Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Александър Бел откраднал идеята за телефона и не е негов изобретател

Александър Бел открива първата телефонна линия между Ню Йорк и Чикаго на 18 октомври 1892 г.

Това твърди щатският журналист Сет Шулман в книгата си “Телефонен гамбит: Преследването на тайната на Александър Бел”

Американски журналист обяви, че е събрал доказателства, че световноизвестният учен Александър Греъм Бел (Alexander Graham Bell) не е изобретател на телефона, а е откпраднал идеята за устройството от свой конкурент, изследователят Илайша Грей (Elisha Gray), съобщава Associeted Press.

Спорът за истинския изобретател на телефона се води още от края на XIX век. И Бел, и Грей, кандидатствали за патентоването на изобретението за предаване на звук на разстояние по проводници с помощта на електрически ток през февруари 1876 г. В крайна сметка, патентът бил присъден на Бел, а Грей, който се опитал да докаже правата си върху изобретението в съда, загубил делото.

В книгата си “Телефонният гамбит: В преследване на тайната на Александър Греъм Бел” (The Telephone Gambit: Chasing Alexander Graham Bell's Secret) журналистът Сет Шулман (Seth Shulman) обаче посочва, че редица доказателства сочат, че Грей е бил измамен от агресивните адвокати на Бел и подкупен инспектор на патентната служба, който осигурил на Бел незаконен достъп до подадената от колегата му документация и впоследствие обявил, че той първи е подал материалите за патент. 

В своето историческо разследване, което ще се появи на пазара в САЩ на 7 януари 2008 г., Шулман се позовова на лабораторния дневник на самия Александър Бел, който бил пазен в тайна от наследниците му до 1976 г. и приведен в цифров формат и предоставен за проучване от специализираните среди едва през 1999 г.

От записките на Бел се вижда, че телефонното устройство се споменава за пръв път едва 12 дни преди Бел да подаде заявката за патент, като дотогава изобретателят безуспешно се опитвал да реализира изцяло друг принцип за предаването на звуков сигнал по проводниците. В заявката за патент на Бел, фигурирала илюстрация на човек, използващ апарата, станал известен по-късно като телефон, която присъствала с незначителни разлики и в пакета документи на Грей, посочва Шулман.

Субективни доказателства за теорията, че бел е откраднал идеята за телефона от Грей, могат да се открият и в мемоарите на съвременниците на двамата учени, допълва американският журналист. Според тях, Бел проявил изключителна нервност, когато трябвало да демонстрира изобретението си в присъствието на Грей и въпреки че получил патента за него, почти не участвал в процеса на създаването на първите телефони от компанията, носеща името му. Обявеният за създател на телефона Александър Бел отказва да застане на скамейката за свидетели и в съдебния процес, с който Грей опитал да си върне правата върху изобретението.

Авторът на книгата признава обаче, че дори и идеята за телефона да не е била негова, именно Бел е създал първият действал модел на апарата за разговори от разстояние, тъй като след загубеното дело Грей така и не продължил теоретическата работа за развитието на изобретението си.

Източник/ци: BGfactor

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!