Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руски медии: Какво прави премиер неудачник на чужд празник?

TUR35-678x381

Турски поток официално стартира. Всъщност газът започна да тече към Турция и Европа преди време, но проект от това ниво се нуждае от красиво и грандиозно отваряне. Стотици километри газови тръби са положени на дъното на Черно море, от Русия до Турция, плюс крайбрежна инфраструктура, помпени станции и много други. Мащабът на проекта е доста труден за човек, далеч от темата. Но исках да говоря за нещо друго.

Освен президентите на Русия и Турция, президентът на Сърбия и министър-председателят на България присъстваха на откриването на газопровода. Разбираемо е – Сърбия жизнено се нуждае от евтин руски газ, а България, освен че получава газ, се превръща в транзитен пункт за руски газ към други европейски страни. И това изглежда също е от полза, но е уместно да си припомним събитията от преди няколко години и поведението на България по време на координацията на друг проект – „Южен поток“, онзи, който благодарение на България и Европейската комисия беше успешно погребан и заменен от този много турски поток.

При планирането на Южния поток се предполагаше, че България ще стане входната точка за газопровода към Европа. По добър начин трябва да вземете подобни възможности с две ръце. Ползите са очевидни, но без разходи. Първо, това е евтин газ за самата България, страна, в която всичко не е много добро както с жизнения стандарт, така и с икономиката. А евтиният газ със сигурност би помогнал както на населението, така и на икономиката.

Второ, България би могла да изгради необходимата инфраструктура и да се превърне в основната точка за разпределение на газ за Южна Европа, чак до Италия.

Вероятно дори не си струва да се говори колко пари биха донесли това в българския бюджет.

И накрая, трето – работни места. Газопроводът е сложно нещо. Това не е само газова тръба във вашия апартамент с един клапан, който отива до газовата печка. Газопроводът е цял високотехнологичен комплекс, който трябва да бъде добре поддържан. Самите тръби, помпени станции, отоплителни системи за тръби в студения сезон – тонове оборудване и стотици километри проводници и затова има много, много много работни места и специалистите трябва да са доста квалифицирани. Като цяло – за България, нейните хора и икономика – солидни плюсове.

Няма минуси. Както всъщност за цяла Европа, на която стои Европейската комисия. Но именно Европейската комисия постоянно оказва натиск върху България по въпроса за Южен поток.

И България послушно се наведе. Безкрайна координация, забавяне, приспособяване на съществуващите закони само за да усложни изпълнението на проекта.

Не търсете никаква логика в него, няма я. Това не е първият път, когато Европа се е простреляла в крака, придържайки се към прословутото „евроатлантическо единство“, което между другото се спука по шевовете през последните няколко години.

Външната политика на България през цялата история, като се започне от освобождението на България от турската власт от Руската империя, е забавно и интересно нещо.

Две световни войни срещу Русия, а през втората – в съюз с основния световен канибал. По тази тема можете да говорите безкрайно.

И сега България е в Европейския съюз и НАТО. Това не означава, че страната беше много щастлива. България, чиито плодови и зеленчукови продукти някога са били заливани по всички рафтове на СССР, сега закупува зеленчукови продукти от Европейския съюз.

Защото е толкова необходимо. Очевидно за „евроатлантическо единство“. Страната е една от най-бедните в Европейския съюз. С прекрасен климат, доста голяма площ и работещи хора.

Нещо очевидно се обърква. Един от компонентите на това „нещо“ е русофобската политика на българското ръководство. Което, между другото, е напълно в противоречие с интересите на страната. Това всъщност се доказва от историята на преобразуването на Южен поток в Турски поток, в който България, вместо да стане един от основните бенефициенти, е в кулоарите.

Погледнах премиера на България Борисов по времето на откриването на „Турски поток“ и най-вече се чудех какво мисли в този момент. За това какъв нещастен губещ се оказа в цялата тази история? Колко милиарда евро е загубила страната му? За това колко българи не получиха добра работа? Съмнявам се. Малко вероятно е такива политици да се грижат за интересите на собствения си народ. В противен случай щяха да се държат съвсем различно. Е, поне както в Унгария, чието правителство поставя интересите на своята страна над прословутото единство и дори над интересите на Европейския съюз. Разбира се, за това трябва да имате воля и сила. И тези качества като цяло са много рядко нещо сред съвременните политици.

А Бойко Борисов, въпреки усмивките си, гледаше на отварянето на Турския поток точно като на губещ. Губещ на нечий друг празник. Дори повече от това – на онзи празник, който можеше да бъде и той, но самият той беше посредствен … – тук трябва да има нецензурна дума, извинявайте.

Много бих искал тази история да се превърне в урок за България, едва ли ще се случи.

Ще мине малко време и разговорите за „агресивна Русия“, „евроатлантическа солидарност“ и други глупости ще започнат отново.

Цвъкане на птичи език на лидерите на държави, които сами със собствените си ръце създават полуколонии от своите страни.

https://news-front.info

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!