Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-сетне ПЪРВИ! България №1 в СВЕТА по разходи за въоръжние за 2019 г. –– Тази година още по-добре

.

Анализ на ”Jane's”: Светът плаща 1,8 трилиона долара за отбрана, България води класацията

Разходи за отбрана през 2019 г. в света надхвърлят 1,8 трилиона долара. Този резултат до голяма степен се дължи на нарасналите отбранителни разходи на европейските страни. Най-бързо са нараснали през 2019 г. разходите за отбрана на България, с цели 125 %. Причината е осъщественото от тази страна през август плащане за осем изтребителя Ф-16 Блок 70.

Това се казва в доклад, издаден от информационно-аналитичната агенция "Джейнс" (Jane's*). По данни от доклада нарастването на световните разходи за отбрана през 2019 г. се е забавило до 1 % срещу 6 % през 2018 г. "Докато в повечето региони имаше спад, разходите на европейските страни в тази сфера нараснаха с 5,2 на сто. Нещо повече, 6 от 20-те най-силно увеличени през 2019 г. отбранителни бюджета са на държави от Европа",

Според експертите на "Джейнс" до две години общите разходи за отбрана на европейските страни ще достигнат 300 милиарда долара. 

Според цитирана в информацията оценка на "Джейнс", през следващото десетилетие световните разходи за отбрана ще нарастват всяка година с по 1,5 до 2 %.

В топ 10 на страните с най-големи разходи за отбрана през 2019 г. влизат:

САЩ - 726 млрд. долара,

Китай  - 217 млрд. долара,

Саудитска Арабия - 57 млрд. долара,

Индия  - 57 млрд. долара,

Великобритания - 56 млрд. долара,

Франция - 53 млрд. долара,

Германия - 48 млрд. долара,

Русия - 48 млрд. долара,

Япония - 45 млрд. долара  и

Южна Корея -  41 млрд.долара. 

Списъкът остава почти непроменен в сравнение с 2018 г. - Германия се качва на 7-а позиция, а Япония слиза на 9-та.

Десет страни членки на НАТО са повишили отбранителните си разходи до 2 % от БВП. Това са България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Франция и Естония. През 2014 г. този показател е бил изпълнен едва от четири държави от алианса - Великобритания, Гърция, САЩ и Франция, съобщават още авторите на доклада, съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА. 

===

*Jane's е базирана във Великобритания информационно-аналитичната агенция. На анализите, докладите и публикациите й разчитат правителства и компаниите за космическа, отбранителна и охранителна дейност по целия свят.  Jane's е водещият доставчик на информация в областта на аерокосмическата, отбраната и сигурността.

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!