Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хонконг поиска Китай да връчи призовки на висши чиновници по обвинения в изтезания

Участници в пресконференцията, организирана от тъжителите Чу О Минг (Chu O Ming) и Фу Син-Мей (Fu Sin-Mei) и проведена пред сградата на Върховния съд на Хонконг. (Clearwisdom.net)

Samantha Lev, The Human Rights Law Foundation

С безпрецедентно решение Върховният съд на Хонконг издаде писмена заповед до съответните органи в Китай за връчване на призовка на трима високопоставени служители, давайки ги под съд за изтезанията на последователи на Фалун Гонг, съобщиха тъжители по време на състояла се неотдавна пресконференция.

Позовавайки се на споразумения за правна взаимопомощ между Хонконг и Китай, хонконгският съдия Рой Ю (Roy Yu) одобри призоваването в съда на бившия лидер на китайската комунистическа партия (ККП) – Джиянг Земин (Jiang Zemin), както и на Луо Ган (Luo Gan) и Ли Ланчинг (Li Lanqing), бивши членове на върховния орган на партията, Постоянния комитет на Политбюро.

„Настояването за връчване на юридически документи на китайски лидери от китайския съд е безпрецедентно”, твърди Тереза Чу (Theresa Chu), директор на Human Rights Law Foundation за Азия, работила по случая. „В атмосферата на безнаказаност, обкръжаваща изтезанията и кампанията срещу Фалун Гонг в Китай, този процедурен ход от страна на хонконгски съд е голяма крачка напред.”

Двама хонконгски граждани са завели жалбата през юни, обвинявайки тримата чиновници в изтезания, незаконно хвърляне в затвора и в преследване на Фалун Гонг – медитативна дисциплина, жестоко репресирана в Китай от 1999 г. насам. Съдебната заповед за връчване на призовка на тримата служители в Китай бе издадена през август, но бе окончателно потвърдена едва преди няколко седмици.

„На тъжителите се дава време да връчат призовката на първия и втория обвиняем, Джиянг Земин и Ли Ланчинг, в Бюрото за пенсионирани кадри на ЦК на ККП (Bureau for Retired Cadres of the CCP Central Committee ) … и срещу третия обвиняем, Луо Ган, в Джонанхай (Zhongnanhai, районът, където се помещава централната партийна и държавна администрация на Китай, бел. ред.), Пекин”, гласи съвместната заповед.

Това дело в Хонконг е едно от многобройните дела срещу китайски служители, заведени по цял свят от практикуващи Фалун Гонг, които са били жертви на изтезания.

Решението идва и след две други неотдавнашни победи на тъжители: присъдата за неявяване в съда срещу министъра на търговията Бо Силай (Bo Xilai) в Австралия и решението на Конституционния съд в Испания, одобрило завеждането на дело срещу Джиянг Земин.

В търсене на справедливост

За г-н Чу О Минг (Chu O Ming), единият от тъжителите, това дело не е първият му опит да изправи пред съда Джиянг Земин, който според експерти е първоначалният инициатор на кампанията срещу Фалун Гонг.

През 2000 г. Чу, който е китайски предприемач, живеещ понастоящем в Хонконг, е арестуван и хвърлен в затвора за 5 години, заради завеждане на дело във Върховния народен съд срещу Джиянг Земин, докато Джиянг е все още държавен глава. Чу споделя, че по време на престоя си в затвора е бил подлаган на жестоки мъчения, включително и на изтезания с електрошокови палки. След освобождаването си се завръща в Хонконг, където живее от социални помощи, тъй като бизнесът му бил унищожен докато е бил в затвора.  

„Искрено се надявам, че хората по света ще обърнат внимание на делата, които са били заведени срещу Джиянг … и за които тъжителите са заплатили болезнено висока цена”, казва той.

„Искрено се надявам също така и че режимът на Ху Джинтао и Уен Джиабао смело ще признае преследването на Фалун Гонг в Китай и ще изправи пред съда Джиянг Земин и всички отговорни за това, слагайки край на осемгодишните репресии.”

Другият ищец по случая е г-ца Фу Сюинг (Fu Xueying). През 2003 г. Фу е арестувана и осъдена тайно на три години затвор в Центъра за задържане в Шенджен (Shenzhen Detention Center) и в Женския затвор на провинция Гуангдонг (Women's Prison of Guangdong Province), заради разпространение на видео материали, разобличаващи престъпленията срещу Фалун Гонг. 

Фу твърди, че по време на престоя си в затвора е била насилвана да посещава занятия за промиване на мозъка, както и че е била бита и изтезавана, в резултата на което и до днес тя страда от кожно заболяване и не може да стои дълго време в седнало положение.

Сред малтретиралите Фу по време на нейния престой в затвора са служители на Управление 610 – орган с правомощия над закона, учреден със специалната задача да осъществява политиката на преследване на Фалун Гонг. Агенцията е основана лично от Джиянг Земин и е оглавявана от другите двама обвиняеми, Ли Ланчинг и Луо Ган.  

Съобразно принципа „Една държава, две системи”

Според съглашението за управление на Хонконг на принципа „Една държава, две системи”, практиката на Фалун Гонг е легална на територията (на Хонконг). Следователно последователите й имат правото да участват в правни дейности, включително да предприемат действия за търсене на обезщетения – нещо чисто и просто невъзможно в останалата част от територията на Китай.

При все това, в резултат на значителното влияние, упражнявано от ККП над хонконгските власти, Фалун Гонг се превръща все по-често в тест за оцеляване на гражданските права на местните жители, след предаване управлението на Хонконг в ръцете на Китай. Дали съдебната власт е в състояние да запази независимостта си е в центъра на този дебат и според експерти важна проверка за това са случаи като този.   

„Разрешението за започване на съдебен процес от Върховния съд на Хонконг … е от огромно значение, защото това олицетворява най-основния принцип в една реална правна система”, казва Тери Марш (Terri Marsh), директор на Human Rights Law Foundation за САЩ.

„Независимо от длъжността или ранга, които обвиняемият е заемал в ККП, Върховният съд на Хонконг трябва да защитава правата на тъжителите да търсят справедливост.”

Поне засега ищецът Чу смята, че съдът е направил точно това. „Това решение на Върховния съд на Хонконг е в подкрепа на справедливостта и защитава безпристрастността на юридическите органи на правителството”, казва Чу.

„Това е значителна стъпка, която не само ще даде пример на света, но и ще увеличи доверието на народа на Хонконг в съдебната система.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!