Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разбира се, че водата е политика. Но къде все пак изчезва?

Язовир Студена, ноември 2019 г. Снимка: БТА

Бедствието от безводието в Перник тепърва предстои, това е само началото. Защото изпразненият язовир няма да се напълни с вода през зимата. Дори за две години може да не се напълни. Той е напълно източен. От кого? За какво?

Кметът на Ботевград пък предупреди, че до няколко седмици градът ще остане без вода. И поясни, че многократно е искал срещи с ресорния зам.-министър на строителството и регионалното развитие Нанков, но той не го приемал. Но властта сега успокоява – това било всяване на страх и политиканстване. Има ли начин да се говори за водата, без това да е политика?

Все пак – какво се случва? Къде отива водата?

Според официални данни язовир „Студена“, от който се водоснабдява Перник, е бил пълен 83,7% през юли 2018 г., а през октомври 2019 г. степента му на запълване е била едва 24,6%?

Къде може да се е изпарила водата?

Имало е и по-сушави години, и по-малки количества вода от пролетно снеготопене.
Единственото обяснение, е , че водата е източена за вецове и индустриални нужди. С подпис на министъра Нено Димов са определени количествата за питейно-битово и за промишлено водоснабдяване от язовира. От подписаният от министъра документ се вижда, че независимо от смаляващия се полезен обем на язовира, са разпределяни същите количества вода, както когато е бил пълен.

Каквито и числа да цитират, каквито и обяснения да дават, има нещо, което е очевидно – източват водата. За какво?

Режим на водата в някои градове има и при соца. Само че, тогава градовете нарастват, властите не смогват да строят жилища и да осигуряват водоснабдяване.
Сега жителите на повечето градове са намалели, някои направо са обезлюдени.

Дори в София 25% от жилищата са празни, показват измервания на общината. Сега в България около 3 млн. души по-малко се къпят и ходят до тоалетна… Няма ги и заводите от соца, които разхитително и без ограничения поглъщаха вода.

Имало е и по-голяма суша от последните две-три години.

Затова няма разумно обяснение къде отива водата.

В най-корумпираната страна в ЕС е лесно да се предположи какво се случва. Чиновници, които управляват водните ресурси, взимат комисиони, за да насочват водата тук и там към нароилите се много малки частни вецове. Има и далавери по разни проекти. Например за язовир Студена инженери твърдят, че нивото е съзнателно свалено, за да се прави по-евтин ремонт на стената, и така да се спести от работа на водолази. Тоест да ремонтираме уж скъпо с водолази, но на практика така, че половината пари по проекта да останат за нас.

Има ли други обяснения?

Ама разбира се, премиерът Борисов каза, че комунистите са виновни, те управлявали Перник повече от ГЕРБ…

А Нено Димов още е министър, което е чуден факт. Той без свян се показва да говори по темата и напада.

Наистина ли Борисов разчита, че ще замаже положението с обяснение „комунистите са виновни“? Каквото твърди и министъра Димов.

След всичко това властта и прилежащите й медии развиват идеята, че БСП се заигравала с водата и страховете на хората. Това го представят като нещо подло и незаконно.

Откога опозицията на властта стана нещо нередно?
Нали това й е работата на опозицията?
Или може би в Борисовия райх опозицията трябва да приглася на властта?

А за какви страхове на хората става дума? Те в Перник не се страхуват, те просто останаха без вода.

Да, водата е политика. Политическа е основната теза на властта, че комунистите са виновни, и не държавата, а кметовете са източили държавните язовири… Такава наглост изглежда не е имало в българската история, заедно със съучастието на медии.

В тоя ред на мисли – кои партии са опозиционни в България? Подобно поведение има БСП, макар там някои от хората й видимо да подкрепят Борисов и да правят сечено на лидерката си. И сега ще изкарат БСП виновна, че единствена се държи като опозиция, добра или лоша. Айде, къде са другите?

А кои медии се държат критично и опозиционно? Да вземем да ги изброим опозиционните партии? Или критичните медии?

Източник/ци: https://e-vestnik.bg/3

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!