Да вкараш Ботев в барата с викове: „Бъл-га-ри, ю-на-ци!“, е все едно да го убиеш отново

.
Ботев на кораба ”Радецки”

Някой болен мозък измисли ”традицията” мъжки хорА в река и тя бързо набра скорост. Като всичко, което е повърхностно, но ефектно. Защото да влезеш подпил в някоя бара, облечен в народна носия не е висш израз на патриотизъм. Който твърди че е - лъже.

По подобен начин влизат индуси в свещените реки, които отдавна са повече отровни, отколкото свещени. Хиляди поклонници и вярващи в някакви традиции шляпат в мътните води и се озъртат да видят някакъв знак, който да ги избави от нечовешката бедност. Виждат обаче тонове боклуци, изсипани в реката. По този показател наистина сме си близки...

Тук някакви мачовци, погълнали мистериозно количество огнена вода, развяват байраци и пеят с пълно гърло. Пък кметът на Калофер, обяснява философски, че не било важно дали е имало такъв обичай или не, важното било, че хората харесват да твърдят, че е имало.

Славе Македонски описва в една своя книга, как двама братя, като завалял сняг, седнали на двора и почнали да пият направо от менците. Жените им само пренасяли вино, мръвки и люти чушки, защото, нали, тия били големи юнаци. Гърмели и с пищовите във въздуха за повече самочувствие и бабаитлък. Кога се напили като мотики, заспали в снега, а домашните ги прибрали на сушина да не замръзнат.

Тази традиция ли възпламенява патриотизъм и възбужда медиите? И защо тия страшни юнаци с черни мустаци и умни калпаци не отидат да си натопят потурите в яз. „Студена“, че да им се радват над сто хиляди в Пернишко?

Или да бяха завихрили хайдушки хора около боклука от Италия, проспан от българските власти, който заема все повече пространства в български градове и села.

Няма ги юнаците и когато майки на болни деца или медицински сестри са на улицата и в палатки да отстояват правата си.

Не издигат барикади и срещу корупцията или в знак на недоволство, че сме най-бедни в Европа.

Хора от Калофер, който се прочу най-много с водните изпълнения, хитричко залепиха Ботев към новоизлюпената "традиция".

Е да, Ботев също е влизал в река, но на борда на “Радецки“, за да стигне до родния бряг с побратими. Без врява и шум целунали земята и поели в бран срещу душманина-поробител. Костите му/им още се белеят из Врачанския балкан, но кой ти гледа натам.

Днес висш пилотаж в патриотизма е да се скача във водата и да се крещи, че сме рекорд за Гинес или част от културното наследство на ЮНЕСКО. Същите лозунги можете да чуете и на хорото пред Народния театър.

На паднал човек и купчината тор му се струва като планина...

Да вкараш Ботев в родееща се с кича нова традиция, е все едно да го убиеш втори път!

Борис Петков

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...