Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Василев: Властта изглежда все по-негодна и прислужваща на чужди интереси

В първото си предаване за годината водещият на "Не се страхувай" по БСТВ Васил Василев разглежда предизвикателствата на 2020 г.
И поставя на челно място разпадът на държавността.

Васил Василев е катигоричен:

"Властта изглежда все по-неясна, отблъскваща, негодна, отдадена на себе си, прислужваща на чужди интереси. Песимизмът се подхранва от видимия разпад на доверието в институциите, а те са държавността. Народно събрание, Министерски съвет, съд, прокуратура - можете ли да им осланяте бъдещето си? Дори да им вярвате, чувствате, че над тях има някаква тъмна сила, която не сме избирали, която даже не познаваме, но която дирижира всичко. Това са началниците, както им вика Борисов - тези потайни брюкселски и вашингтонски, може би и турски фигури, които местят пешките на управлението.

Ако нещо олицетворява разпада, това са управляващите. Питайте непредубедените, неангажираните с властта хора около себе си - колко от тях им имат доверие.
А без доверие в управлението държавността се срутва. Доверието е стълб на съвременното общество. Всичко се гради на него. Доверие, че с хартийките, с които се плащат заплатите, ще купим хляб и керемиди.

Доверие в пилота, че няма да разбие самолета, а ще кацне. Че банката няма да ни окраде спестяванията, че застраховката ще плати щетите, че докторът ще ни излекува, а няма да ни умори. Доверие, че правителството, което сме избрали, ще управлява държавата в интерес на гражданите.
Щом доверието се окаже нарушено или разбито, схемата се разпада. Ако банкнотите нямат покупателна способност - не работим, ако самолетът е таратайка - не се качваме, ако банката е съмнителна - не си даваме парите, ако ни оперира не хирург, а продавачката от супера - не лягаме на масата.
А ако ни управляват хора негодни, в които нямаме доверие? Трябва да ги принудим да се пригодят към изискванията ни или да ги сменим. Това изглежда най-голямото предизвикателство пред нас за новата 2020 година." 

България чезне е втората тема, която поставя Василев.

"Селата се изселват към града, градът - към столицата. Това не е спонтанен и естествен, това е планиран, дирижиран процес. Като оставиш едно населено място без училище, без поща, без полицейски участък, без поликлиника или здравен пункт, като закриеш гарата, като забраниш на хората да гледат животни в двора, като сложиш режим на водата, като заграбиш общинските пасища и ги раздадеш на мутрите и накрая като не спреш бандитите да ограбват каквото е останало от труда на селяните, то кой ще остане в провинцията. А без селото България не може да съществува. Убивайки селата, управляващите убиват държавата. Ставало е дума и по-рано - България се подготвя да бъде превърната в държава без хора, предназначена за хора без чувство за държава.

И в това време разделно управляващите с комично постоянство уверяват, че безработицата била рекордно ниска, кредитният рейтинг се вдигал, мониторингът падал и ние сме влизали в чакалнята. Когато всички работоспособни емигрират, безработицата ще стане нула ;

повишаването на кредитния рейтинг не е добре за нас, защото управляващите теглят лесно заеми, които не те, ние ще връщаме ; мониторингът, както неуките хора наричат наблюдението, засяга управляващите, не нас. Напротив, нека ги наблюдават, та ако може по-малко да крадат ; влизали сме били в чакалнята на еврозоната - има ли разумно обяснение какво ще спечелим от приемането на еврото."

Отровният въздух също бе тема на предаването. 

"От какво идва отровният въздух, който дишаме, ако не и от боклуците, които изгарят тецовете и циментовите заводи. Отдавна няма Кремиковци, почти няма химически заводи, няма Икаруси, а въздухът става все по-мръсен. България от градината на Европа се превръща в бунището ѝ, естествено с позволението и съучастието на властите. Ако боклукът не се изгаря, той се заравя. Трови или въздуха, или почвата, заразява подпочвените води, после доматите и краставиците, след това хората. Оттам до онкологията има една крачка. Дишаш отрови, ядеш отрови, как да не се отровиш. Според проф. Петър Иванов, в България вече има половин милион болни от рак. Всеки 14-и българин, бебетата включително. Естествено, и заради лакомията и мафиотските сметки на властта", посочва водещият.

Защо изчезва водата, пита Василев.

"Можете ли да си представите по-голяма идиотщина от тази - язовирите се ползват не за водоснабдяване и напояване, а за да работят няколкостотин ВЕЦ-а, собственост най-вече на вътрешни хора. 85 % от водата на язовирите отивала за тях. Значи вземат водата, от която имаме нужда и я хабят за ток, от който нямаме нужда. Друга вода няма, няма откъде да се вземе. Друг ток има - от Козлодуй или ТЕЦ Марица изток - но понеже е евтин, него ще го изнасяме, а вие ще ползвате скъпия ток, заради който няма вода. Омагьосан кръг, параграф 22, перпетуум мобиле на глупостта, гавра с хората.

И какво е решението ? То подозрително напомня схемата, по която София беше вкарана във водна криза, за да се обоснове грабителската концесия на Софийска вода.

Борисов иска отделните 35 ВиК дружества да бъдат обединени в едно държавно дружество. То, естествено, щe се управлява лошо. Борисов е казвал, че държавата е лош стопанин и назначенията му го потвърждават. После, тъй като в бюджета не са предвидени достатъчно пари за работата на дружеството и поддръжката на мрежата, Световната или Европейската банка ще дадат заем, но ще искат дружеството да бъде приватизирано. Заемът ще бъде усвоен, частично окраден и тогава ще се появи чуждият инвеститор. Турски, френски, израелски, Нестле - ние не знаем. Но със сигурност той вече е известен на определени хора. ВиК мрежата ще му бъде продадена, водоизточниците дадени на дълговечна концесия и водата на България ще стане чуждо достояние. За какво му е на някой да ни води войни, като може да вземе от нас това, което иска, само срещу дребни подкупи."

В предаването бе засегната и най-важната международна тема на деня - убийството на ген. Сюлеймани.

"За да предвидим възможните последици, трябва да разберем целите на покушението. Убиецът е известен - Съединените щати. Въпросът е защо го правят. Като се знае рангът и популярността на генерала в Иран и Близкия изток, като се има предвид и дълбоко закодираното чувство за възмездие сред мохамеданите и особено сред шиитите, би следвало да се предполага, че иранците ще искат да отмъстят. На всяка цена. Т.е. организаторите на убийството са разчертали в плана си и следващият ход на противника - впечатляваща атака по американски интереси в Близкия изток . Атаката ще послужи като повод на Вашингтон да нанесе мощни ракетни удари по жизнено важни ирански обекти, инсталации и градове. Тръмп обяви, че Съединените щати вече са се прицелили. За да натиснат спусъка, им трябва Иран да реагира. Т.е убийството на ген. Солеймани е първата стъпка, претекста за разгарянето на голям конфликт.
Тук се крие едното обяснение за убийството. Защото след като процедурата по отстраняването на Тръмп тръгна към задънена улица, позициите му укрепнаха. Демократите са разединени и шансовете им да спечелят догодина намаляват. Освен ако Тръмп не направи някакъв голям гаф. Такъв гаф може да е неуспешна военна операция срещу Иран. Затова нищо чудно идеята за убийството на Сюлеймани да е била внушена на Тръмп от кръгове, които не биха искали той да бъде преизбран. Целта им ще да е била да го натикат в задънена улица, във военен конфликт с много повече шансове за провал, отколкото за успех.
Преди 40 г. Джими Картър осуети преизбирането си след неуспеха на операцията за освобождаване на американските заложници в Техеран. Аз бях по това време в Иран специален кореспондент на БТА и станах свидетел на последиците от този печален за Картър опит да извлече политически дивиденти от военна операция. Та първото обяснение е, че Тръмп е бил подведен да започне операцията с надежда да се провали и да не бъде преизбран.

Да видим и другото обяснение. Американският президент се показа особено агресивен. Заплаши, че ще удари по 52 жизнени за страната обекта, ако Техеран реагира. Изглеждаше крайно остър, заплашителен, безкомпромисен. Това може да се дължи на такова обстоятелство - да е разбрал, че демократите са се добрали до документ, улика или свидетел, който да наклони везните в полза на отстраняването му. За да го предотврати, иска с мащабна военна намеса да отвлече вниманието от процедурата по импийчмънт и да мобилизира американското обществено мнение в своя полза. Или Тръмп е готов да въвлече Америка, а и света във война с непредсказуеми последици, само да се задържи на власт.
И двете обяснения имат основания. Което и да е вярно, изводът е, че светът се оказва заложник на американските политически борби. Или животът на планетата зависи от това кой ще седне в Белия дом.

Надеждата е, че световното обществено мнение, Русия, Китай, Европа и Индия ще повлияят на Иран да реагира въздържано, с политически, а не военни средства и същевременно ще убедят Вашингтон да прояви разум. Ако тази надежда не се сбъдне, можем да очакваме крайно неприятни новини през седмицата", казва Васил Василев в предаването "Не се страхувай", излъчено на 6 януари.

Източник/ци: http://epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!