Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Семейството на бившия китайски лидер е замесено в съдебен процес срещу най-богатия човек в Шанхай

В делото за злоупотреби, извършени от най-богатия човек в Шанхай Джоу Дженгай (Zhou Zhengyi, вляво), е замесено семейството на бившия китайски лидер Джиянг Земин (Jiang Zemin) – синовете му Джиянг Мианхенг (Jiang Mianheng, в средата) и Джиянг  Мианканг (Jiang Miankang, вдясно) (снимки: Интернет)

Li Zhen, Epoch Times

ХОНКОНГ – Най-богатият човек в Шанхай, Джоу Дженгай, бе осъден на 16 години затвор. Джоу обжалва, твърдейки, че иска разплата, твърди хонконгски вестник. След обявяването на присъдата сестра му заяви, че той е станал изкупителна жертва.

Няколко медии в Хонконг разкриха, че най-големият син на бившия китайски лидер Джиянг Земин (Jiang Zemin) е замесен в случая с Джоу Дженгай (Zhou Zhengy). Правозащитният адвокат Дженг Енчонг (Zheng Enchong), следящ делото отблизо, заяви, че всъщност по-младият син на Джиянг Земин – Джиянг  Мианканг (Jiang Miankang) – е също замесен. Според Дженг два от осемте парцела земя, присвоени от Джоу, принадлежат на синовете на Джиянг Земин. Всъщност Джоу е бил подставено лице на двамата братя и е работел съвместно с тях.    

В дните на съдебното заседание по делото на Джоу и на издаването на присъдата му, базираният в Хонконг Информационен център за човешки права и демокрация (Information Center for Human Rights & Democracy / ICHRD) издаде две съобщения за медиите относно участието на другия син на Джиянг Земин, Джиянг Мианхенг (Jiang Mianheng), в случая с Джоу. Според Информационния център последния човек, с когото Джоу се е срещал преди първото си арестуване (на 26 май 2003 г.) е бил Джиянг Мианхенг.     

По-късно Информационният център публикува съобщение, че Джиянг Мианхенг и Джоу са взели незаконно заем от 500 млн. юана (68 млн. щ.д.) от Кредитния съюз „Шанхайско земеделско селище” (Shanghai Agricultural Village Credit Union), понастоящем Търговска банка „Шанхайско земеделско селище” (Shanghai Agricultural Village Commercial Bank). Властите в Шанхай били принудени да изплатят лошия дълг. Компанията „Шанхай Юниън Инвестмънт”, собственост на Джиянг Мианхенг , взела 240 млн. юана лош кредит.  

Данните са в съответствие с изтекли поверителни документи

Адвокат Дженг Енчонг заяви, че смята информацията, разпространена от ICHRD, за достоверна: „Видях с очите си какво стана и вярвам, че това, което казват от Центъра отговаря до голяма степен на това, което се е случило.” Според Дженг, след като бил освободен от затвора на 5 юни, той получил над 20 достоверни документа от жители на Шанхай, включително най-малко от трима пенсионирани високопоставени служители и служители от  Главното общинско управление в Шанхай. Според тези документи двамата сина на Джиянг Земин  са замесени в случая на Джоу.  

Дженг заяви, че политическото влияние на Джиянг Земин е помогнало на Джоу да купи осемте парцела на свое име. Джоу притежава само два от тях. Джиянг Мианхенг притежава един от тях на името на компанията „Шанхай Юниън Инвестмънт” (Shanghai Union Investment, Ltd.). Джиянг  Мианканг е собственик на друг от парцелите на името на Шанхайския общински строителен комитет (Shanghai Municipal Construction Committee). Останалите имоти са собственост на бившия партиен шеф на Шанхай, Чен Лиангджун (Chen Liangjun), на най-богатия човек в Хонконг – Ли Джиачън (Li Jiacheng), и на управата на област Джинган (Jing'an).  

„Семейството на Джиянг работи с Джоу като престъпна група. Близките на Джиянг не могат да взимат пари назаем като правителствени служители, а трябва да си измислят звания. Джоу може да вземе колкото си иска пари назаем от свое име (тъй като е най-богатият човек в Шанхай). Джоу е истинската жертва, рутинната гаранция на политическата клика на Джиянг Земин за заемане на пари в Хонконг”, твърди Дженг.   

Според Информационния център Джоу и Джиянг Мианхенг са длъжници. 500-те млн. юана, които са взели назаем незаконно от Кредитния съюз „Шанхайско земеделско селище”, са се превърнали в лош дълг и общинското правителство на Шанхай е трябвало да го плати. От тези 500 млн. юана, 320 млн. юана са били за преобразуване на нефункциониращ проект с недвижимо имущество, ръководен от Джоу, а 180 млн. юана – за построяване на две автомагистрали в Шанхай от Чен Лиангию (Chen Liangyu).

Според доклад на сп. „Чианшао” (Qianshao) Джоу е взел назаем най-малко 1 милиард юана (около 135 млн. щ.д.) от банки – над 300 милиона от Банката на Китай (Bank of China), над 200 милиона от Китайската строителна банка (China Construction Bank), над 300 милиона от Индустриалната банка (Industrial Bank Co. Ltd.) и още пари от Комуникационна банка (Bank of Communications), Земеделска банка на Китай (Agriculture Bank of China) и Индустриална и търговска банка на Китай (Industrial & Commercial Bank of China).

Централното правителство се намесва

Дженг заяви: „Съгласно информацията, с която разполагам, Джоу и Джиянг са вземали назаем пари през периода юни – август 2003 година. На 5 септември 2003 г. централното правителство е коментирало доклад на Банката на Китай във връзка с подробности около ‘отпускането на заем на Джоу Дженгай’. След септември не са му били заемани повече пари.”   

През 2004 г. Ху Джинтао (Hu Jintao) изпраща лично вицепрезидента на Банката на Китай в Шанхай, за да контролира изкъсо заемите, дадени в града. В резултат на това, по време на събрание на Политбюро през 2004 г. Чен Лиангию (получил 180 от 500-те млн. незаконно заети юана) отправя критика към политиката на премиера Уен Джиабао (Wen Jiabao) за използване на макроикономически регулатори за отслабване икономиката на Шанхай.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!