Zhong), издател на книгата на Шен и главен редактор на хонконгското списание „Open Magazine” сподели, че граждани от Пекин и Шанхай отивали в Хонконг, за да си купят книгата. Нейното първо издание се продава доста добре. Издателите имат планове да публикуват и второ издание.

Дженг Енчонг задържан за седем часа

Следобеда на 17 декември адвокат Дженг е извикан в полицията и е задържан в ареста за седем часа. Това е единадесетият път, в който Дженг е призован от шанхайските власти от месец август насам.

В интервю за Epoch Times на 18 декември Дженг заяви, че в 17:25ч. на 17 декември полицаи от област Джабей (Zhabei), Шанхай, го призовали под претекста за т. нар. финансово разследване, като бил освободен в 00:14ч. на 18 декември. През този период той е бил оставян сам 6 часа. Задавали са му въпроси и са водели записки само в продължение на 15 минути. Задържането му е било само демонстрация. Офицер на име Ши Жинронг (Shi Jinrong) го порицал на висок глас, докато друг, наречен Уанг Жън (Wang Jun) му казал: „Ти се появяваш постоянно в Интернет. Всеки път, когато се появиш в Интернет, ще ти изпращам призовка”.

Според Дженг Шанхайската клика му оказва натиск, като го призовава в полицията заради неотдавнашните му статии, публикувани в Интернет. „Наскоро разкрих, че двамата сина на Джиянг Земин са замесени в делото срещу Джоу по присвояването на земя. Предполагам, че [призовките] са реакция на лидерите в Шанхай. Те нямат друга тактика”, каза той.

Дженг си спомня, че в деня на призовката му американски репортер планирал да го интервюира. Шен Тинг му позвънила, за да обсъдят интервюто. След като Дженг затворил телефона, полицията нахълтала в дома му и му връчила призовката. Той смята, че Шанхайската клика иска да предотврати интервюто му в случай, че той реши да разкрие още поверителни сведения.

Колкото до слуховете, че Джиянг е бил разгневен и е разпоредил разследване, за да открие от кого е изтекла информацията, Дженг заяви, че не се страхува. „Няма за какво да се тревожа. Добре ще е, ако Джиянг направи нещо, за да разясни незаконното присвояване на осем парцела земя, извършено от самия него.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!