От ЕП призоваха за спешни действия относно Олимпиадата в Пекин

Едуард МакМилан-Скот (Edward McMillan-Scott, в центъра), вицепрезидент на Европейския парламент, каза по време на пресконференция в Страсбург във връзка с диалога между ЕП и Китай по въпросите за човешките права: "Международната общност не може повече да игнорира реалността, която е пред очите й. Китайските власти са виновни за груби нарушения с човешките права - да се седи и игнорира това е като да се седи и игнорира факта, че в Член 1 на Олимпийската харта пише ясно, че Игрите трябва да се опират на "основни универсални етични принципи". 11 декември 2007 г. (Epoch Times)

"Не бива да подценяваме важността на домакинството на Олимпийските игри, които винаги се представят и рекламират като най-порядъчното спортно събитие в света. Безпокойството тук е, че ако Олимпийските игри се проведат въпреки ситуацията със злоупотребите с човешките права, това ще е като останалата част на света да казва, че или не я е грижа какво прави Китай, или че то е приемливо."

По време на пресконференция в Страсбург във връзка с диалога между Европейския парламент и Китай по въпросите за човешките права бе посочен факта, че човешките права и Олимпийските игри не могат да бъдат разглеждани поотделно.

Адресирайки този въпрос Едуард МакМилан-Скот (Edward McMillan-Scott), вицепрезидент на Европейския парламент, каза:

"Международната общност не може повече да игнорира реалността, която е пред очите й. Китайските власти са виновни за груби нарушения с човешките права - да се седи и игнорира това е като да се седи и игнорира факта, че в Член 1 на Олимпийската харта пише ясно, че Игрите трябва да се опират на "основни универсални етични принципи".

Като пример МакМилан-Скот посочи своето пътуване до Китай през 2006 с цел установяване на фактите. Там той се срещнал с няколко практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, които са дали показания относно преследването срещу тях. Веднага след тази среща всички те са били задържани и тяхното местонахождение е неизвестно.

Уили Фаутре (Willy Fautre), директор на Човешки права без граници (Human Rights without Frontiers), отбеляза, че хиляди застъпници за човешките права са все още задържани от китайските власти. Това е в допълнение на все още продължаващото преследване на религиозни малцинства и на ежегодно изпълняваните от режима 8 - 10 000 екзекуции.

Освен това на пресконференцията бе излъчено изказване на известния китайски адвокат за човешки права Гао Джишенг (Gao Zhisheng), арестуван от китайските власти през м. септември 2007 г., заради неговото отворено писмо до Конгреса на САЩ. Изказването бе от видеозапис, направен през юли 2007 г. докато г-н Джишенг е бил все още под домашен арест. Той казва:

"Дори и един невинен китаец да загуби свободата си заради успеха на Олимпийските игри, то те [Игрите] не се опират на каквато и да е морална основа. Ако случаят е такъв, тогава няма база, на която да бъде показван просперитета на Китай".

Робърт Ивънс (Robert Evans), член на ЕП и председател на делегацията за отношенията с Южна Азия, заяви:

"Не бива да подценяваме важността на домакинството на Олимпийските игри, които винаги се представят и рекламират като най-порядъчното спортно събитие в света. Безпокойството тук е, че ако Олимпийските игри се проведат въпреки ситуацията със злоупотребите с човешките права, това ще е като останалата част на света да казва, че или не я е грижа какво прави Китай, или че то е приемливо."

Панелът призова членовете на ЕП да използват своите позиции, за да изберат представители, които да накарат националните олимпийски комитети да информират своите атлети за истинското положение с човешките права в Китай, за да се предотврати повторение на 1936 г., когато връщащи се от Игрите в Берлин спортисти споделят, че ако са знаели за съществуването на концентрационни лагери, нямало никога да участват в тази Олимпиада.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...