Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Главният прокурор на Южна Австралия пое щафетата на Огъня за човешки права

Огънят за човешки права носен от Майкъл Аткинсън (Hon Michael Atkinson), главен прокурор, министър на правосъдието и министър по етническите въпроси на Южна Австралия. (Epoch Times)

Shar Adams, Epoch Times - Австралия

Майкъл Аткинсън, главен прокурор, министър на правосъдието и министър по етническите въпроси на Южна Австралия разкритикува китайското правителство за неговото досие за човешките права, обръщайки се към австралийските политици да не си затварят очите за ставащото в Китай.

Многоуважаваният Майкъл Аткинсън (Hon Michael Atkinson), каза на събралите се по повод Щафетата за човешки права в Аделаида, че хората не трябва да се оставят да бъдат подведени от "преуспяващата" икономика на Китай, тъй като той си остава "едно от най-неравните общества в цял свят".

Китайски момичета, облечени в древни традиционни носии по време на посрещане на Огъня за човешки права във Фримантъл, Аделаида, Австралия. (Epoch Times)

"Аз зная за систематичната злоупотреба с човешките права в Китай", каза той.

"Това е една от последните тоталитарни страни в света и въпреки, че Австралия има успешна търговия с Китай, важно е да не пренебрегваме въпроса с човешките права на китайското правителство."

Въодушевяващите думи на министъра бяха продължени от архиепископ Джон Хепуърт (John Hepworth), който напомни на публиката за яростното и дългогодишна преследване на религиозните групи в Китай.

Преследването на хора заради техните духовни убеждения от стана на китайския режим представлява едно от най-основните нарушения на човешките права, каза архиепископ Хепуърт.

"Сърцата и съзнанията на хората не са свободни на най-фундаментално ниво. Не са свободни да се самоопределят. Не са свободни да преценяват собствените си действия. Не са свободни да заемат мястото си във Вселената, а какво остана за това в световната общност."

Архиепископ Хепуърт каза, че условията за китайския народ може да станат по-лоши,  преди да започне някакво подобрение, но предложи визия на надежда относно бъдещето.

"Има нещо, което ние знаем от хода на историята - това е фактът, че накрая човешката общност триумфира над злото", каза той, добавяйки: "Често преди нашия триумф злото става още по-зло."

Тези видни австралийци бяха двама от многото, които говориха в подкрепа на Щафетата за човешки права. Членове на обществата от Бирма, Тибет и Дарфур също се изказаха на събитието.

Като глобална инициатива, идеята за Щафетата бе да осведоми света за мащабите на злоупотребите с човешките права от страна на китайския комунистически режим, а също така и да засили натиска върху китайските власти да спрат преследването на хора за техните убеждения, най-вече на стоте милиона практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, които са подложени на това преследване от 1999 г. насам.

В скорошна жалба към Международния олимпийски комитет Амнести Интернешънъл подчерта своята загриженост за анти-олимпийските активисти, които биват държани при брутални условия в Китай, заради редица свои дейности, включително привличане на световното внимание към положението на стотици хиляди хора, които биват насилствено изгонвани от домовете им, за да се освободят площи за Олимпиадата.

Щафетата на Огъня за човешки права бе инициирана в Атина през август тази година и оттогава пропътува през Европа, пристигайки в Австралия през м. октомври. Факелът ще премина през 5 континента преди да пристигне в Китай през август 2008.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!