Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канада: Коледен подарък с чиста съвест

Matthew Little, Epoch Times - Канада

Сезонът на шоколада е тук. Освен чудесният си вкус – а може би и точно заради него - шоколадът е съвършеният подарък за офис-празненства, приятелски събирания и онези, трудни за ощастливяване хора, които имат всичко. Ако трябва да купим шоколад, защо да не изберем марка, която е търгувала по по-етичен начин. "Всеки път, когато купувате парче шоколад на Справедлива търговия, вие знаете, че това прави разлика", се обръщат към канадските потребители от Инженери без граници.

Повечето хора са чували за понятието ‘справедлива търговия на кафе’ и знаят, че при нея фермерите, които отглеждат кафето, получават по-добра цена за него. Но са малко онези, които наистина разбират какво точно означава Справедлива търговия (Fair Trade) и че има и други търговски продукти и стоки, като шоколад и сувенири, които представляват чудесни подаръци за Коледа.

Организацията Инженери без граници (Engineers Without Borders) се опитва да промени това и по време на последния Halloween в Канада в типичния за празника дух нейните доброволци ходиха от врата на врата облечени като логото на организацията Fair Trade или като огромни пакети шоколад или кафе, раздавайки шоколади Cocoa Camino на Fair Trade, занимаваща се със стоки и продукти за справедлива търговия.

Според Кимбърли Боуман, говорител на Инженери без граници, когато канадци чуват за ужасните условия на живот в Подсахарска Африка, те винаги питат с какво могат да помогнат. Докато не са много тези, които могат да пътуват до такива страни и да помагат в изкопаването на кладенци или в други проекти – споделя тя – то закупуването на стоки и продукти на Справедлива търговия помага директно на хората, борещи се да оцелеят в бедните страни.

"Справедлива търговия е фантастичен начин да се направи нещо тук, в Канада", казва Боуман.

Само с 2 цента повече за чаша кафе на Справедлива търговия канадските консуматори могат да предпазят производителите на кафе от неуправляемата флуктуация в цената на кафето на световния пазар и да им помогнат да получат от 3 до 5 пъти повече за произвежданото от тях кафе, като ги изведат от хроничната им бедност.

Голяма част от ефективността на Справедлива търговия се състои в това, че купувачите установяват дългосрочни връзки с фермерите, които продават своето кафено зърно посредством търговски кооперативи. По този начин се избягват местните, районни, национални и международни посредници и се гарантира, че фермерите получават повече за отгледаното от тях кафе.

"Една малка промяна в Канада наистина може да направи огромна разлика в живота на фермер в чужбина", каза Боуман. "Всеки път, когато купувате парче шоколад на Справедлива търговия, вие знаете, че това прави разлика".

Какаото на Справедлива търговия следва почти същия образец, обяснява Рейкиа Фик, представител за TransFair Канада, организацията която лицензира продуктите на Справедлива търговия в Канада.

"Дребните фермери имат големи трудности да си изкарват прехраната. В случая с какаото също има огромен проблем поради съществуването на детски труд и най-вече заради принудителния детски труд, детското робство", каза тя.

Плантации за какао в Западна Африка и особено на Брега на Слоновата Кост използват десетки хиляди деца-роби при производството на какао, споделя Фик.

Приблизително 15 000 деца-роби работят сами по плантациите на Брега на Слоновата Кост и това какао се изкупува от големи международни производители на шоколад. Според Фик ако липсват необходимите регулации има голяма вероятност шоколадите по рафтовете на магазините да съдържат какао, прибирано от деца-роби.

Производителите на Справедлива търговия трябва да следват международни трудови стандарти, стандарти за околната среда и да бъдат организирани в кооперативи. Дефинираща характеристика на кооперативите е, че те се управляват демократично. Освен заплащането на прилична цена на фермерите за техните зърна какао, според Фик всички изкупватели дават премия на кооперативите, която се инвестира в проекти за развитие на общините.

До момента TransFair е лицензирала 13 стоки за Справедлива търговия, включително топки за някои спортове. Фик очаква повече продукти да последват в бъдеще. И продажбите растат. Според TransFair за периода 2005 - 2006 г. приблизителната стойност на продажби на какао за Справедлива търговия почти се утроило от 3 130 547 на 9 326 500 щ.д.

Има също така някои стоки в Канада, които могат да бъдат продавани като справедлива търговия, но още не са сертифицирани. Даян Стронг е член на Faces of Fair Trade, мрежа, която продава несертифицирани за справедлива търговия артикули, направени от занаятчии с ниски доходи по света. Всеки член има директна търговска връзка със занаятчиите.

Стронг работи с две групи жени в Камбоджа, едната страдаща от ХИВ, другата - жертви от пехотни мини. Жените правят портмонета, шалчета, кутии, мъниста, гривни от рециклирана хартия и други артикули, които Стронг закупува и след това продава в Канада.

"Аз ги намирам за много отговорни и много учтиви, но много нуждаещи се заради войната на Пол Пот и репресиите съществуващи все още в страната", казва Стронг.

Стронг работи с групите върху нови артикули, които да се продават в Канада. Една от групите се ръководи от жена, която е загубила своя десен крак от мина. С добър усет за бизнес и усвоявайки шивашки умения, сега тя е наела десет души, които е приела в дома си да живеят и работят заедно.

За да улеснят избора на потребителите в техните етични покупки, членове на Faces of Fair Trade пътуват заедно с фургон и правят малки пазари в Торонто и околностите му. Когато ги поканят, те ходят и по работни места, домашни празненства, училища и църкви.

"Мисля, че имаме уникален начин за продажба", казва Стронг.

Кафето и шоколадите на Fair Trade могат да се намерят в магазините за здравословна храна, кафета и бакалии в Канада

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!