Евростат: 1/3 от българите студуват през зимата, не могат до отопляват дома си

Otoplenie-BG

Евростат ни нареди на дъното по адекватно отопление на домовете.

Цели 34% от българите могат да си позволят да стоплят достатъчно жилищата си, предава Dnes.bg.

В целия ЕС този процент е бил 7% през 2018 г. 7%.

Евростат публикува обобщените данни на фона на непрекъснатите хвалебствия на министър-председателя Бойко Борисов за растежа и стабилността на българската икономика.

България отбелязва минимален прогрес по този показател спрямо 2017-ма година, когато 36.5% от хората у нас не са могли да отопляват адекватно своя дом. Страната ни е абсолютен „рекордьор“ в тази негативна класация, като не само почти пет пъти повече хора у нас не могат да се отопляват адекватно спрямо средните за Европа нива, но и изпреварваме значително държави като Литва (27.9%) и Гърция (22.7%), които се нареждат след нас. В съседна Румъния едва 9.6% имат този проблем, а в Македония, която не е част от ЕС, но участва в изследването на Евростат, процентът също е значително по-нисък – 24.9%.

Най-нисък е процентът в държави като Швейцария и Норвегия, а от държавите в ЕС – Австрия (1.6%), Финландия (1.7%) и други като Люксембург, Холандия, Естония и Швеция, където въпреки по-студения климат едва около 2% от хората могат да си позволяват топъл дом.

Статистиката за България е още по-смущаваща по отношение на някои уязвими групи. Например, 47.4% от живеещите сами не могат да посрещнат разходите за отопление срещу 9.8% средно за ЕС. Това засяга непропорционално жените, вероятно заради по-ниските доходи, които получават и в резултат 51.5% от тях не живеят при адекватна за сезона температура – отново най-високия дял за ЕС (10.6% средно за съюза). При живеещи сами мъже процентът е 41.2% спрямо 8.8% средно за ЕС.

Очаквано тежко е положението и за пенсионерите и особено за тези, които живеят сами – 52.6% или повече от половината от тях не могат да отопляват дома си адекватно при средно 10% за ЕС.

В групата на считаното за „традиционно“ семейство – двама родители с две деца – една четвърт или 26% не могат да отопляват адекватно дома си при 5.4% средно средно за ЕС.

Положителната новина е сериозният прогрес, който в последните две години страната ни отбелязва по отношение на семействата с три или повече деца, които попадат сред хората, които не могат да отопляват дома си. Ако през 2016-та в нея са попадали 3/4 или 74.2% от родителите с три или повече деца, то през 2017-та намаляват до 57.9%, а през 2018-та – до 43%. Разбира се, необходими са още много и сериозни мерки в тази посока, тъй като средния процент в ЕС е едва 6.3% и разликата контраста с останалите държави в съюза ни остава най-сериозен.

Барикада

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...