Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов ощестливи турците! Димитър Гърдев: Турция взе всички проекти, които България спря –– Да живее Бойко!

-Г-н Гърдев, в сряда премиерът Борисов отива в Истанбул за откриването на „Турски поток”. Очаквате ли разговори на четири очи между него и Путин с оглед на това, че руският президент ни нахока за забавянето на проекта?

-Ще бъдат водени общи разговори, но индивидуална среща не е обявявана. То няма и смисъл. Борисов е поканен като гост, той не открива потока - кани го домакинът Ердоган. Това, което ще се изисква от нашата страна, е България да препотвърди готовността да спази сроковете за изпълнение на тази част от тръбата, която минава през българската територия.

Така че там домакинът е президентът Ердоган, Борисов е само гост, няма да поставя никакви условия. Напротив – от него ще бъде изискано, и то не на четири очи, а пред камерите – да обещае, че няма да стопира тази част на проекта.

-Точно това ни поставя в много сложна ситуация, защото от друга страна Тръмп подписа санкции срещу „Турски поток”. Така отново сме между чука и наковалнята. Какъв е полезният ход на България в този случай, ако има такъв?

-Полезният ход трябваше да е преди това, когато бяха изпълнени много препоръки на Вашингтон. България спря всички проекти на Русия, абсолютно всички. И всички проекти бяха взети от Турция. Така че печеливш ход не може да има сега, при положение, че и Южен поток беше спрян, и Бургас-Александруполис беше спрян – който от миналата седмица го виждаме като грандиозен проект за прокопаване на канал, паралелен на Босфора, Турция го обяви.

Всички проекти, които България спря по политически причини, бяха взети от Турция! И може би наистина трябва да се замислим дали Турция не играе много по-добре своята геополитическа игра и дали това наше поведение не обслужва и нейните интереси.

Аз смятам, че не можем да имаме четири случайности. Освен това проектите, които бяха свързани с „Белене”, в момента се строят в една паралелна и конкурентна централа в Турция. Така че, когато говорим за печеливш ход – да, можехме да имаме, ако тези проекти бяха заменени от други западни, ако бяхме получили достатъчно компенсации... А относно санкциите на Тръмп – премиерът Борисов обяснява, че нас няма да ни засегнат, но на мен това ще ми е интересно да го видя. Защото санкциите били свързани с изграждането на Турски поток, а ние изграждаме Балкански поток и едва ли не не ни касаят. Ако това е договорено със Съединените щати – добре. Според мен това би трябвало да е най-важното от срещата Тръмп-Борисов, защото всички знаехме, че ще се стигне до санкции за Турски поток. Така че посещението на премиера Борисов във Вашингтон би трябвало да е подготвяно и в тази посока – да се направят изключения за Балкански поток.

-А възможно ли е да се осуети и този проект? Някои енергийни експерти вече предупредиха, че Турски поток може да се трансформира до малък проект за Гърция и Македония?

-Това, че видяхме как България може да стопира такива огромни предложения, и то 4 поред, ме кара да отговоря положително на вашия въпрос. Всичко е възможно. В края на крайщата България е само един участник, на когото му е предоставена такава възможност, която тя демонстративно отхвърля. Без тези инвестиции да се заменят от друг паралелен проект или някаква компенсации. Иначе гърците са готови да заобиколят България, тъй като виждат как Турция се справя успешно и печели от това. Даже предишният премиер Ципрас специално отиде в Москва и предложи Гърция не само да построи през нейна територия този газопровод, но и сама да го финансира. Което ясно показва как всички гонят такива проекти и глупостите, че били нерентабилни, просто издишат.

-Значи основният проблем е у нас, че не умеем да си изиграем добре картите?

-Не само не умеем. Да не умееш 4 пъти е изключително странно. Тук става дума за целенасочено въздействие и влияние.

-Всичко това се случва на фона на много сложната обстановка в Близкия изток след ликвидирането на ген. Сюлеймани. Как ще се развие този конфликт?

-Ако говорим за мащабна война между Иран и Съединените щати – и двете държави не са в състояние в момента да я спечелят. Една война може да се започне, САЩ го правеха няколко пъти – и в Афганистан, и в Сирия, и в Ирак – но да я спечелиш е съвършено друго нещо. Но, за съжаление, методите за директна ликвидация се оказват успешни. Сюлеймани беше изключителен, одиозен генерал и вторият по рейтинг в Иран. И тъй като Иран е една страна, която все още не е преустроила държавността си, тя реално се свързва с една определена фигура. И ликвидацията на тази фигура дава такъв сериозен резултат. Така че наистина това е сериозен удар.

Но същевременно, прибягвайки до такъв краен механизъм – защото това е ликвидация на военачалник на една суверенна държава – това означава, че Съединените щати се чувстват на предела на възможностите за употреба на сила. Това е един крайно отчаян ход.

В какъв контекст беше извършен: Гласуване на резолюция на иракския парламент за напускане на американските войски от Ирак. Тя вярно е с препоръчителен характер, но това показва до каква степен е нагнетена обстановката там. Как ще отвърне Иран  - с увеличаване на напрежението по този вектор.

-Тези дни медиите припомниха едни думи на израелски вицепремиер Моше Яалон през 2012 г. след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов – че ген. Сюлеймани е поръчал атентата в Бургас. Как гледате на тази теза?

-А той откъде знае? Да го направят достояние на всички... Това, че Израел и Иран са в директен сблъсък, не е тайна. Това, че желанието на Израел е да вкара колкото се може повече други държави на своя страна, не е тайна. Това, че израелските служби извършват активни мероприятия с желанието да постигнат тези цели, също не е тайна. Единственият отговор на този въпрос би бил безспорен доказателствен материал, а не заявления на хора, които имат пряк личен интерес. Категоричен интерес България да влезе в тази конфронтация. Тук е опасното за страната. Води се пропагандна война, води се дезинформация – все методи, известни откакто съществува светът.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!