Откриха как е действала хирургията в Римската империя

Италиански археолози откриха конструкция отпреди 1800 години, в която древните римляни са извършвали хирургически операции. Това е едно от най-важните исторически открития, което може да хвърли светлина върху въпроса за това как е функционирала медицината в Римската империя, коментира вестник „Кориере дела сера“.

Според него Domus del chirurgo, или Къщата на хирурга, е конструкция от III век от н.е., която е изникнала неочаквано и за експертите по време на разкопките на Piazza Ferrari в град Римини (на Адриатическо море). След 17-годишна работа археолозите са достигнали не само до красиви римски мозайки, а и до 150 приспособления, използвани като хирургически инструменти от древноримските хирурзи.

Според специалистите методите в древноримската хирургия не са били кой знае колко по-различни от тези в съвременната медицина. В древността обаче хирурзите много често са отивали сами в домовете на болните, за да ги оперират.

Сред откритите инструменти впечатлява желязно средство, което е било използвано за изваждане на върховете на стрелите от раните на войните. Сред намерените инструменти има и такива, които наподобяват съвременните скалпели и хирургически ножици и сонди, а така също и различен вид съдове, в които са били съхранявани лекарствата. Предполага се, че преди операциите на болните са били давани упойки, приготвени с различни билки и треви.

Като доста интересно се определя и приспособлението за премахване на мазоли. Става въпрос за керамична бутилка с формата на стъпало, в която се поставяло олио или топла вода.

Смята се, че на пациентите са били давани да изпият някакви смеси винаги преди операции или интервенции, независимо от какъв тип са били. Сместа била приемана от пациентите, дори когато е трябвало да им бъде изваден само един зъб.

Операционната зала на древните римляни наподобявала съвременната лаборатория, тъй като е съдържала маса за лягане и стол с облегалка за хирурга. Не липсвало и дълго легло по протежението на стената.

Всички досегашни открития от този тип дават само оскъдна и обща информация за хирургията сред древните римляни, коментира италианското издание. /ПронтоСофия - БГНЕС

Източник/ци: Dnes+

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни