Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко се похвали както само той може: България изгражда най-мощната енергийна система

Първо ми позволете да изкажа своите съболезнования за самолетната катастрофа в Техеран, защото това са много граждани на Европейския съюз. Няма наши граждани, но това не значи, че не ни е мъчно.", така премиерът Бойко Борисов започна изявлението си в началото на стратегическата среща за диалог между САЩ и България.

"Няколко пъти се подчерта от нашите американски колеги, че тези пет сесии днес по всички стратегически теми - разговори на експертите, са договаряни около година и половина. Господин Съливън беше в София, имах и срещи с Помпейо, както и с президента Тръмп", каза Борисов.

Решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество. Защото това е важно, както за България, така и за региона, така и за САЩ. Когато се изстрелват ракети, не е най- мирното време. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Радвам се, че Щатите разбраха, че можем да направим по-добро място за живеене на гражданите на този регион и второ - да гарантираме правата и свободите, които си поставихме за цели.

„Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток“, добави Борисов.

Ще се съобразим с решението на Иракския парламент, но нека не забравяме, че войските на НАТО , които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крепоста положение след войната, каза премиерът във встъпителните си слова по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, предаде  Агенция „Фокус“.

„Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че може с нас и други държави в региона можем да направим хората в този регион да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели“, допълни още той.

По думите му по време на сесиите България и САЩ най-лесно ще договорят стратегическите си отношения в областта на сигурността и отбраната и това е и причината това да е първата тема.

„Във военното сътрудничество са ни най-ясни и безпроблемни отношенията. Закупихме, както обещахме на нашите военнослужещи, най-добрия самолет в региона. Двустранното сътрудничество във военната област е това, което Каракачанов ще обсъжда на една от сесиите и днес ще договаря. И то не само за закупуването на самолетите, която сделка показва истински натовски отбранителни способности. Провеждат се много учения в България, хиляди американски военнослужещи идват да се подготвят в прекрасни условия в базата Ново село. По тази тема най-бързо можем да продължим напред“, обясни премиерът.

Посланик Мустафа обяви също, че днес ще бъде обсъдена темата и за отпадане на визите за САЩ, а през март месец у нас ще дойде помощник-държавния секретар по консулските въпроси.

Много от вас са се питали; защо САЩ не ни спират строежа на „Балкански поток“, както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на „Турски поток“. Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори, каза още премиерът.

„Реверсивна, за да може да транспортира газ от всички посоки, поясни той. Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб. От президента Тръмп до държавния секретар и посланика - всички знаят какво правим ние. Нищо не правим на тъмно, скрито и недоговорено. С 1 милиард е по-евтин проектът, който се изпълнява в момента и той дава възможност за транзитиране, транспортиране, а и самата България да използва най-евтин газ“, допълни той.

По думите на премиера след срещата му с Тръмп България продължава да се придържа изцяло към икономическите си интереси и страната ни се е върнала на газовата карта, вместо да е само ползвател на природния ресурс.

„Ключовата дума е стратегически газов хъб – хъб или газоразпределител означава, че България се върна на газовата карта от целта преди години на старата администрация ние да станем само клиент. Да, ние бяхме лоялни, когато беше войната в Украйна, бяхме лоялни на ЕС и НАТО, но това не означава, че България трябва да излезе от стратегическото си място на газоразпределител“, посочи министър-председателят.

Днес на заседание на Министерския съвет ще бъде взето и решение България да закупи 20% от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания.

Много съм благодарен на президента Тръмп, че за първи път не чете листчетата, а ме изслуша за АЕЦ „Белене“ и вникна в това, че би могло на фона на зелената сделка, която беше приета от Европейския съвет. Това означава, че в близките 10 години относно въглищата да има изключително тежки екологични такси, колко би било важно България да развие отново своята ядрена енергетика, каза премиерът по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ

„Ние сме имали 6 реактора за България, сега имаме два, които ще работят още 10 години. Още веднага след празниците Тръмп изпрати голяма делегация от свои експерти да се запознаят и в момента Министерството на енергетиката провежда конкурсите, за да може така, както газопроводите, да бъдат извършени по възможно най-добрия прозрачен, публичен начин, който една правова държава изисква“, допълни министър-председателят.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!