Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Politico: Как България се превърна в мафиотската държава на ЕС?!

.

В продължение на два месеца българи се събират на площадите всяка вечер в знак на протест, че олигархичната мафия е завладяла държавата и е разширила своя обхват дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност. Те настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев - ”Каскета”.

Много българи са гневни, че техните перспективи за развитие и тези на децата им са осуетени, при това в най-бедната държава в ЕС, където мафиотски елит действа над закона и задушава икономиката. Корупционната криза от това лято предложи поразителни примери за нарастващата наглост на олигарсите. Според последните проучвания 80 процента от българите виждат корупцията като широко разпространена, докато над 70 процента подкрепят широко протестите, който продължават 3 месеца.

Протестите станаха по-конфронтационни и полицията се сблъска с демонстранти по време на „Велико народно въстание“ миналата седмица. За този четвъртък се планира поредната голяма мобилизация на протестиращите срещу властта.

Коя е българската мафия?

Днешните олигарси и мафията водят началото си от службите за сигурност от комунистическата епоха, които запълват вакуума на властта сред кървавите войни през 90-те години. Те разграбиха ценните национални индустрии и контрабанда на оръжия и наркотици. Господин „Голям“ бе борец и бивш агент на Държавна сигурност – Илия Павлов. Той управлява конгломерат, наречен Мултигруп до убийството му от снайперист през 2003 г., но сянката му ще се появи отново в тази история, когато се срещнем с неговото поколение тайна полиция и други сътрудници, които все още са големи фактори.

Какво прави Борисов през 90-те, потънали в беззаконие?

Борисов също има славата на твърд човек като шампион по карате и бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков. Известен мафиот (Сретан Йосич, бел. ред.) го обвинява, че е обвързан с мафиотска организация, наречена СИК, но Борисов категорично отрича това и се представя за борец срещу корупцията. Протестиращите и президентът на страната Румен Радев обаче го виждат като основното лице на мафията.

Има ли убийства от организирана престъпност в наши дни?

Не толкова много. Кръвопролитието утихва силно след началото на 2000-те. Когато страната се присъедини към ЕС през 2007 г., Брюксел трябваше да наложи съдебен надзор и някои мафиотски бизнеси се опитаха да се очистят от миналото. Настояването на ЕС за съдебна реформа в крайна сметка обаче се провали и България никога не осъди нито един висш политик или мафиотски бос. Настоящата корупционна криза произтича отчасти от факта, че (вече без страх от репресии в ЕС) все по-нагли олигарси се връщат към тактика на бухалката от 90-те години, за да доминират в икономиката. Едно от основните оплаквания на протестиращите е, че ЕС продължава да налива пари в брой в страната, голяма част от които подхранват мафията, без Брюксел да изисква спазване на върховенството на закона.
Значи еврофондовете са част от проблема?

Да. Миналата година министър на земеделието (Румен Порожанов) и заместник-министър на икономиката (Александър Манолев) подадоха оставка заради скандал около използването на средства от ЕС за частни вили (скандалът, станал известен като „Къщи за тъщи“ бе обстойно разследван от журналистите на Бивол, бел. ред.). Освен това фермерите казват, че стопанства, получаващи милиони еврофондове, не съществуват. Обществените поръчки за изграждане на инфраструктура като магистрали са разделени за малки участъци, за да могат колкото се може повече приятели да получат големи порции от паричните средства отпускани от ЕС. Поръчките често се извършват некачествено, така че непрекъснато са необходими нови договори и средства. Брюксел и Берлин обаче не критикуват Борисов. В края на краищата той е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в дясноцентристката Европейска народна партия.

Какво предизвика протестите през 2020 г.?

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и ръководител на партията за борба с корупцията „Да България“, запали бурето с барут на 7 юли. С излъчено на живо видео от плаж на Черно море, слизащ от гумена лодка, Иванов разкри как една от основните зад гърба на страната сцени на енергийните посредници, Ахмед Доган, почетен председател на българската етническа турска партия (а също и агент от съветската епоха с кодово име Сава) незаконно заемаше публична земя за дворцовия си щаб и яхтено пристанище и незаконно използваше агенти на държавната сигурност като свои пазачи.

Защо хората излязоха на улицата?

Магнатите, плажовете и планините с грозно, незаконно строителство, отдавна са повод за недоволство, но този път случаят се превърна във взривоопасна криза на правовата държава. Президентът Радев, свързан със Социалистическата партия, се намеси, настоявайки, че Доган и неговият мощен партиен съюзник, медийният магнат Делян Пеевски, нямат право на държавна охрана. Съдебната система на главния прокурор Гешев нахлу в президентството и арестува двама съветници на държавния глава. Протестиращите излязоха на протест на 9 юли, след като главния прокурор пресече червената линия.

Politico, Евроком

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!